Bijgelovige beschaving

Foto: An African medicine man or shaman using symbols and small animals to eject a demon (disease). Wood engraving by Dalziel after J. Leech. Credit Wellcome Collection. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Dossier:

COLUMN - Die bevolking daar was waarschijnlijk bijgelovig, kon je in het westen nog wel eens horen wanneer in Liberia of Kenia een inderhaast opgebouwde ebolakliniek door een lokale groepering werd platgebrand. Die mensen zagen dat hun geliefden en dorpsgenoten ziek de kliniek ingingen en er vaak dood weer uitkwamen, en dachten: dat kon niet pluis zijn. Ze werden er vast vermoord. Hup, dan maar de fik in die kliniek. Wat een onwetendheid van die mensen, he? Daar hadden ze toch mooi zichzelf maar mee!

Ze wantrouwden buitenstaanders daar, hoorden we hier wel als verklaring wanneer medewerkers van Artsen Zonder Grenzen of het Rode Kruis werden vermoord. Zo raar! Zo kortzichtig! Die mensen in witte jassen kwamen toch om ze te helpen? Konden ze daar niet wat dankbaarder zijn voor al ‘onze’ inspanningen?

Die mensen daar snapten niets van moderne geneeskunde, bromden mensen hier wel. Tsja, slecht opgeleid he, dan krijg je dat. En ze vertrouwden liever op hun eigen medicijnmannen, hoe dom en bijgelovig kon je toch zijn.

Je vraagt je intussen af hoe mensen daar nu tegen ons zouden aankijken, als ze hoorden wat hier gaande is. Meewarigheid zou ons deel zijn. We hebben immers een groeiend aantal mensen die denken dat je doodziek wordt wanneer je mondmaskertjes draagt, en die menen zichzelf effectief tegen een nieuw, potentieel dodelijk virus te kunnen beschermen met vitamine D, of met zink, of die overtuigd zijn dat ze ‘onschendbaar’ zijn en het virus niet kunnen krijgen. Met mensen die oprecht geloven dat een vaccin tegen dat virus een microchip bevat die hun dna aanpast en hen in robots zal doen veranderen. Met mensen die tientallen decennia aan kennis, kunde en ervaring klakkeloos terzijde schuiven en zich daar trots op beroepen.

Aan bijgeloof inmiddels geen gebrek. Er is zelfs een iteratie van het aloude, antisemitische complotsprookje van stal gehaald: onze ‘elite’ zou kinderen verhandelen en het bloed van baby’s drinken.  De mensen die beweren ons tegen een onzichtbare ziekte te willen beschermen, doen dat alleen omdat ze eropuit zijn om ons hun wil op te leggen.

En alles lijkt gelegitimeerd: spugen op politici en die uitjouwen, journalisten lastigvallen, verpleegkundigen belagen, buschauffeurs in elkaar trappen, zorgverleners dood wensen, wetenschappers tot moordenaar of machtswellusteling verklaren.

En intussen gaat het met de aanpak van de vermeende ‘elite’ ook niet goed. Het kabinet zwalkt, het OMT heeft zijn onafhankelijkheid slecht bewaakt, de testcapaciteit blijft achter, het contactonderzoek ligt volledig op z’n gat, de ziekenhuizen moeten de normale zorg opgeven aan en de zorgverleners lopen op hun laatste benen.

En de besmettingen, die blijven stijgen. Intussen zit iedereen die weet dat-ie extra kwetsbaar is, al maanden achtereen thuis, en wordt hen verteld dat ze zich wellicht moeten ‘opofferen’ om de jonkies meer ruimte te geven.

“Oh brave new world, that has such idiots in it.”


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (17)

#1 Le Redoutable

“We hebben immers een groeiend aantal mensen die denken dat je doodziek wordt wanneer je mondmaskertjes draagt”

Je wordt niet doodziek als je mondmaskertjes draagt, het risico wordt groter dat andere mensen besmet raken doordat men minder voorzichtig wordt. En men “denkt” dat ook niet dat zeggen mensen die daar voor gestudeerd hebben en in een wetenschappelijke adviescommissie zitten die geselecteerd is op hun kennis in deze materie om de regering te adviseren.

dat mondmaskers helpen is hier het bijgeloof, zelfs de boegbeelden van dit bijgeloof als Aboutaleb en de Duitse minister van volksgezondheid ((De Duitsers doen het volgens hen veeeel slimmer) hebben desondanks Corona opgelopen. Ook zijn de cijfers in de landen die eerder mondkapjes ingevoerd hebben niets beter het loopt daar net zo hard op, dat moet toch te denken geven:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/426220208/duitse-minister-van-volksgezondheid-is-corona-positief

Mondkapjes, en dan heb ik het over die modieuze en niet de geavanceerde, hebben geen medisch nut maar worden gebruikt als een politieke statement. Dit soort symbolische kledingvoorschriften zijn democratisch onwenselijk en ondermijnen bovendien het draagvlak voor wel belangrijke maatregelen, zoals afstand houden en het aantal contactmomenten verkleinen. Maatregelen die in de eerste Corona golf heel effectief blijken te hebben gewerkt maar die nu door velen in de wind worden geslagen omdat ze toch een mondkapje op hun snufferd hebben, hun kan niets meer gebeuren geloven ze.

 • Volgende discussie
#2 Hans Verbeek

Er zijn mensen, die al decennialang fijnstof met afmetingen in micrometers opsnuiven, onbekommerd… ze wanen zich onkwetsbaar. Maar vanwege virusdeeltjes van nanometerformaat, die in veel lagere concentratie rondzweven, zetten ze wel maskertjes op, omdat de medicijnman het dringend aanraadt.

