België ziet af van referendum EU-grondwet

In België is geen meerderheid meer voor het voornemen een referendum te organiseren over de Europese grondwet. Men is namelijk bang dat het referendum misbruikt gaat worden door het Vlaams Blok Belang. Misbruikt als mogelijkheid om te ageren tegen het toetreden van Turkije tot de EU.

België is dus bang voor haar eigen kiezers, dat belooft wat voor de volgende verkiezingen daar.

Het Nederlandse parlement beslist vandaag of er hier een referendum komt. Zullen dezelfde angsten hier ook spelen?

Uit: Trouw (geencom/geencom).

Updeet: Er komt een referendum in Nederland (bron teletekst).

 1. 1

  Ik vind het wel grappig om te zien hoe krampachtig belgië extreem rechts probeert te weren uit de politiek. Dit werkt zo ongelooflijk averechts en niemand snapt het daar (hier ook niet trouwens).

  In de andere europese landen heb je om de zoveeltijd ook weer een opleving van extreem rechts (Front national, FPO). Deze komen meestal met veel bombarie de regering in, moeten opeens water bij de wijn doen omdat ze mee moeten regeren en met een jaartje of 2, 3 is alles weer bij het oude.

  Maar nee in België en Nederland kunnen we niet accepteren dat er mensen zijn die rechts denken, dus bestrijden wij ze met alles wat we hebben! Want iedereen mag zeggen wat je wil, behalve als het rechts is. Dat hierdoor het hele gebeuren alleen maar aangewakkerd word en nog erger snappen de mensen niet.

  Als je nou gewoon eens in gesprek gaat met die partijen en zegt: “jullie ideeën werken niet want……..” Dan moeten ze zich opeens gaan verdedigen met argumenten en dat kunnen ze niet. En als ze het wel kunnen, dan is het blijkbaar een echt probleem en moeten de andere partijen daar maar op reageren.

  Dat is toch ongeveer de essentie van democratie???!!!???

 2. 3

  Het zou inderdaad een echt probleem zijn wanneer blijkt dat ze echt wel geloofwaardige argumenten kunnen produceren. En wat als blijkt dat er op die manier een ultra-rechtse meerderheid is te mobliseren in ons losgeslagen electoraat? Waar blijf je dan met je democratsiche principes? Ga je dan het politieke tij afwachten?

 3. 4

  Zodra een meerderheid tegen is en die meerderheid handelt met goede kennis van zaken denk ik dat je de democratie z’n beloop moet laten gaan. Maar ik ben geen democraat. Wat ik dan wel ben weet ik niet. Ehm… Ok, ik ben toch een democraat, bij gebrek aan beter. Alleen maar totdat ik de wereldheerschappij heb natuurlijk!

  MWOEHAHAHAHA!

 4. 5

  @Scalpel
  Als in Nederland blijkt dat 50% van de mensen op de partij van Geert Wilders gaat stemmen, respecteer ik dat. (ik grijp die 50% ff uit de lucht).
  Hoewel ik het zelf niet met hem eens ben, vind ik wel dat als een grote groep van de bevolking dat wel is daar naar geluisterd moet worden.
  En ik vind het geen fout van de mensen die op hem stemmen, ik vind het een fout van de andere partijen dat zij geen goed alternatief hebben neergezet.
  Het feit dat dit soort stromingen populair wordt houdt gewoon in dat onze politiek het contact met “de man op de straat” is kwijt geraakt.
  Dit alleen is al voldoende reden om eens kritisch naar de huidige situatie te kijken.

 5. 7

  @ Spuyt Ja daar wringt de schoen. En @ PS Ikzelf weet al wel wat ik ga doen als blijkt dat mijn landgenoten en ikzelf een beetje uit elkaar zijn gegroeid. Emigreren dus. Misschien wel naar Belgie. Hangt een beetje af van de uitslagen vd respectievelijke referenda.

 6. 9

  @Spuyt Ja vergeet dat als Nederlanders zich wel zouden verdiepen in de politiek, ze opeens niet meer konden zeuren dat het fout gaat. Dan zijn ze namelijk zelf verantwoordelijk ;)
  @Scalpel Nederland verwisselen voor België???? Euhm tsja… Wat jij wil…

 7. 10

  ‘k Heb getwijfeld over België
  Omdat iedereen daar lacht
  ‘k Heb getwijfeld over België
  Want dat taaltje is zo zacht

  ‘k stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  ‘k heb getwijfeld over België
  ‘k stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  ‘k heb getwijfeld over België

 8. 11

  Democratie is goed, zolang er maar genoeg goede leiders zijn. Het is een illusie dat het volk zichzelf goed kan regeren of begrijpt wie nou echt een goede leider is ipv een volksmenner.

  Het probleem met rechtse plannen is dat je er geen argumenten tegenin kunt brengen. Ze zeggen: we gooien alle buitenlanders het land uit en alles wordt beter. Dat gaat in op de onderbuikgevoelens en daar valt gewoon niet over te discussieren.