Big Brother afschaffen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Sinds de introductie in 1999 is de TV-serie Big Brother enorm populair, niet alleen in Nederland maar later ook in de hele wereld met duplicaten in onder andere de VS, Australie, Nigeria en zelfs Bahrein. In de originele serie in Nederland gebeurde eigenlijk niet zoveel. Alleen de romance en (niet echt zichtbare seks) tussen twee deelnemers was echt nieuws. Maar sindsdien is het niveau aan het afglijden door selectie van een speciaal type mens voor deze serie: ruziemakers en wanna-be porn stars. Zie bijvoorbeeld zomaar wat (NSFW) foto’s van Kinga en Orlaith (tevens NSFW) in actie in BB6 in Engeland.

In Australie is het nu bijna tot een rechtzaak en een wetswijziging gekomen omdat twee deelnemers een deelneemster vasthielden en hun kruis in haar gezicht duwden. Commentaar van Australische deelneemster Michelle:

“You put 15 sexually active people in the house who obviously enjoy sex and are young, it is going to happen,” she said. “We are bored and we are going to do things.”

Een klein lijstje van controverses over de hele wereld, waarbij:

– er gedreigd werd met een mes (VS)
– het programma misbruikt werd voor politieke statements (Australie)
– de situatie zo erg werd dat alle deelnemers het huis uit stapten (Denemarken)
– stelletje hun eerste kind in het huis verwekte (Denemarken)
– het programma werd afgelast in de Bahrein versie toen een Saoedier
opschepte dat hij de vrouwen-sectie was binnengedrongen
– schoppen in de maag en later binnendringen van de studio door een verbannen deelnemer (Portugal)
– seks hebbende deelnemers die later trouwen (Portugal)

En natuurlijk de eerste geboorte van een kind omdat de moeder om geld verlegen zit, in ons aller Nederland. En het zal in de jacht op de kijkcijfers alleen maar erger worden, want tjsa, de mensen willen het zien he. Zo bij elkaar opgesteld is het eigenlijk zum kotzen en zouden ze deze rotzooi per direct achter een decoder moeten slingeren. Of eigenlijk ben ik het wel eens met de controverse in Frankrijk, waar activisten het huis bestormden onder het motto: Trash TV turns people into idiots.

Een waar woord.

Reacties (11)

#1 Jan Jaap

Sorry, is jouw afstandsbediening kapot? Kan ie niet meer af? Zijn er geen andere zenders? Ik vind er ook niks aan en kijk het niet, maar blijkbaar vinden vele mensen het aapje kijken leuk. Dus is er geld aan te verdienen en dus zal het gemaakt blijven worden. Alle deelnemers weten inmiddels best waar ze aan beginnen volgens mij, dus ik heb er geen problemen mee.

Neem zo’n wannabe pornstar. Zij doet het omdat ze hoopt ontdekt te worden of gewoon een exhibitionist is, de kijkers zijn tevreden want dat willen ze zien en de studio is blij, want dat trekt kijkers en zorgt dat het programma goed opbrengt. Dus wat is dan het probleem?

 • Volgende discussie
#2 Bullit

Ben blij dat je dit progamma ons onder de ogen brengt. Vooral met de links van wanna-be pornstars die ik anders had gemist ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

@Hardtrack: dus als ze in de volgende aflevering mensen gaan afranselen of vermoorden ofzo is dat in orde, want de mensen willen het immers zien? Het is ten eerste een programma dat meestal op een wat vroeger uur op de buis komt, dus ook de kids kunnen het zien.

Tweede punt is dat het exhibitionisme en het-populair-willen-zijn in de hand werkt. Zie ook Jerry Springer. Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen. Verder is het een teken van de debilisering van onze samenleving.

@Bullit: die foto’s hebben allang op onze site gestaan als een VVV ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan Jaap

Nee, dat zijn criminele feiten. En dan moeten die mensen dus ook voor aangeklaagd worden. Ook andere criminele dingen die te zien zijn moeten ook vervolgd worden als het OM wil.

Maar daarom hoeft het programma niet voor afgeschaft te worden. Om maar iets wat jij belangrijk vindt te noemen, dan zou je ook voetbal moeten afschaffen, als gevolg daarvan gebeuren ook vele criminele dingen. Maar ja, een heleboel mensen vinden het leuk, kijken er graag naar en het levert veel geld op.

En ik vind in het geheel niet dat mensen tegen zichzelf beschermt moeten worden. Jouw leven, jouw verantwoordelijkheid. Alleen als je echt ‘onbekwaam’ op de een of andere manier bent moet je beschermt worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

De maatschappij als geheel moet beschermd worden tegen het afgleiden naar het hersenloze popi jopi gedoe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Geloof je dat echt? Moet er een fatsoen politie komen dan? Wie bepaald wat wel en niet kan? En hoe wil je dat überhaupt verbieden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Packet Storm

Het is niet alleen BB hoor…
Ik heb zelf geen kabel en dus alleen de beschikking over Nederland 1,2 en 3 (en dat binnenkort ook niet meer, maar dat is een andere discussie).
En als ik bij vrienden ben en een rondje zap sta ik af en toe vol verbazing te kijken wat er allemaal op TV is.
Als je dus BB af gaat schaffen, kan je net zo goed het grootste deel van alle commerciële tv wel afschaffen.

Niet dat ik het zou missen, maar laat de mensen maar zelf kiezen zolang alles nog wettelijk is toegestaan.

Update: Hier trouwens het filmpje waar het in Australië over gaat. In Australië noemen ze het Turkey Slappen.. In Nederland heb je het gewoon over Swaffelen. Alle links NSFW
Toen ik het bericht las had ik het idee dat er een vrouw gruweldadig misbruikt werd… Maar zo te zien is het één grote vrolijke bende

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

Hoe we dingen verbieden? Dat doen we al, bepaalde handelingen niet voor bepaalde tijd uitzenden etc.

Het is een langzaam glijdende schaal, jouw leven jouw verantwoordelijkheid is een lasser faire politiek. Rome ging ook ten onder aan decadentie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan Jaap

Prima, plak er een tijdvoorschrift op. Maar de meeste kinderen kennen het internet beter dan hun ouders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gang

troep programma. mensen die zulke programma’s gaan kijken hebben echt niets beters te doen, ga liever discovery kijken ofzo man!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joost

Verbieden? Mensen tegen zichzelf in bescherming nemen? Het dieptepunt hadden we jaren geleden al met Sex voor de Buch.

Ik vind dat je mensen pas tegen zichzelf in bescherming mag nemen als ze voor zichzelf of voor anderen een gevaar gaan vormen.

Of minderjarig zijn natuurlijk.

 • Vorige discussie