De wereldeconomie kan niet langer groeien, zo bleek halverwege 2019 al. Misschien kan een gigantisch steunpakket van de grote centrale banken de Grenzen aan de Groei nog een paar jaar vooruitschuiven.
Gelukkig is er een hele goede reden om anno 2020 nog eens biljoenen euro’s, dollars, yen en yuan aan de banken uit te lenen. De banken kopen daar weer staatsleningen voor, want overal ter wereld lenen de ministers van Financiën er miljarden bij om luchtvaartmaatschappijen, toneelgezelschappen en horeca-ketens overeind te houden.

De meeste mensen hebben geen weet van de monetaire machinaties van de centrale banken. De meeste mensen winden zich alleen maar op over het virus en de complotdenkers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lethe

Oh, hemeltje lief..
@1&2

@0 Bijgeloof, dat is inderdaad een interessante hoek om te kijken naar wat nu (lijkt) te gebeuren.
Niet het enige, gebrek aan sturing, ook de wens tot sturing, omdat veel mensen dat blijkbaar prefereren, is zeker ook een factor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Ach, sommige mensen die een afspraak willen maken jaag ik graag even op de kast door bij een voorgestelde tijd te zeggen dat ik dan babytjes moet grillen. 😈
Er is nog niemand door flauwgevallen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@2: Tja, je kunt je natuurlijk om je baard bekommeren op het moment dat je kop eraf dreigt gehakt te worden. Maar ondertussen beginnen op 30 kilometer van de grens de ziekenhuizen dusdanig vol te lopen met coronapatiënten dat ze die bijna op de gang moeten gaan plaatsen.

Daarnaast, ben een beetje blij, de coronacrisis zorgt voor voldoende ziekteverzuim om de economie volledig in recessie te jagen en als we voldoende maatregelen nemen, halen we ook nog wat wind uit de zeilen van de handenwrijvende uitvaartindustrie. Krijg je gratis je economische krimp erbij!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Wel jammer dat je net geen dertig plakjes uit één cake krijgt. Tenzij ze doorzichtig mogen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rigo Reus

@6: Ik vermoed dat men ook in de uitvaartbranche coronoproof wil zijn. Dus de handgesneden cake zal vast vervangen zijn door voorverpakte koekjes. Die oma dan weer niet open kan krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 lmgikke

@7 nee. Die worden in papieren zakjes meegegeven en kunnen thuis genuttigd worden. Alleen afhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 beugwant

Daar krijgt oma ze ook niet open.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 P.J. Cokema

eh…. waar hadden we het ook alweer over….

Oh ja, de ‘onschendbare’ bijgelovigen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rigo Reus

Die bijgelovigen, die gekkies, die wappies, die dan beweren dat de elite, en dan met name genoemd: Bill Gates, dat die het bloed van baby’s zou drinken om jong te blijven.
Kan natuurlijk, zo’n theorie. Maar wat ik niet begrijp: hebben ze dan nooit een foto van Bill Gates uit 1980 vergeleken met een foto van Bill Gates uit 2020? Die man is er echt niet jonger op geworden. Dus: of het drinken van bloed van babys werkt niet zoals men beweert. Of Bill Gates drinkt gewoon smoothies van fruit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 beugwant

En ook die nanochips moeten toch ergens ontwikkeld, gemaakt en vervoerd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Hans Verbeek

@5:

de coronacrisis zorgt voor voldoende ziekteverzuim om de economie volledig in recessie te jagen

Dat valt erg mee. De meeste besmette mensen zijn niet ziek genoeg om te verzuimen. Ze moeten echter wel in quarantaine, ook al zijn ze alleen maar verkouden.

Je focust op de waan van de dag en op details. Daardoor zie je niet wat er wereldwijd aan de gang is.
Dat hoeft ook niet. Blijf maar rustig zappen tussen de Amerikaanse verkiezingen en het corona-journaal.

Interessant verhaal in NRC over het afschalen van het openbaar vervoer. Volgend jaar rijden er waarschijnlijk minder bussen en minder treinen.
Reken er maar niet op dat het OV ooit nog de corona-crisis te boven zal komen. Over 10 jaar zullen we zeggen, dat de coronacrisis het keerpunt was.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/21/de-streekbus-komt-volgend-jaar-minder-vaak-langs-a4016935
https://nieuws.ns.nl/ns-schrapt-de-extra-forensentreinen-en-weekendnachttreinen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Micowoco

@0: Het kan natuurlijk ook dat de wappies nooit ‘decennia van kennis’ gehad hebben. Pretpakket met louter zesjes, daar kom je er ook mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Co Stuifbergen

@5: Aha, dus de corona-epidemie verhult zeker dat we Peak Oil gepasseerd zijn?
@11: Die foto’s van Bill zijn natuurlijk door de Main Stream Media gemanipuleerd, dat kan niet anders!

Ik houd mijn alu-hoedje nog maar even op…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@13: “Dat valt erg mee.”
Linkje in #5 gewoon negeren, goedzo. En dan maar klagen dat iedereen je voor complotgekkie uitmaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 lmgikke

@16 begrijpend lezen en logisch redeneren is niet voor iedereen weggelegd. Helaas naderen we heel snel het punt waarop het pijnlijk duidelijk wordt wat alle waarschuwingen inhielden. Als het aantal besmettingen in de komende dagen niet heel rap naar beneden gaat dan is het doem scenario over een week of 3 een feit. Volle ziekenhuizen, volle IC. En een ziekteverzuim in werkend Nederland dat schrikbarend hoog is en onze economie hard zal raken.

Een gemiddeld konijn heeft blijkbaar een snellere leercurve dan de gemiddelde Nederlander zo lijkt het…

 • Vorige discussie