vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen
200 g rondkorrelige zilvervliesrijst*
1 ei
500 ml milde volle yoghurt
3-4 el olijfolie
2 el sesamzaad
1 cm verse gember, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
600-700 g bladspinazie (diepvries)
1 el gedroogde granaatappelpitten (Indiase of Pakistaanse toko)
Breng de geweekte rijst* in weinig water (de rijst moet 1 vingerkoot onder water staan) met zout naar smaak aan de kook. Kook de rijst en op laag vuur (eerst zonder deksel)) in circa 20 minuten gaar. Leg, zodra het meeste vocht is verdampt, de deksel weer op de pan. Zet er een warmhoudplaatje onder en laat nog een paar minuten op zeer laag vuur garen. Roer het ei door de yoghurt en breng het geheel in een pan met een dikke bodem voorzichtig aan de kook, blijf voortdurend roeren. Laat de yoghurt op laag vuur 3 minuten al roerende doorkoken, breng op smaak met zout en peper. Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak hierin het sesamzaad en de gember, voeg op het laatst de knoflook toe. Neem, zodra de knoflook begint te bruinen, de pan van het vuur. Verhit de bevroren bladspinazie 2-3 minuten op vol vermogen in de magnetron (of stoom in 6-7 minuten gaar boven kokend water), schep daarna om met de helft van de knoflookolie en breng op smaak met zout en peper. Serveer de yoghurtsaus bij de spinazie en rijst, garneer met de rest van de knoflookolie en de granaatappelpitten.
Rondkorrelige zilvervliesrijst*, verkrijgbaar in natuurwinkels, smaakt zoeter en is knapperiger dan gewone bruine rijst. Verkort de kooktijd door de rijst enige uren tevoren in de week te zetten.
Copyright foto Andrei Tchernikov
Reacties (30)
Op GeenStijl zouden er ongetwijfeld smakeloze en nodeloos kwetsende grappen over warme yoghurtsaus komen. Hier gelukkig niet.
Als ik aan yoghurt denk denk ik vooral aan eh….yoghurt.
Neemt niet weg dat ik me zeer wel kan voorstellen dat het aldus in taal en beeld brengen van voedsel, vooral en met grappen ook kan leiden tot stimulatio van bepaalde gebieden in de linker orbito-frontale kwab. Nou heb je eten en lekker eten daar verschillen de meningen nogal over. Qua Neuken. Erna.
Klokklokklok. Wijntje bij knijnenslofjes aan en hup we doen er ook nog een souldansje bij..HAAaAaAa
Vraag is wat en wanneer je besluit e.e.a. te gaan consumeren
Joh, dit gerecht is veel te vegetarisch om wat voor frontale kwab dan ook te stimuleren.
Oke, en dat gezond ook lekker kan zijn uiteraard ik begrijp de insteek van deze hele serie volkomen. Smullen, begrijp me goed…maar b.v. na een zinsnede als “de rijst moet 1 vingerkoot onder water staan”?
Kan je me daarna wegdragen.
Ja dat is wel risky, mensen aanzetten tot het dopen van hun vinger in kokend water. Of begin je met rijst in koud water?
Wie is Erna?
Een vingerkoot is een vingertop lang.
De rijst zet je op met koud water.
Prachtige fotografie en het recept leest als een jongensboek.
Ziet de warme yoghurtsaus zo uit Bullies bek druipen. Als het ware…
Erna Pododorkina?
Neehee niet Erna lul. Er *spatie* ná. Bullie snapt ‘em weer niet. Moeilijk hè humor.
Ach vent en verzuip in een vat Bulgaarse yoghurt
trouwens wie eet er tegenwoordig nog bladspinazie… doe mij liever knolspinazie!
Elke week bladsinazie zolang hij vers te krijgen is,ik heb ook nog nooit van knolspinaze gehoord.
Waar kan je eigenlijk nog verse spinazie kopen? Dus niet geconditioneerd in zakken met een “pufje houdbaarheidsgas” bij de super
Hier bieden de allochtone groenteboertjes,andere vind je hier bijna niet of zijn te duur, uitkomst daar is het vaak los verkrijbaar.
In de zomer kun je verse spinazie kopen. In de winter moet je je behelpen met spinazie uit de diepvries.
nee hoor in mijn kas groeit de spinazie welig;en vooral de turkse,welke een 10-maal zo groot bladoppervlak heeft. Is dus minder arbeidsintenssief;en meer voedingswaarde,per vierkante decimeter.
Al voldoet snijbiet ook prima ; lekkere stevige grote bladeren; fijn snijden;in olijfolie,met wat kruiden roerbakken.
En smullen maar.
Spinazie uit de diepvriesin de winter eten is in mijn ogen milieuvriendelijker dan spinazie uit een verwarmde kas eten.
We weten niet of Salvatore’s kas verwarmd is, en een diepvriezer gebruikt ook energie.
Als je het helemaal goed wil doen (“goed” is natuurlijk ook maar een relatief begrip) dan eet je alleen producten van het seizoen, uit de streek waar je woont.
Of je eet uit pot en blik.
Daar wordt door “vers” adepten soms op neergekeken, maar er is in principe niets mis mee als fabrikanten tenminste geen overbodige rommel toevoegen. Of je maakt zelf producten in.
Of dat met spinazie ook kan?
Het nadeel van ingevroren of spinazie uit pot is dat het je beperkt in het aantal gerechten,verse spinazie kan b.v. ook voor stampot of salade worden gebruikt.Ik geef je gelijk wat betreft de vergelijking tussen diepvries en(verwarmde ?)kas.
Voor 1986 heette spinazie nog spinazie. Ter onderscheiding van wilde spinazie, knolspinazie en trosspinazie (met name in Oekraïne) kwam de benaming bladspinazie in zwang. Vanwege de verminderde populariteit van bladen in het algemeen werken Nederlandse veredelaars de laatste jaren hard aan de ontwikkeling van de virtuele- of Blogspinazie.
Percies. De spinazie is geen spinazie meer m’neer (spruiten idem dito) Maar dat “ijzer/ bitterachtige” was nu juist de twang van de smaak…
De insteek van een inkoopcombinatie/ super: omdat kinderen dat over het algemeen niet lusten veredelen we dat weg of stoppen het in potjes met teveel suiker. Je bent zo dus eigenlijk slachtoffer van je eigen voortplanting…
Kasplantjes.
Wat weten mensen toch weinig van hun voedsel. Fiona, ik trakteer je graag een keer op mijn befaamde zelfgemaakte warme yoghurtsaus.
Bullie, voel je vooral niet gekwetst dat ik voor de eer bedank…
SpiGodwin
En dan een lekkere dikke entrocte of T-Bone steak erbij, die ben je vergeten te vermelden denk ik?
Je vergeet de gehaktbal, zo’n lekkere dikke vette.
Vis bij spinazie, vind ik anders ook best een combi.
Of lekker ouderwets ,hard gekookt ,ei van eigen kip uit de wei;
Met, geroosterde blokjes brood;
Noemde ze dat niet iets van ‘ soldaatjes” ??.
Goed, we hebben dit dus gegeten afgelopen weekend, waarbij we de granaatappelpitten hebben vervangen door pompoenpitten, falafelballetjes hebben toegevoegd omdat er geen vleesvervangers te bespeuren waren en in plaats van volle yoghurt Griekse yoghurt (stond nog in de koelkast). Conclusie: best lekker!