Berlusconi getipt als EU-president

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Silvio Berlusconi (Foto: Wikimedia Commons/Agência Brasil)

Het getouwtrek rondom de benoeming van de eerste Europese president heeft een volstrekt nieuwe wending gekregen. De Europese leiders die afgelopen week bijeen waren in Berlijn blijken goed te kunnen leven met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi als leider. Ook de Britse bookies hebben lont geroken: wie geld inzet op Berlusconi krijgt slechts 20% winst uitgekeerd. Een inzet op Balkenende levert 250% winst op, Juncker 100%.

“Als je ziet wat Berlusconi in zijn land voor elkaar heeft gekregen ? hoe hij de media weet te bespelen, de vuilnisophaaldiensten organiseert en hoe hij door een flinke meerderheid op handen gedragen wordt ? dan kun je alleen maar hopen dat hij hetzelfde kan doen met Europa,” aldus mede-christendemocraat Angela Merkel. “Stel je voor dat hij aan Europa dezelfde schwung kan geven als hij aan Italië heeft gegeven. Dat zou toch een geweldige impuls zijn voor de populariteit van Europa?” Een jaar geleden was er nog sprake van enige spanning tussen beide staatslieden, maar de ‘prettige en constructieve’ sfeer in Berlijn tijdens de viering van de val van de Muur, waar de bockwurst en glühwhein de beide staatslieden goed smaakten, heeft de relatie tussen beiden meer dan goed gedaan. “Ik heb geen uitgesproken negatieve gevoelens voor de heer Berlusconi, integendeel,” aldus een licht blozende Merkel.

Berlusconi hield zich gisteren verre van de media. Van diverse kanten wordt echter bevestigd dat de Italiaanse lobby op volle toeren draait. Zo zijn concurrenten voor de functie al gefotografeerd in compromitterende posities met prostituees en werden in diverse Berlijnse hotelkamers paardenhoofden aangetroffen.

Een rondgang langs Europese leiders leert dat de kansen op witte rook voor Berlusconi er goed uitzien. De beurt is duidelijk aan een christendemocraat. Verder wordt de arbeidsethos van de 73-jarige Berlusconi geroemd als ‘een voorbeeld voor de Europese verzorgingsstaat’. Eén van de speerpunten van Berlusconi is het aanstellen van een nieuwe Eurocommissaris voor emancipatie. Hiervoor heeft hij al diverse kandidaten op het oog, maar vooral Penelope Cruz en Monica Bellucci lijken hoge ogen te gooien. “Vrouwenemancipatie vind ik uiterst belangrijk. Een mooie vrouw verdient een prominente positie,” aldus een knipogende Berlusconi. Zijn woordvoerder gaat ervan uit dat Berlusconi gewoon premier van Italië kan blijven. Hij meldt desgevraagd dat beide functies ‘prima te combineren zijn’.

Reacties zijn uitgeschakeld