Bescherm homoseksuele leerlingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Soms ben je blij dat een debat wordt uitgesteld, zodat je er nog wat aandacht aan kan geven. Afgelopen maandag was er zo’n debat. De Kamer zou die dag een aanpassing van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) bespreken. Na de aanpassing zal het op scholen verboden zijn om onderscheid te maken op iemands seksuele voorkeur. Maar het zal tegelijkertijd mogelijk blijven om een leraar of leerling van school te verwijderen als er uiting wordt gegeven aan één specifieke voorkeur: de homoseksuele.

Homo-jongerenorganisatie Expreszo besteedde er aandacht aan en riep homo- seksuele jongeren op zich ziek te melden en naar Den Haag af te reizen om tegen het voorstel te protesteren. De oproep werd blijkbaar ook door de minister gehoord, aangezien zij zichzelf die dag ook ziek meldde. Dus ging het debat niet door.

Zelf heb ik nooit gesnapt waarom een homoseksuele leraar zo nodig op een streng-christelijke school zou willen werken. Dan moet je toch iets masochistisch hebben. Maar mogen ze daarom gediscrimineerd worden? Nee natuurlijk niet. Maar ik heb wel een beetje begrip voor de moeite die onze streng-christelijke medemensen hebben met zulke leraren op hun scholen.

Anders ligt dat met homoseksuele leerlingen. Zij hebben hoogstwaarschijnlijk weinig invloed gehad op de schoolkeuze, en komen vaak pas op de middelbare school achter hun seksuele geaardheid. Feitelijk zadel je deze mensen op met een dubbel probleem, wat het ‘uit de kast komen’ nog verder bemoeilijkt. Als ze willen uitkomen voor hun homoseksualiteit werpt dit een extra drempel op. Niet alleen riskeren ze de afwijzing van hun omgeving, maar ook nog een extra kans op afsluiting van hun vrienden, ook al zijn die bereid de ‘coming out’ te accepteren.

Zo creëer je op scholen in ieder geval voor leerlingen een ‘don’t ask, don’t tell’-klimaat dat schadelijk kan zijn voor het kind en zijn of haar ontwikkeling. Daar moet nog maar eens goed naar gekeken worden voordat dit voorstel wordt aangenomen. Deze leerlingen verdienen nog wat extra bescherming.

Reacties (8)

#1 Anoniem

Helemaal mee eens! Bescherm de homojongere!

Verder vind dat homoseksuele leraren ook beschermd moeten worden, als er bijvoorbeeld geen vacatures openstaan bij openbare scholen in de buurt kan ik me voorstellen dat je dan toch maar bij die christelijke school gaat solliciteren.

Waarom niet gewoon het beleid zoals in andere landen invoeren? Je mag als school doen wat je wil, maar het is kiezen tussen discrimineren of subsidie.

 • Volgende discussie
#2 pepper

Zowel leraren als leerlingen zijn beschermd door de grondwet. Religie staat daar niet boven. Punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 pedro

@1: alleen subsidie voor het openbaar onderwijs? Daar ben ik voor, maar is (voorlopig nog) wel een beetje onrealistisch in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Paul

Een beetje off topic: Het volgende citaat wist imho op geloof in- en het verspreiden van bullshit door de Expreszo redactie:
“Volgens zoöloog Jacques Balthazart is de oorsprong van homoseksualiteit voornamelijk te zoeken in de biologie van het individu. Daarmee gaat hij in tegen het algemeen aanvaarde idee, beïnvloed door de (post-)Freudiaanse theoriëen, dat seksuele geaardheid voornamelijk, of zelfs exclusief, het resultaat is van leerprocessen en sociale interacties in de kindertijd.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

@4: Claimt Expreszo dat homoseksualiteit het gevolg is van nurture ipv nature?

Ik snap je reactie niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Paul

@5 Ja, en dat is onzin. Wat snap je niet/zou je uitgelegd willen zien in/van mijn reactie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

“wist” moet dus “wijst” worden. Verder denk ik gewoon dat ze een persberichtje hebben overgetikt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Paul

Pardon, #Joost. Ik, eens bij de redactie aka ‘spellingsnazi’, maakte een spelfout..

 • Vorige discussie