Bevrijdingsdag, 5 mei 2005

Een homoseksuele vluchteling uit Libië wordt voor de tweede keer gedeporteerd. De eerste keer was het mislukt. Pech voor verantwoordelijk minister Rita Verdonk; hij had scheermesjes ingeslikt, want alles is beter dan terug naar de Libische cel, waar martelingen aan de orde van de dag zijn. Alles is beter, zelfs het slikken van scheermesjes. Het moet aanvoelen als jezelf de strot doorsnijden. Toch is dat veruit te verkiezen boven terugkeren naar die martelingen en die cel, enkel en alleen wegens de misdaad van het tonen van je liefde! Tja, jammer Rita. Het beulswerk moest even wachten. Hij hield nog liever de eer aan zichzelf.
En, was Nederland verontwaardigd? Hoezo? Waarom? Is er wat gebeurd dan? Voor Wessam uit Libië stond er geen artikel in de krant. Toen niet en nu ook niet, nu de deportatie eindelijk slaagde, op bevrijdingsdag, het geweld waarmee dit gebeurde gesmoord in een nieuw bevrijdingslied. ‘Ga maar bovenop hem zitten, breek zijn vingers maar!’, zullen ze geroepen hebben, toen ze hem overmeesterden. Nee, voor Wessam geen verontwaardiging. Hooguit, en alweer achteraf, wat kamervragen, maar daar lult onze minister zich wel weer uit. (indymedia.nl)

Zie ook:
buitenlandsepartner.nl
indymedia.nl
gaykrant.nl

 1. 3

  Daar komen ze dan wel lekker snel mee. Had die berichtgeving niet eerder gekund ?
  Het heugt me uit de prehistorie dat teruggestuurde lui gevolgd werden door NL ambtenaren om te zien of ze het de eerste tijd goed maakten.

 2. 5

  Tja dat krijg je.. de eerste naait zijn mond dicht en mag vervolgens blijven, de volgende slikt een scheermesje in en als die mag blijven zal de volgende asielzoeker wel weer wat ergers bedenken..

  Het lijkt me te gemakkelijk om deze drama’s op Verdonk af te schuiven.

  De “weldoeners” die deze mensen aangemoedigd hebben om naar Nederland te komen, ongefundeerde verwachtingen bij hen hebben gewekt en nu op de onderbuik van links Nederland spelen, zijn in mijn optiek nog veel meer schuldig..

 3. 8

  @Sikbock
  Graag zou ik op de hoogte worden gebracht van de weldoeners die deze mensen hebben aangemoedigd hierheen te komen. Ik ken ze niet.

  Ik ken inmiddels wel mensen die links de schuld geven als Verdonk iemand terugstuurt naar Libie. Ik ken ook mensen, namelijk mezelf, die dit geen erg overtuigend verhaal vinden.

 4. 9

  Feit blijft dat deze man liever scheermesjes inslikt dan terug gaat (of dus: ging) naar Libië…

  Dat geeft toch te denken, of niet soms, Sickbock?

  Als zulke verhalen je niets doen dan adviseer ik toch dringend een psychologisch onderzoek.

 5. 14

  Ik heb ( als het waar is) te doen met de man in kwestie..

  Het staat mij echter tegen dat een linkse onderbuiker als DP dit verhaal bij de kop neemt om Verdonk een veeg uit de pan te kunnen geven..

  Naar mijn mening doet dat namelijk geen recht aan de oorzaken van het probleem..

  Ik denk dat DP zelf in het geheel niet betrokken is bij deze meneer (maar dat betreft een vermoeden), alleen maar een schokkend stukje wil schrijven en het liefst een politiek slaatje wil slaan uit dit trieste geval..

 6. 16

  @DP#6: Tikkeltje naïf. In de regel zijn grote geldbedragen betaald voor de overkeer en dan lijkt het vrijwel vanzelfsprekend dat je de reis, als ondernemer, aanmoedigd.

