“Biobrandstof VS stuwt graanprijs op”

Grain elevator in MontanaIn de Verenigde Staten bouwen ze biobrandstoffabrieken tegen de klippen op. Echter wordt er volgens Lester Brown (invloedrijke milieugoeroe) niet goed bijgehouden hoeveel graan deze fabrieken straks gaan verbruiken. Veel fabrieken zijn in de berekening door het ministerie van Landbouw zelfs niet eens geregistreerd. Het Earth Policy Institute heeft onderzocht (data) dat er in de VS sprake is van een grote onderschatting van de graanbehoefte voor biobrandstofproductie. De VS zijn ‘swerelds belangrijkste graanexporteur. Als straks de binnenlandse biobrandstofabrieken onvoorzien veel meer graan nodig hebben gaat dit ten koste van de graan-importerende landen. Lester Brown verwacht dan ook dat de graanprijzen in de komende jaren omhoog zullen schieten, met zelfs desastreuze gevolgen voor de voedselzekerheid en stabiliteit in landen als Indonesië, Egypte, Nigeria en Mexico. The U.S. Department of Agriculture (USDA) projects that distilleries will require only 60 million tons of corn from the 2008 harvest. But here at the Earth Policy Institute (EPI), we estimate that distilleries will need 139 million tons—more than twice as much. If the EPI estimate is at all close to the mark, the emerging competition between cars and people for grain will likely drive world grain prices to levels never seen before. The key questions are: How high will grain prices rise? When will the crunch come? And what will be the worldwide effect of rising food prices? (earth-policy.org)

Lester Brown is auteur van het extragratis te downloaden boek Plan B 2.0 waarin hij o.a. beschrijft hoe de wederzijdse afhankelijkheid tussen China en de Verenigde Staten op het gebied van graan deze eeuw wel eens behoorlijk spannend kan worden. Lees over graan-biobrandstof in de VS ook de Sargasso klassieker: Maïs helpt John Splinter door de winter.

 1. 1

  Bijvoorbeeld waterstof lijkt me een betere alternatieve brandstof die minder belastend is voor het milieu. Deze techniek is al er tientallen jaren maar dit wordt blijkbaar tegengehouden door belanghebbende multinationals als Shell.

 2. 4

  Waterstof de oplossing? Denk toch eens na. Waterstof maken kost toch ook energie.

  Nadelen van op grote schaal gebruik van biobrandstof kan iedereen toch zien aankomen.

  Enorme aanslag op landbouwgronden.
  Wegkappen van bossen en wouden in Zuid Amerika en Azie.
  Gesleep met grondstoffen over de hele wereld.

  De milieubeweging die dat nu nog propageert zal hier dan weer snel van terug moeten komen.

 3. 7

  @pim: vandaar ook mijn verwijzing naar het boek van Monboit. De samenvatting lezend staat er eigenlijk dat zonder radicaal ingrijpen (zeg 90% zuiniger worden met energie die voortkomt uit brandstoffen die broeikasgassen met zich meebrengen) het allemaal niet gaat werken.
  Een boodschap die niemand (ook de milieubeweging niet) accepteert nog.

 4. 11

  @JSK

  Overcapaciteit? Die wordt allang omgezet in biobrandstoffen, goed voor enkele procentjes van ons vloeibaar brandstofverbruik.

  De helft van de maisproductie + een gedeelte van de tawrdeproductie (ong. 20%) in de VS gaat in 2008 naar biobrandstoffen, goed om een paar procentjes van het vloeibaar brandstofverbruik in de VS te dekken.

  Misschien goed om ook eens te bestuderen dat planten niet dankzij geld groeien maar water, nutrienten en landbouwareaal nodig hebben…goede landbouwgrond is schaars.

 5. 13

  Overcapaciteit? Die wordt allang omgezet in biobrandstoffen, goed voor enkele procentjes van ons vloeibaar brandstofverbruik.

  Nee, lege ruimte in het oosten van Europa. Lijkt me sterk dat die in biobrandstoffen worden omgezet. :p

 6. 14

  Tsja, die spanning tussen voedingsmiddelen en bio-energie is al vaker aan de orde geweest. Lijkt er op dat de aanhangers van stijging van graanprijzen en toenemende competitie tussen energie en voedselproducten gelijk gaan krijgen. Of de prijsterugkoppeling zijn werk gaat doen kunnen we op korte termijn gaan zien.

  Aangezien vrijwel alle revoluties op aarde als aanleiding voedselproblemen hebben gehad (mn. graantekorten waren aanstichters) durf ik als dit zo doorgaat ook nog wel een (globale) revolutie te voorspellen als gevolg van energie tekorten en daaruit voortvloeiende graantekorten. Termijn: binnen twintig jaar.

 7. 16

  @Steeph#5
  Die Monbiot is een goeie. Goeie website en goeie artikelen. Draait al erg lang mee. Lijkt me een volgende recensie waard. Wedden dat je dan over de 150 reacties gaat?

 8. 22

  @JSK

  ah pardon ik dacht dat je de overproductie bedoelde van o.a. uien e.d.. geval van miscommunicatie.

  De capaciteit in Oost-Europa is inderdaad erg groot, die zal ingezet worden, vraag is alleen hoesnel dat opgeschaald kan worden, en wat de beperkende factoren doen met betrekking tot de productie (hoeveelheid water en nutrienten).

  Tevens is het noodzaak om zo snel mogelijk te beginnen met 2de generatie (houtachtige gewassen), want voor 1ste generatie (koolzaad e.d.) heb je vrijwel evenveel energie nodig aan fossiel om een litertje benzine/diesel te maken dat het oplevert.

 9. 23

  Heel goed dat de vraag naar graan in de States toeneemt. Hoeven ze dat niet meer tegen dumpprijzen te verkopen in landen in Afrika! Hebben die Afrikaanse boertjes ook een kans tegen de zwaar gesubsidieerde Amerikaanse & Europese landbouwmultinationals.

 10. 24

  Ik krijg al maanden spam dat me aanraadt in Monsanto te gaan beleggen ivm biofuels… waarschijnlijk niet eens zo’n slechte investering.

 11. 25

  Diezelfde spammer raadt mij aan om in NUON en Essent te gaan beleggen vanwege de olie- en gasprijzen.

  Het beleggingsburootje maakt het niet uit. Als jij maar investeert, of ik.

 12. 26

  Ach, wat kerncentrales bouwen om waterstof gas te produceren lijkt me op het moment niet verkeerd.
  Altijd nog beter dan bio brandstoffen.

  Als we nu eens kernfusie weten te realiseren gaat het pas ergens op lijken op dat gebied.