1. 1

  Ik heb soms wel het idee dat de beleving (gevoed door de media) van zowel moslims als pvv-ers een loopje met hen neemt. Hoeveel pvv-ers en moslims kennen elkaar nu eigenlijk, volgens mij kennen moslims geen pvv-ers en pvv-ers geen moslims, dus de facto loopt het zo’n vaart niet, volgens mij.

 2. 5

  @3: Wie is ‘men’ en wat is ‘het’? Juist dat soort generalisaties van mensen en problemen maakt dat mensen als Benali zich niet meer welkom voelen. Ipv gericht problemen op te lossen en probleemveroorzakers aan te pakken, worden alle problemen op een grote hoop (‘het’) gegooid. Iedere buitenlander wordt rechtstreeks geassocieerd met islam en iedere moslim met problemen.

  Weinig autochtonen zijn beter geïntegreerd dan Benali. Hij spreekt en schrijft Nederlands op een niveau dat nog niet 1 procent van de autochtone Nederlanders kan evenaren en toont in boeken, interviews en columns (ook deze weer) dat hij uitstekend doorheeft wat er in Nederland speelt, leeft en gebeurd. En toch voelt hij zich steeds minder prettig hier.

  En dan kom je zo natuurlijk met het non-argument dat ‘men’ zich ook niet meer prettig voelt, vanwege o.a. Marokkaans straattuig. Maar dat moet je dan maar regelen met dat tuig en niet afreageren op ‘de buitenlander’, ‘de islam’ of de ‘moslims’.

  En dat laatste is precies wat steeds meer gebeurt en vanaf hedenmiddag ook oficieel beleid en/of gedoogd gaat worden door een meerderheid van onze gekozen volksvertegenwoordiging. En als ik als autochtoon me daar al onprettig bij voel, kan ik me voorstellen hoe dat op allochtonen overkomt.

 3. 6

  @5: Juist. Gisteravond met mijn dochter van 8 hierover gehad en op een vergelijkbare manier uitgelegd. Dat begreep ze uitstekend, het is namelijk vergelijkbaar met de regels in haar klas (o.a. ‘niemand uitsluiten’, ‘pestkoppen aanspreken’). Het idee dat wanneer Mohammed vervelend doet, je ook Yannah daar op aanspreekt, vond ze volstrekt belachelijk.

  Voor veel kinderen die ouder worden, worden dit soort logische regels blijkbaar minder logisch…

 4. 7

  @Spam; En dan kom je zo natuurlijk met het non-argument dat ‘men’ zich ook niet meer prettig voelt, vanwege o.a. Marokkaans straattuig. Maar dat moet je dan maar regelen met dat tuig en niet afreageren op ‘de buitenlander’, ‘de islam’ of de ‘moslims’.

  1) Dat is niet echt een non-argument; je onprettig voelen is ‘echt’.
  2) Dat ‘afreageren’ hoort de uitvoerende macht te doen en die, dat geeft Benali ook zelf aan in zijn stuk, schoten/schieten daarin te kort door hun cultuur-relatvisme.

 5. 8

  @7:
  1) een non-argument kan wel een bestaand feit bevatten. Het is pas een non-argument als het niet ondersteunt wat je beweert. Ik beschrijf hier waarom ik denk dat allochtonen zich hier steeds minder prettig voelen. Omdat deze discussie al wat langer loopt, kon ik al aanvoelen wat het eerste tegenargument zou worden. Dat wou ik voor zijn.

  2) Dat ‘afreageren’ moet helemaal niemand doen, maar Geert-1 gaat het doen. Het is het ‘regelen’ dat moet gebeuren. Problemen oplossen. En daar wordt al lang aan gewerkt, maar nooit genoeg om alles op te lossen en over de wijze waarop kan en moet natuurlijk altijd worden gediscusieerd.

 6. 11

  “Die veroudering vindt zijn oorzaak namelijk in processen die niets met migratie te maken hebben: primair de vruchtbaarheidsontwikkelingen (vroeger hoog, nu laag), secundair de sterfteontwikkelingen (steeds hogere levensverwachting). Het is overigens een misverstand om te menen dat de bevolking over 30 jaar �extreem oud� zal zijn. Veeleer is het zo dat de bevolking in het verleden �extreem jong� was en dat op dit moment nog steeds is. We zullen eenvoudigweg moeten accepteren dat die jonge structuur als gevolg van onze moderne patronen van sterven en kinderen krijgen nooit meer terugkeert. Voor zover dat maatschappelijke problemen oplevert, moeten we de organisatie van onze samenleving daarbij aanpassen en niet in paniek over immigratie gaan praten. ”
  Ergo vroeger was er amper vergrijzing omdat met gemiddeld in de 50ies gemiddeld 64/67 m/v jaar oud werd en men toen meer kinderen nam wat nog kon in een leger land zonder de pil en traditioneel gezin, een onhoudbare exponentiële bevolkingsgroei kan niet meer, einde van het piramidespel. Daarbij veel vergrijzing komt puur door de hogere levensverwachting, de normale reactie is grijs weer als groen gaan zien, definitie aanpassen. Wat vroeger 50 was is nu 65. Vroeger kreeg een man gemiddeld een jaar na z’n dood aow.

 7. 12

  @ 10 & 11

  Benali jammert en zwamt, als het geen liegen is. Al jaren geleden wist ik intuïtief, en daarna via het CBS, dat immigratie uit arme, niet-Westerse landen voor wat ook ons hier geen soulaas biedt. Integendeel zelfs. Immigratie als noodzaak voor een intern krimpende bevolking, is een deuntje vooral gezongen door lieden schuldig aan die massa-immigratie.

  In de door mij gewraakte zin van B. zag ik een Freudiaanse waarheid, van hem. Op grond van wat hij er aan voorafgaand schrijft, las ik er naar strekking in: Europe will die for a lack of immigrants. Een soort van dreigement, dat je inderdaad in B’s 13e alinea aantreft.

  Wat ik alleen wilde, was hem letterlijk aan zijn woord houden.

 8. 13

  Spam
  Benali ziet het inderdaad heel goed. Wat hij vergeet is dat allochtonen zoals hijzelf even de stap moeten maken om het gedrag van zijn landgenoten te veroordelen. Hij blijft “autochtonen’ beschuldigen van wat ik voor het gemak even bestempel als “intolerantie”. Met zo’n houding heb ik geen boodschap aan hem.

 9. 14

  @seven; Het is ook ergens wel een gezonde ontwikkeling. Ik las laatst ergens dat de gemiddelde CEO nu 48 is, tegen 59 dertig jaar geleden. Het resultaat ? Een werk-atmosfeer waarin je, als je niet tegen de 35 de onderste regionen van het management hebt bereikt, je het wel kunt schudden. En dat terwijl de gezondheid en de levensverwachtig juist permanent stijgen. Pessimisme over onze bevolkings-opbouw is pure verwendheid, niks anders.