Misplaatst machtsvertoon

Balkenende heeft de focus scherp staan deze dagen. De economie kruimelt onder zijn handen weg en er dreigt een gat in de begroting van 20 miljard, maar Balkenende vindt het nodig om zijn minister van Buitenlandse Zaken publiekelijk een berisping te geven vanwege het twitteren van een foto uit de Trêveszaal. Een aardige blik achter de schermen van de ministerraad, maar meer ook niet.

Nog afgezien van het feit dat Balkenende zich als halve digibeet positioneert door Twitteren als ‘allerlei nieuwe technieken’ te bestempelen, had hij dit ook gewoon binnenskamers kunnen oplossen. Niet alleen is dat de manier waarop volwassen mensen met elkaar omgaan in een arbeidsrelatie, maar Verhagen is al jarenlang zijn rechterhand en een publiek standje is in dit geval overdreven.

De manier waarop Balkenende denkt te moeten omgaan met communicatie is ronduit ouderwets. De nieuwsvoorziening via internet is zo divers dat de stem van de premier niet meer is dan ‘een van de meningen’. Wellicht dat een mededeling als ‘Het kabinet houdt het hoofd koel‘ 25 jaar geleden rust had gebracht, maar het doet mij denken aan die keer dat de premier door middel van een ludiek bedoelde briefkaart liet weten dat het allemaal koek en ei was in Balkenende I… hmmm… misschien dit keer een e-cardje aan alle Nederlanders?

 1. 2

  En alsof twitter van enig belang is om te kennen. Het is een hype voor wannabe’s, paarse broeken, de ‘weblog scene’. Zoals second life dat was. Politici springen er op want die springen op alles wat beweegd. Maar Twitter voegt niks toe en heeft geen toekomst.

 2. 3

  @ 1,2 eens,

  Daarbij geldt dat wat er in de trevezaal gebeurd gewoon publiek geheim is. Dat heeft een reden, daar is niets ouderwets aan. Hoe onschuldig de foto van verhagen misschien ook was, het is absoluut niet de bedoeling. Terecht dat JP er wat van zegt, ook publiekelijk om iedereen eraan te herinneren welke regels er omtrend de ministerraad gelden.

 3. 4

  Twee opties om dit in de toekomst te voorkomen:
  1. Het wordt definitief verboden op je werk ook maar iets te doen op privé-sites op internet, of
  2. Internet en al zijn mogelijkheden wordt grondwettelijk erkend als substantieel deel der realiteit. Het wordt een even groot recht daar gebruik van te maken, als het recht op onderwijs, vrijheid van dit en me dat, etcetera.

 4. 5

  Maxime is komend plaatsvervanger en leider in het CDA wanneer Bakkeleikel naar Europa gaat. Ik sta er niet van te kijken als dit een opzetje is om Maxime een beetje te pushen in de populipolls.

  @Peter 4 je neemt het veel te serieus!

 5. 8

  Ach met de berisping probeert Balkie de schijn van vertrouwelijkheid te handhaven. Niet echt boeiend.

  Wat natuurlijk veel erger is, is dat een Minster zijn tijd verdoet met het posten van futiliteiten op een nietszeggend site-tje.

 6. 9

  @7: De vraag is dan ook: wat is er precies voor vertrouwelijks uitgelekt met de publicatie van deze foto?

  JP had net zo goed kunnen zeggen: “Luister Maxime, geinig en leuk geprobeerd, maar zullen we voortaan Twitter buiten de ministerraad houden? Ik zit ook de hele dag op IRC, maar houd me ook even in tijdens overleg”.

 7. 10

  De vorige premier was inderdaad volkomen digibeet, maar niet eentje die er een heel raar idee over respect en communicatie op na hield. Goed, de ministerraad is geheim, maar ik heb het vermoeden dat JP’s *idee* van wat protocol inhoudt belangrijker voor de man is, dan wat het protocol daadwerkelijk inhoudt.

  Overigens vind ik dit het zoveelste incident dat ondubbelzinnig aantoont dat de man gewoon niet geschikt is voor zijn werk. Was het maar niet zo’n slechte tijd om van kabinet te wisselen !

 8. 15

  #14 vind ik dus niet kunnen @Sargasso. Wie is de poster. Kleurtje suggereert Grobbo. Aanhalingstekens zijn citaat. Naam = Maxime. Alles door elkaar husselen zuigt BT.