Bijna dodenherdenking…

En de redactie van GC heeft dan voor de verandering even écht geen commentaar. Gisteren herdachten een paar christelijke gemeenten de oorlogsdoden om “geen mensen voor het hoofd te stoten” in verband met de zondagsrust. Dat deze actie andere mensen wél voor het hoofd stootte was een onbedoeld, maar op zich wel grappig bij-effect.

In de gemeente Zaamslag wordt er deze dodenherdenking stilgestaan bij een wel heel recente dode. Een inwoner van die plaats kwam tijdens koninginnenacht om het leven door zinloos geweld.

De GC-redactie vraagt zich af: Hoe en wie gedenkt u op deze avond?

 1. 1

  Een paar jaar geleden ontdekte ik op internet het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap, ter gedachtenis van de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Ik denk sindsdien elk jaar aan de familie die in de oorlogsjaren weggevoerd is uit de straat waar ik nu woon.

  Een indrukwekkende site:
  http://www.joodsmonument.nl/

 2. 4

  Ik vraag me af of je mensen die vanaf hun geboorte al hersendood waren wel kan gedenken.

  Dus nee jullie staan niet erg hoog op mijn lijstje.

  RIP (dat dan weer wel)

 3. 5

  @Arnoud

  Kwam er door die site (dank daarvoor) net achter hoeveel mensen er uit mijn kleine groningse geboorteplaats en mijn kleine veluwse woonplaats zijn weggevoerd. En toen begon ik, ruim na achten, pas echt met herdenken..

 4. 6

  Ja het kan best interessant zijn om er na 60 jaar achter te komen wat er in je woonplaats zoal is gebeurd. Je bent nooit te oud om te leren toch.

 5. 7

  De GC-redactie vraagt zich af: hoe en wie gedenkt u op deze avond?

  Wie wij = Nederland vanavond 04.05.08 gedenken, is voorgeschreven: verzetstrijders 1940-1945. Ter vergelijking er bij dit memoriam een incidentele slachtoffer uit 2008 bijslepen, getuigt van gemis aan historisch besef. Of van een kwaadaardiger mentaliteit.

  Wat die ?christelijke gemeenten? betreft: laat ze doodvallen op ieder moment als hun bevrijders dat op onverschillig welke dag deden.

 6. 8

  Iedere dag denk ik wel aan makkers uit Bosnië wie het niet hebben overleefd, iedere dag brandt er wel bloed op de ogen, nooit zal er maar één dag zijn waarop je niet aan die tijd denkt, altijd verder, ademen, zuchten, strijden voor vrede en waarheid in het leven is niet makkelijk maar het moet, zonder wapens, zonder grootspraak, doe gewoon wat je voelt wat je moet doen.

  @7. Iedere dode die is gevallen door geweld en onlust is het herdenken waard, 4 mei is er echt niet meer alleen voor de slachtoffers van 40/45!

 7. 9

  Er heerst wel een obsessie met 4 mei. Waarom mag je oorlogsslachtoffers (of wie dan ook) niet op een andere dag gedenken? Persoonlijk gedenk ik elke dag wel slachtoffers van geweld. 4 mei is daarin voor mij dan ook niet bijzonder.

 8. 10

  @7, ”Wie wij = Nederland vanavond 04.05.08 gedenken, is voorgeschreven: verzetstrijders 1940-1945.”

  Incorrect. Het is noch alleen verzetstrijders, noch alleen alleen 1940-1945. Alle Nederlandse gevallenen uit de tweede wereldoorlog en in oorlogen en vredesmissies daarna worden officieel herdacht.

 9. 11

  Ik zat gisteravond in de trein en moest constateren dat de helft van de aanwezigen de twee minuten stilte een onaanvaardbare inbreuk op hun vrijheid van meningsuiting vonden. Met als gevolg dat ik me heb zitten ergeren in plaats van gedenken.

 10. 12

  @KnapZak,4: je wenst ons hier in feite dood in een post over de dodenherdenking. Je bent echt ziek in je hoofd. Ik snap niet waaraan wij dit verdiend hebben.

 11. 13

  @11: Kies dan een andere plaats voor je gedenken dan een trein zou ik zeggen. Ik vond het van de andere kant behoorlijk grof dat ik, toen ik een paar jaar terug 5 voor 8 langs een oorlogsmonument fietse, door gendarmes van mijn fiets gesommeerd werd en gedwongen mee te herdenken. Daaruit heb ik geleerd oorlogsmonumenten op 4 mei te mijden tussen half 8 en half 9.

 12. 14

  Is het nou werkelijk zoveel gevraagd dan om 1 moment in het jaar 2 minuten stil te zijn, of je nu in de trein zit of langs een oorlogsmonument fietst?

 13. 15

  Dat wel of niet stil zijn is aan ieder voor zich. Als er zich mensen in je omgeving bevinden die wel stil zijn terwijl jij dat niet wil zijn dan getuigt het van goed fatsoen als je even je muil houdt.

  Maar die agenten gingen met hun actie veel te ver.