 7. 22

  Zoals je zelf al aangeeft: het staat niet in de krant omdat Indymedia niet een nieuwsbron is die bekend staat om zijn integriteit. Als het waar is, is het sneu. Maar Indymedia is het stormfront van de linkerkant, dus zodra u stormfront ook gaat zien als valide nieuwsbron, dan praten we verder. Nu gaat u maar uithuilen bij Joke, wat mij betreft.

 8. 23

  @Spuyt12
  Ik zie weldoeners genoemd die nu op de onderbuik van links nederland spelen. Ik denk niet dat daar mensensmokkelaars mee zijn bedoeld.

 9. 25

  @DP: Je artikelkeuze ligt hier inderdaad niet altijd even goed. Lijkt me dat je hier niks van aan moet trekken aangezien deze discussies, voordat ze verzanden in beledigingen, wel degelijk interessant zijn.

  Ik wordt alleen een beetje moe van de traditionele link-rechts discussie. Bestaan links en rechts nog wel?

 10. 26

  Even een massa reactie:

  @Dreknek; “bedankt” voor 0 inhoudelijke reacties.
  @Larie; “Je reacties zijn, of ontwijkend of beledigd of persoonlijk en niet inhoudelijk.” Niet waar. Misschien was mijn reaktie op jou ontwijkend te noemen aangezien de jouwe niet inhoudelijk was. Zie ook reaktie 23.
  @Sketzer; je hebt gelijk ik had er eigenlijk nog een of ander Nazi fotootje o.i.d. bij willen plakken.
  @Spuyt12; links en rechts bestaat niet meer. Tegenwoordig bestaat alleen nog goed en kwaad. Zie ter illustratie dit bericht en de reacties erop.

 11. 27

  Wat betreft links en rechts: Ik denk persoonlijk dat de “linkse” mens niet heiliger is dan de “rechtse” ook al claimt de “linkse” mens van wel..

  Ik zou eens willen vragen wie er belang heeft ( materieel, politiek, immaterieel) bij het vervoeren/ steunen/aanmoedigen/ helpen/ juridisch verdedigen van bv vluchtelingen???

  DP wil volgens mij gewoon een schokkend stukje schrijven en heeft natuurlijk ook zijn eigen politieke agenda.. de baas leest mee tenslotte

 12. 29

  @DP: De kneep zit hem hier “Ik plaats hier een citaat en een link en het DP-bashen is alweer gelijk begonnen”.
  Je veinst een soort objectieve distantie en dat is niet te verwezelijken, moet je ook niet pretenderen want dan verzand je topic en komen wij allen nergens.

 13. 31

  Niet zo licht geraakt doen DP…Dreknek heeft in al zijn cynisme natuurlijk wel een punt. Je kan Indymedia nou niet echt als onafhankelijk beschouwen…over onderbuikjournalistiek gesproken. Oh wacht…Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluidEnfin, ik zal weer te rechts zijn om het begrijpen.

 14. 35

  @DP: Het valt me wel op dat je vaak als door een adder gebeten reageert. Daarmee doe je je eigen zaak ook niet veel goed.

  Ik zie in dit artikel dat je je wel heel gewillig in de slachtooferrol drukt. Probeer daar met argumenten uit te komen, ipv met holle frasen zoals “sickbok heeft zich in zijn allereerste reaktie al muurvast geluld. Verder geen beginnen meer aan”, “Dreknek in Denial”,”het DP-bashen is alweer gelijk begonnen” enz.

  Dreknek ging wel degelijk inhoudelijk in op de post door de bron in twijfel te trekken. Jij had daar andere bronnen tegenover kunnen stellen (welke er niet zijn, geloof ik). Maar goed, jouw reactie zijn een stevig geval pot-verwijt-de-ketel.

 15. 38

  @32 discussie om de discussie daar is het mij niet om te doen.

  Even recapituleren;

  Jij reageert op mijn berichtje 6 hetgeen een reaktie was op 5. Jij kwam echter met argumenten uit berichtje 11. Ik ging daar niet op in. Ik heb je nog gewezen op berichtje 23 waar je ook niet op inging, maar zonder resultaat. Want nu reageer je op bericht 28 wat een reaktie was op 27. Deze reaktie op bericht 28 “bewijst” jouw gelijk in bericht 16.

  Daar valt werkelijk niet tegenop te discussieren.

 16. 42

  @DP: En, heb je nu enig gevoel van bevrediging of niet, je hebt ten slotte moeite gedaan om een gegeven in het voetlicht te plaatsen.

  Lulloos ervaar ik als een ernstige belediging.

 17. 45

  @Dreknek: Nijntje? Das niet zo eenvoudig, afgelopen week wat nijntje’s ge-limewired en op een moment dat ik mijn dochters (2 en4) even zat was, ze af laten spelen.

  Zat daar potjandorie “nijntje gaat neuken” bij…hoe moet ik dit uitleggen? Ze zeiden niets maar het werd zo stil dat ik iets vermoedde en ging kijken waarom ze zo stil waren.

  Als vader geflopt deze week.

 18. 46

  ik heb hier 4 bronnen die dit verhaal bevestigen.

  Dreknek reageert;

  “Journalisten die zichzelf “Joke Kaviaar” noemen en naar eigen zeggen writer, singer en performer zijn neem ik op voorhand niet serieus. What’s next, volgende week komen de items op sargasso van http://www.theonion.com?

  en;

  “Zoals je zelf al aangeeft: het staat niet in de krant omdat Indymedia niet een nieuwsbron is die bekend staat om zijn integriteit. Als het waar is, is het sneu. Maar Indymedia is het stormfront van de linkerkant, dus zodra u stormfront ook gaat zien als valide nieuwsbron, dan praten we verder. Nu gaat u maar uithuilen bij Joke, wat mij betreft. ”

  en;

  “Leren lezen met Nijntje nog een keer doornemen? ”

  Dag Dreknek. Mooi dat was Dreknek.

  Nu Larie;

  Dag Larie. Dat was Larie.

  Nu Spuyt;

  Reactie 43 was offtopic en dat is in strijd met het Sargasso handvest, lullo.

 19. 48

  Niet neuken met Nijntje! Dick stuurt zijn advocaten achter je aan:

  (..)

  Tot mij wendden zich cliënten, Mercis B.V., gevestigd te Amsterdam en de
  heer Dick Bruna, wonende te Utrecht, met het verzoek hun belangen te
  behartigen ter zake van het navolgende.

  Dick Bruna is de maker van Nijntje en talloze andere tekeningen, waarvan
  een groot deel u ongetwijfeld bekend is. Mercis is de vennootschap
  waaraan Dick Bruna zijn auteursrechten heeft overgedragen.

  een groot deel u ongetwijfeld bekend is. Mercis is de vennootschap
  waaraan Dick Bruna zijn auteursrechten heeft overgedragen.

  Zeer recent hebben Mercis en Dick Bruna moeten bemerken dat op de URL
  http://www.dreknek.com/archive/2003/03/04/neuken_doe_je_zo diverse
  tekeningen van Dick Bruna worden vertoond. Er worden op deze webpagina
  auteursrechtelijk beschermde werken gereproduceerd en opnieuw openbaar
  gemaakt zonder toestemming van de auteursrechthebbende, Mercis. Dusdoende
  wordt inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Mercis. Bovendien gaan de
  werken vergezeld van een tekst die als flauw, smakeloos en aanstootgevend
  wordt ervaren. Dusdoende wordt tevens inbreuk gemaakt op de morele
  rechten van Dick Bruna.

  Ik verzoek u derhalve namens cliënten om de onrechtmatige informatie op
  bovenvermelde URL binnen 24 uur te verwijderen en mij dit (per e-mail) te
  bevestigen.

  Hoogachtend,

  (…)

 20. 50

  @DP
  Dan moet je ook eerlijk zijn en erbij vermelden dat je die twee andere links pas na mijn comments erbij hebt gezet. (Waarvan buitenlandsepartner.nl Indymedia als bron meldt, dus wat schiet je daarmee op?)

 21. 52

  De 2 indymedia zijn 2 onafhankelijke berichtjes, de Gaykrant is onafhankelijk dus in totaal 3 onafhankelijke bronnen. De 4e bron verwijst naar 1 van de genoemde 3 bronnen maar ik neem aan dat zij ook bronnenonderzoek hebben gedaan.

 22. 55

  Nou, dan zijn we eruit. Het is sneu voor die jongen, zoals ik al in #22 aangaf. Maar bedenk er dan wel bij dat Verdonk hem niet de scheermesjes heeft laten opeten, dat doet hij zelf.

 23. 57

  De Gaykrant onafhankelijk?? haha! zij eten uit dezelfde trog als de stichting 26.000 gezichten..

  De gaykrant wordt (net als de groene bijvoorbeeld) in de “lucht” gehouden met ideeel geld..

  links ideeel geld welteverstaan

 24. 60

  Juffrouw Joke sluit haar ogen in de eerste alinea voor moslimintolerantie, is blijkbaar in de veronderstelling dat de Libier poedelnaakt op het vliegtuig is gezet en bedreigt in de laatste alinea enkele politici.
  Verder een droevig geval, afgezien van het schuimbekkende onzinstukje van Joke.

 25. 65

  Ik heb me wel eens laten vertellen dat als homo’s in islamitische landen zich “laten nemen” strafbaar zijn, terwijl wanneer ze de ander “nemen” dat niet zijn. Weet iemand daar meer over?

 26. 72

  nee je hebt gelijk trouwens. Laten we het aan de vriend van Wessam vragen. Was Wessam een “nemer” of een “zich laten nemer”.

  Juridisch gezien kan een “nemer” gerust terug naar Libië gestuurd worden namelijk.

 27. 73

  Misschien had hij daar al een “strafblad”.. dat weten we niet.. ik denk dat de rechter dit en andere zaken wel heeft meegenomen in zijn overwegingen..

 28. 74

  @Sikbock: In de koran staat dat lust indien verblindt mag worden afgeblazen. Jongelingen (ongetrouwd) kunnen legaal stoom afblazen in gelijke sekse of anderzijds.

  beste Dick bruna,

  Voor de record, ik ben een torrent/gnutella-bebruiker, dat is zeker maar indien goed bevonden koop ik ook. Heb inmiddels 319dvd’s inde kast waaronder 6 nijntje’s. Dus wordt niet boos op me,

 29. 75

  misschien was Wessam wel een heteroseksuele gelukszoeker en opgepikt bij het centraal station..

  Ik zou het niet weten.. hij kan allerlei redenen hebben om niet terug te willen.. een strafblad (op allerlei terreinen)kan daar een reden voor zijn

 30. 81

  ik weet eigenlijk niet wat we moeten met de laatste +/-20 reacties hier. Ik zal me er verder niet mee bemoeien. Ik laat het definitieve oordeel over het al dan niet terecht terugsturen van deze homo over aan de verlichte geesten alhier.

 31. 82

  Had je je school maar moeten afmaken DP ;-)

  (tipje van de sluier) een rechter is voor dit soort zaken opgeleid

 32. 83

  Ben ik de enige die dat gelul met @17 een beetje onzinnig vindt? Mensen hebben toch een (bij)naam? Zeg dan @sickbock (17) ofzo, we zijn hier toch niet in een strafkamp of een gevangenis. Eh Gulag.

 33. 88

  @1: kun je lang wachten
  @2: denk je echt dat Verdonk Sargasso bezoekt?
  @3: dat dacht ik ook
  @4: misschien een fata-morgana?

  En zo kunnen we wel even doorgaan. Met andere woorden: Grobbo, ik ben het helemaal met je eens. Laten we het bij namen houden.

  Nog even on-topic: ik weet niet precies hoe de situatie van deze man bij terugkeer was/is. Ik ga er echter niet bij voorbaat vanuit dat de IND willens en wetens mensen terugstuurt naar onveilige landen en daar vervolgens over liegt. Wel ben ik met Sikbock eens dat gelukszoekers ook tot drastische maatregelen kunnen komen in een ultieme poging hier te mogen blijven. Denk bijvoorbeeld aan die man die zijn oogleden en mond dichtnaaide. Als zelfverminking/hongerstaking of andere chantagepogingen een argument zijn om iemand een permanente verblijfsvergunning te geven, kunnen we de grenzen wel gewoon open zetten.

  Kortom, dat deze man mogelijk zijn leven niet zeker is in Libie vanwege zijn seksuele geaardheid vind ik een argument om te overwegen hem asiel te verlenen. Dat hij een scheermesje inslikt vind ik een argument hem aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Bij voorkeur in het land van herkomst.

 34. 96

  @DP: Een grapje mijn beste, geen nummers noemen maar wel potverDRIE zeggen. De topic is een homo naar ver dus, Po(o)t ver i.p.v. potverdrie..beetje lichtvoetig , zou je ook goed staan DP, leef je langer :)

 35. 97

  Mijn beste Spuyt 12, wat jij zo in het algemeen beweert is meestal fout en ik heb daar een lullig gevoel bij. Wel ben ik het met Pietje en Klaasje eens dat zus en zo. Maar ik vind Jan Marijnissen een Maoist. Verder sluit ik me aan bij wat Grobbo zei, ooit toen in dat berichtje daar en daar; je weet wel. Conclusie van deze analyse: ik heb gelijk.

 36. 100

  Beste Larie, over het algemeen laat jij je kennen als een persoon die weinig inzicht heeft in de gang van zaken bij het voeren van een inhoudelijke discussie. Ik verwijs bijvoorbeeld naar dat berichtje dat je enkele weken geleden ergens schreef. Deze houding zal je wellicht op den duur opbreken. Ook andere reageerders geven deze signalen af. Daarom het advies; probeer het allemaal niet zo ernstig te nemen.

  Ter illustratie ben ik het ook helemaal eens met Carlos die reeds voorspelde dat het bericht 43 off-topic zou zijn.

  I rest my case.

 37. 101

  Mijn klomp breekt. Ga je nu schermen met signalen afgegeven door andere reaguurders, laat me niet lachen. Overigens is een van mijn bezigheden het trainen van mensen in logische discussies, inhoud zeg maar en daar wordt ik goed voor gewaardeerd.. Verder neem ik de dingen niet zo serieus als jij.

  Je zaait wind.

 38. 112

  @DP(97): Waar dit opeens vandaan komt weet ik ook niet, maar goed.

  Je voelt je zeker wel lekker als de underdog als je ons allen uitmaakt voor rechtse rakkers.

  Dat is nog eens lastig, aangezien Sargasso over het algemeen links georiënteerd is. Misschien de rechtervleugel van links? De rechtse kerk binnen links?

  Ik weet het niet meer.

 39. 113

  @all: Zo in de frisse ochtend bovenstaande lezend is het wellicht raadzaam om te erkennen dat “wij” ons even hebben laten gaan en dat te erkennen. Op deze manier wordt alles weer fris, zoals deze ochtend.

  Ik heb mij ietwat laten gaan, zand erover?

 40. 116

  Mooi.. eigenlijk staat deze vorm van contact, communicatie whatever, nog in de kinderschoenen. Het lijkt anoniem maar is het niet want het raakt gevoelige snaren en wekt emoties op. Door het ontbreken van een fysische aanwezigheid zien we bijvoorbeeld de psychomotoriek niet, een oogopslag, wenkbrouw, guitige blik etc. Daardoor is het woord ondanks de anonimiteit zwaar van gewicht geworden, eenmaal geschreven staat het daar heel kaal en heeft bijna een eeuwigheidswaarde gekregen.

  Hopelijk bestaat het vak anthropologie over een jaar of wat niet meer, ik zie ze al een indivudu volledig reconstrueren…yukkie.

 41. 117

  @JdB
  Kortom, dat deze man mogelijk zijn leven niet zeker is in Libie vanwege zijn seksuele geaardheid vind ik een argument om te overwegen hem asiel te verlenen. Dat hij een scheermesje inslikt vind ik een argument hem aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Bij voorkeur in het land van herkomst.

