Bernie Sanders staat ergens voor, ook als hij zit

De wanten van een zittende Bernie Sanders gaan de wereld over. Modeblad Vogue schreef er een stuk over, en vele ‘handverwarmende’ verhalen doen de ronde. Over dat het een zelfgemaakt cadeautje was van een fan, en dat hij ze ooit uitleende aan iemand die het koud had, bijvoorbeeld.

Ook Nu.nl maakte er een filmpje over en noemde het ‘Hilariteit om gebreide wanten Sanders‘, met een slapstickmelodietje eronder. Wat hebben ze het mis. Want Sanders wanten gingen niet viraal omdat ze hilarisch waren, maar omdat ze ergens voor stonden. Voor integriteit en vastberadenheid, bijvoorbeeld. Stug vasthouden aan je eigen koers, jezelf blijven en wél in contact staan met je kiezers, en weten wat zij willen. Voor no-nonsense (‘I was just sitting there trying to keep warm‘). Allemaal dingen die we vaak in politici missen.

Dáárom heeft iedereen het over Sanders’ wanten, en niet over de Hungergames-speld van Lady Gaga, of bij welk duur atelier die en die jurk is gekocht. En tegelijkertijd is het feit dat Bernie Sanders dit voor elkaar kan krijgen door gewoon op een stoeltje plaats te nemen bij de inauguratie – en die inauguratie qua aandacht bijna overschaduwt – een belangrijke boodschap aan Biden: Neem ons serieus, want anders…

Reacties (9)

#1 majava

Is het eigenlijk niet gewoon heel erg fijn dat als er nieuws is uit de VS dat het nu dan zoiets is, na 4 jaar alleen maar negativiteit?

 • Volgende discussie
#2 Rigio Reus

Jamaar waren die wanten ook verbonden met een koord dat dwars door allebei de mouwen gaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

“dat hij ze ooit uitleende aan iemand die het koud had, bijvoorbeeld.”
Sint Maarten Sanders!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Rigo Reus

Eigenlijk, nu ik er nog ‘ns over nadenk: de lijn tussen ‘lekker lachen om die suffe dikke wollen folklore wanten’ van Bernie Saunders en gewoon gemeen pestgedrag is dun. Want zo gaat het in de pestwereld: signaleer degene die afwijkt qua uiterlijk en/of kleding en maak die belachelijk, bespot die, zorg dat je anderen meekrijgt in je mening. Dus ik denk nu: laat hem lekker met zijn warme wanten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Hans Custers - Reactie op #4

Ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken over Sanders. Dat lijkt me iemand die er zelf ook hartelijk om kan lachen. Als hij dat al niet van zichzelf kon, heeft hij dat in zijn tijd in de politiek wel geleerd.

Wat veel meer pestgedrag was waren de aanhoudende grappen van Amerikaanse komieken over Eric Trump. Over zijn uiterlijk, of over dat hij niet de favoriete zoon van zijn vader zou zijn. Veel te makkelijke grappen over iemand die er ook niks aan kan doen dat hij de zoon van zijn vader is.

 • Volgende reactie op #4
#4.2 Joost - Reactie op #4.1

Ik heb weinig medelijden met Eric, hij is all in gegaan met zijn vader en heeft zichzelf dit daarmee bewust op de hals gehaald. Fair game, dat is omhoog trappen.

Persoonlijk heb ik meer medelijden met Melania. Ja, ze is wsl ook een opportunist, maar heeft hier duidelijk niet om gevraagd.

#4.3 Hans Custers - Reactie op #4.2

Nee, medelijden heb ik ook niet. Maar het ging ook nergens over, zoals hij te kakken werd gezet. Het had niks meer met politieke satire te maken. En het ging over iemand die niet meer was dan een bijfiguur in de Trump-bende. Er was meestal meer dan genoeg om beter grappen over te maken. Dus zoveel reden voor die makkelijke Eric-grappen was er ook weer niet.

Ik heb ook geen medelijden met Melania, trouwens. Die had gewoon kunnen scheiden als ze er genoeg van had gehad. Of wegblijven uit het Witte Huis. Wat ze ook regelmatig deed, meen ik.

#4.4 Joost - Reactie op #4

Misschien is dat ook waar het hier om gaat. De afwijking is hier nu juist prijzenswaardig. Nu.nl denkt dat dit pesten is, maar dat is het niet. Dit lachen is misschien voor een minderheid pestgedrag, maar de algemene toon is er een van respect waar hij voor staat.

 • Vorige reactie op #4
#5 KJH

Ik denk dat het, ondanks alle gedonder rondom celebrities die opzichtig empathisch deden tijdens de eerste lockdown, nog steeds niet helemaal is doorgedrongen tot de mooie mensen van deze wereld, dat er iets wezenlijks veranderd is. Let wel: je mag wel de weg op na negenen als je moet optreden in een talkshow. Alsof dat soort mensen niet hun eigen werkgeversverklaring kunnen tekenen. Het zou wat zijn als de heilige Gordon ’s avonds zijn kont niet meer zou kunnen keren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie