Bij de dood van Boris Jeltsin (2)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

‘De mortuis nihil nisi bene’. Gerespecteerde politici, journalisten en BR-en (Bekende Russen) staan in de rij bij de Christus de Verlosser kerk om hun laatste eer te betuigen aan Jeltsin, die de merkwaardige geuzennaam ‘de eerste democratische president van Rusland’ post-mortus meekrijgt.

Gelukkig frist Martin Wolf in de ‘Financial Times’ en de ‘Moscow Times’ uw geheugen op. Vanzelfsprekend verdient de man alle eer voor het ‘uit-elkaar-schoffelen’ van de Sovjet Unie, maar op het pad naar de vrijheid heeft hij drie kardinale fouten gemaakt. De oorlog in Tsjetjenie, het weggeven van de staatsrijkdommen en ‘last but not least’ de benoeming van Poetin als zijn opvolger.

Zoals vermeld lag Jeltsin opgebaard in de ‘Christus de Verlosser’ kerk, de grootste Russisch-orthodoxe kerk in de wereld met een roemruchte geschiedenis. Nog niet lang geleden was de kerk een zwembad, en Stalin droomde ervan op die plaats een gebouw neer te zetten dat het Empire State Building zou overtreffen. Overdag waren er weinig belangstellenden, maar in de nacht werd dat ruimschoots goedgemaakt. Het volk (met rode of witte bloemen in even nummers) stond ruim vier uur in de kou om de laatste eer te bewijzen.


funeral Yeltsin(foto New York Times)

Vervolgens is Jeltsin verplaatst naar het Novodevitsji-kerkhof. Coen van Zwol legt uit waar Jeltsin ligt, wie zijn nieuwe buren zijn, en hoe de Moskouse burgemeester hem net nog verplaatste om in de toekomst niet in de buurt van Gorbatsjov te liggen.

Poetin gaf in zwarte stropdas een televisietoespraak:

“We knew Boris Nikolayevich as a courageous and also warm-hearted, sincere man. This was a straightforward and brave national leader… Boris Yeltsin took full responsibility on himself for everything that he advocated and strove for. For what he tried to do and did – for the sake of the country, for the sake of millions of Russians. All of Russia’s woes and hardships, people’s difficulties and woes, he unceasingly channeled through himself… And today I express my sincerest and deepest sympathies to [Jeltsins’ weduwe] Naina Iosifovna and to Boris Nikolayevich’s friends and relatives. We grieve together with you. We will do everything in our power to ensure that the memory of Boris Nikolayevich Yeltsin, his noble designs, his words ’take care of Russia’ always serve as our moral and political compass… The person who brought an entire era into being has gone. A new democratic Russia was born – a free nation open to the world. Thanks to the will and direct initiative of Boris Yeltsin, a new constitution was adopted that acclaimed human rights as the highest value. It gave the people the opportunity to freely express their thoughts, to freely choose the powers-that-be in the country…”

Daarbij slaat dagblad Kommersant de spijker op de kop met: ‘Vladimir Putin’s words oblige him to do the same.

Reacties (9)

#1 Ronald

wel een mooie kerk

  • Volgende discussie
#2 Ouwe

Is het woord ‘huichelaars’ hier gepast? Veel van de mensen die daar een kruis sloegen maakten het gelovigen vroeger veelal erg moeilijk. Nu heb ik niks op met kerkse mensen, maar dit staaltje verloochening van oud-Sovjetische trekken en de ommezwaai naar de andere kant is best wel misselijkmakend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Misselijkmakend @Ouwe ? Hadden ze hun oud-communistische ijzervreterhouding dan moeten houden ?

Het verloochenen van het communisme (van nu) is net zo gemeend als de anti-religieuze houding van toen.

Huichelaars met aanhalingstekens, zou ik zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

…spijkers op de kop… van Kommersant ? “Poetin obliged to so the same”. Olaf, dit kun je niet menen.

Poetins rede is zorgvuldig verhullend en daardoor waarheidsgetrouw.

Een blinde claim op een paar van deze woorden leggen (wat Kommersant doet) en daaruit een (Kommersant-)plicht voor Poetin te destilleren is ridicuul.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Dutchmachiavelli

@mescaline
verdomme, ik moet concluderen dat je helemaal gelijk hebt. De redenering van Olaf en Kommersant dat Poetin nav deze rede zijn politiestaat moet omvormen naar een open democratie is vals en onjuist. Hoe jammer dat ook is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

verdomme, ik krijg een keer gelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Olaf Koens

@ mescaline en vaderlandse machiavelli: verdomme, ik zou toch niet ongelijk hebben!

Natuurlijk weten ze bij Kommersant ook wel dat zo’n Poetin speech niets met de waarheid uit te staan heeft, maar is zo’n slotzin niet juist een tegenstrijdig, dissident geluid? Ik lees het meer als: ‘Als je dat vindt, doe het dan ook – eikel’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

Hmm, hij kan wel wijzen op zijn eigen populariteit. Alleen een verstokte tegenstander (slechte verliezer) wil dan beweren dat Rusland niet zijn eigen leiders mag kiezen.

Poetin heeft al die jaren uit alle macht lopen sjorren en vechten om nog iets van de snel afnemende staatsmacht terug te krijgen. Hij was daarin direkt belanghebbende. Ik vraag me af of zijn drijfveren, idealen en visie op Rusland zullen veranderen na maart 2008. Vindt hij dan een grote macht (in economie, in de media) van de kapitaal-oligarchen ook dan echt een slechtere ontwikkeling voor de maatschappij?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Fotoserie van na de begrafenis

  • Vorige discussie