  Hier begrijp ik niets van. Iemand wordt om zijn sexuele geaardheid vervolgd. Jij vindt dat hij daarom asiel zou moten krijen. Verdonk/IND stuurt hem terug. Hij verminkt daarom zichzelf. En dan moet hij weg. Blijkbaar ineens een gelukzoeker of zo. Krampachtig krom.

 42. 118

  @Larie; klopt. Eigenlijk hebben ze daar op internet de emoticons voor uitgevonden. Maar dat zou in deze confrontatie ook niet gewerkt hebben.

  Ik heb het bericht natuurlijk met een doel geplaatst, niet om mijn “eigen agenda” van dienst te zijn, maar puur omdat ik dacht dat het controversieel was. Daarnaast zijn de meeste reakties van mijn hand expres provocerend van aard geweest. Niet erg netjes eigenlijk dus. Wetenschappers die deze discussie later opgraven zullen weinig te weten komen van mijn persoon, behalve misschien dat ik soms best wel een etter ben.

  :D

 43. 119

  Tja DP, deze discussie heet mij ervan overtuigd dat, om echt begrip te kweken tussen de reaguurders, er misschien een Sargasso reaguurdersmeeting moet worden georganiseert, bij voorkeur in een kroeg met veel bier.

  Deze zelfde discussie heeft me er tevens van overtuigd dat dat wel eens een bloedbad zou kunnen worden.

  Overigens zijn er nog altijd smileys, welke een tekst een andere lading kunnen geven :-)

 44. 124

  @Spuyt: een sargasso reaguurdersmeeting lijkt me een prima idee! Ik ben ooit samen met Carlos op een bloggers meeting geweest. Heb daar toen ook Jacobine ontmoet. Daar is zelfs een foto van gemaakt. Later ontkende Jacobine in alle toonaarden en de foto is in dezelfde serie ontwikkeld als de Srebrenica foto’s en daarbij jammerlijk verloren gegaan.

  @ALO: ik ga ervan uit dat als deze man terug wordt gestuurd, het kennelijk met die vervolging om zijn homosexualiteit nogal meevalt.

 45. 125

  @124 we zullen het misschien wel nooit weten want de antwoorden van Verdonk op de vragen van Vos, de Wit, en de Vries op kamervragen KVR22304, zijn…….. geheim. (uit privacyoverwegingen).

  Volgens de Gaykrant;

  “De antwoorden van minister Verdonk gaven grond voor de verwachting dat van uitzetting voorlopig afgezien zou worden, maar die hoop is nu de bodem ingeslagen. ”

  Het riekt in mijn ogen dus naar een pijnlijk missertje, want volgens de recente Verdonk doctrine dat de dossiers van aanstellerige asielzoekers openbaar moeten zijn zou je juist verwachten dat in het geval van terugsturen, zoals jij zelf ook zegt, het “dus wel meevalt” en om juist die aanstellerige verhalen te voorkomen zouden de motieven om de man terug te sturen dus geopenbaard moeten kunnen worden. Dat dit niet gebeurt geeft te denken.

 46. 127

  @JdB
  Je schreef het iets anders, maar vooruit.

  Denken dat een dossier van een asielzoeker bestudeerd wordt is erg naief. Er wordt alleen bepaald uit welk land een aanvrager afkomstig is. Nederland heeft een aantal landen gedefinieerd waar het veilig is (of niet). Libie hoort blijkbaar tot de veilige landen, daarom moet hij terug. De combinatie geaardheid en land is in het geheel niet in beeld.

 47. 128

  @JdB U dacht daar Jacobine ontmoet te hebben ;-) Een briljante discussie onstond overigens daarover alhier kan ik mij herinneren…

 48. 132

  @ALO: tsja, homosexuelen hebben het in veel Islamitische landen moeilijk. Maar of ze dusdanig actief vervolgd worden dat je ze op grond daarvan asiel moet verlenen vraag ik me af. In individuele gevallen komt dat misschien voor. In zo’n geval zou ik zeggen: asiel verlenen. Maar ik ben het met Spuyt eens dat als je zegt dat homosexuelen uit Islamitische landen automatisch asiel krijgen, binnen de kortste keren half Noord-Afrika hier als zogenaamd vervolgde homo probeert binnen te komen.