1. 2

  Twee bekende miljardenbedrijven, Ikea en The Rolling Stones, zijn officieel gevestigd in Nederland.

  Maar wat ik dus niet snap: waarom krijgt Mick Jagger nou allemaal belastingvoordelen, en ik niet?

 2. 4

  In Japan is het zo dat als een japans bedrijf zijn europees hoofdkantoor in Nederland vestigt, dan zijn ze volgende de japanse wet in een belastingsparadijs (25% winstbelasting) gevestigd en worden ze extra vanuit Japan belast. (*)

  Eigenlijk is dat de definitie van
  – Of een belasting paradijs (vanuit jpn gezien)
  – Of een Empire (vanuit nl gezien)

  (*) Wie er langer dan 3 seconden over na denkt weet: winstbelasting / dividentsbelasting etc moet afgeschaft worden. Dat is gewoon diefstal van de gewone burger-met-de-pet. Maar goed, dat gaat de gemiddelde boerelul uit Almere volledig boven de pet.

 3. 5

  Winstbelasting is bedoeld om te stimuleren dat bedrijven niet meer winst dan noodzakelijk uitkeren aan zichzelf of aandeelhouders om zoveel mogelijk te kunnen blijven investeren. Het is dus vooral een niet-investeer-ontmoediging.

  Om dat doel te bereiken moet je inschatten welk deel van de winst aandeelhouders willen krijgen om nog in dat bedrijf te investeren. Het heeft natuurlijk weinig zin om ten behoeve van het zelf investeren de externe investeerders weg te jagen. Het is zoeken naar een evenwicht, misschien is die 25% wel dat mooie evenwicht.

  Het is dus geen belastingvoordeel maar een investeringsprikkel. En burgers met of zonder pet en boerelullen staan hier buiten, dit geld is niet van hun.