Bijna drie procent van de plakken zijn voor ons

DATA - Nederland is op Olympisch gebied een goede subtopper, maar eigenlijk doen we het best wel goed.

Op alle Olympische zomerspelen heeft Nederland tot nu toe 2,67 procent van de te behalen medailles gewonnen. Daarmee draaien we mee in de subtop van het landenklassement. Dat blijkt uit cijfers van de Britse krant The Guardian.

Nederland staat daarmee op de 11e plaats in de medaillespiegel voor alle edities van de zomerspelen vanaf 1896 tot 2008. Ter vergelijking, in 2008 haalde Nederland plaats 12, in 2004 plaats 18 en in topjaar 2000 plaats 8 op de ranglijst van behaald eremetaal. Dieptepunt in de recente historie was 1980. Met slechts drie medailles en zonder gouden plakken keerde Nederland huiswaarts. Het leverde ons de 30e plek op de medaillespiegel op.

In het klassement voor alle edities van de moderne Olympische Spelen moet Nederland landen als Oostenrijk, Hongarije en Zweden voor zich laten. Anderzijds staan China en Japan onder Nederland. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland.

Zo bezien doet Nederland het nog lang niet slecht. Een medaillekanon als de VS sleept wel veel meer plakken binnen (ruim twintig procent van het goud, mind you), maar heeft ook een bevolking die bijna twintig keer zo groot is.

Door de jaren heen heeft Nederland in totaal 782 medailles weten binnen te slepen. Opvallend is dat de meeste daarvan brons waren, namelijk 320. In totaal wist Nederland 212 gouden plakken mee naar huis te nemen en 250 zilveren medailles.

In Londen wordt er in totaal 302 keer goud en uiteraard net zo vaak brons en zilver uitgedeeld op evenzoveel onderdelen. Op basis van de medaillespiegel van alle edities, zou Nederland ongeveer 24 medailles mee naar huis moeten nemen. Op basis van de verdeling van brons, zilver en goud mag Nederland statistisch gezien rekenen op zes gouden, acht zilveren en tien bronzen plakken.

Foto flickr cc Hans on Experience

 1. 2

  Vind dat geen vergelijking. VS heeft zijn typische collegesportcultuur (en elke zwarte buurt een basketbalplein), in de meeste landen wordt vanuit politiek niets aan sport gedaan, allemaal eigen initiatief. Nederland heeft t.o.v. van vele buitenlanden gewoon betere/ meer voorzieningen/ infrastructuur (fietspaden, trapveldjes, pleintjes) en is compact/ goed bereikbaar plus heeft werkelijk voor elke sport een bond…

 2. 3

  ik weet niet zeker of er evenveel brons als zilver en goud wordt uitgedeeld. Hoe zit dat ook weer met boksen? Er wordt toch niet om brons gebokst? ik dacht dat beie halve finalisten brons kregen (dus 2x b, 1x z, 1xg)

 3. 4

  Judo is nog zo’n sport met twee keer zoveel brons als goud. Ook een sport waar Nederland toch wel geregeld medailles haalt trouwens. Daar ligt denk ik al een begin van de verklaring voor dat opvallend vele brons.

 4. 8

  Voor ons, dus ook een beetje voor mij! Dat vind ik zo fijn aan sport, dat het succes van landgenoten ook een beetje bij mij hoort, maar dat hun falen altijd de schuld van de sporters zelf is. Zoals bij het EK bijvoorbeeld.

 5. 9

  lekker belangrijk.
  En als er een sport is waar Nederland het goed doet (honkbal voor ‘the rest of the world’ – regerend wereldkampioen nota bene, van de week Japan, ook geen kleintje, glansrijk ingemaakt) dan is daar niet eens zendtijd voor…

 6. 10

  Aandoenlijk, die honkbalfans die zo zeuren over de afwezigheid van hun sport op TV. Helaas wel heel erg offtopic, want Nederland heeft in de hele olympische geschiedenis van het honkbal nog nooit een medaille gewonnen.

 7. 11

  “Op basis van de verdeling van brons, zilver en goud mag Nederland statistisch gezien rekenen op zes gouden, acht zilveren en tien bronzen plakken.”

  Een beetje de statistiek van de “weakest link” zeker?

 8. 12

  ok ik heb een uitbal. ik denk dat korfballers ongeveer hetzelfde hetzelfde denken over het belang van de OS. en kaatsers, katknuppelaars, etc. ;-)
  Ik had het bij m’n ‘lekker belangrijk’ moeten laten, maar toen kwam m’n honkbal frusty weer boven…

 9. 15

  Haha kijk dat bedoel ik. Een beetje marginale sporten knakkers. Je bent in je rijtje nog de fans van Lacrosse, Woggabaliri, celtisch voetbal, tweevoetig hoogtrappen, Marn Grook en knokkelhuppen vergeten.

 10. 16

  Ik denk vooral de statistiek van gemiddeldes. Allicht kan het beter met een mooi model dat rekening houdt met het Nederlandse aandeel in het aantal deelnemers, het aantal te verdelen medailles, het deel van het bnp dat Nederland in de 5 voorgaande jaren in topsport heeft geïnvesteerd heeft en zo nog wat snuisterijen, maar misschien wil jij dat wel doen voor Dimitri?

 11. 23

  Er zijn meer bronzen dan gouden/zilveren medailles. Bij sommige(?) 1-tegen-1-sporten zijn er twee bronzen medailles, waarvan er best regelmatig een paar naar Nederlanders gingen (bij het judo bijvoorbeeld).