Belang van eenheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In het jaar 1992 besluit een jonge vrouw van 23 jaar, met een diploma bedrijfscommunicatie op zak, haar leven in eigen handen te houden. Als voormalig secretaresse en tolk voor de U.N.D.P. stapt zij bij een tussenlanding in Duitsland uit het vliegtuig om vervolgens de trein naar Nederland te nemen, waar zij na telefonisch contact wordt verwelkomd door een familielid dat haar opvangt.


Mei 2006. De vrouw die eigenlijk naar Engeland wilde, door opgave van een valse naam, geboortedatum en ontbreken van een bijbehorend paspoort onmogelijk, wordt voor de zoveelste keer breeduit gemeten in de media. Nederland heeft haar in de tussentijd leren kennen als een sterke, stoïcijnse en strijdlustige vrouw, die in de loop der jaren steeds sterker ageert tegen onderdrukking van de vrouw en de uitwassen van de Islam. Haar boodschap, door een steeds groter wordend fanatisme ingegeven, wordt niet altijd in dank afgenomen. Sinds 2002 wordt zij beveiligd door de overheid en is zij genoodzaakt haar leven voornamelijk te leiden achter beveiligde, gesloten deuren.

September 2001. Gebeurtenissen in de Verenigde Staten hebben een diepe impact bij iedereen die de beelden live kan volgen. Ook in Nederland is angst voor een dergelijke gebeurtenis voelbaar. De dagen en jaren erna zorgen over de hele wereld voor verwarring. Woorden als tolerantie, multicultureel en Islam krijgen in Nederland een andere betekenis.

Mei 2002. Nederland raakt als een losgeslagen schip op drift in een storm van emoties die over het land golven. De kogel kwam van links.

November 2004. De emoties van september 2001 en mei 2002 komen samen en exploderen op dinsdag 2 november 2004 in ieders gezicht. Het beoordelingsvermogen ingegeven door emoties laat mensen heftige dingen doen en denken.

Mei 2006. Een uitzending van Zembla laat Nederland op zijn grondvesten schudden. Eigenlijk al oud nieuws (voor velen), samengebracht in één verhaal. Een lang debat met de minister van Vreemdelingenzaken in de Tweede Kamer volgt: zij kon niet anders en was niet bekend met de leugens over persoonsgegevens bij de aanvraag van een Nederlands paspoort.

Het onderwerp van gesprek en debat laat een dag na een lang debat in de Tweede Kamer weten dat zij per direct stopt als kamerlid voor de VVD, om zich vervolgens in een stilzwijgen te verhullen.

Discussies laaien in heel Nederland op: na een paar dagen voorbijgaand aan waarom de discussie begon en wordt de aandacht van de media voornamelijk toegespitst op een ander deel van de discussie: de kandidaat-lijsttrekkers van de VVD. De partij die volgens een uitzending van de Humanistische Omroep al in december 2002 wist van de leugens. Niet links, niet rechts, maar recht door zee en niet aftreden, maar optreden om vervolgens datgene te zeggen wat men ‘links’ verwijt: de partij (boel) bij elkaar houden. En daarbij niet schroomt één van haar meest getalenteerde en uitgesproken partijleden te offeren.

Reacties (7)

#1 Ruud Oost

75.000 HBO-ers tekort, na 20 jaar afbraak van het onderwijs en sluiten van bedrijfscholen. En immigranten die graag willen studeren stuur je weg.

Het is overduidelijk wat het bedrijsleven (de werkelijke machthebbers hier) wil: hoogopgeleide mensen voor de economie, maar moeten wel hun kop dicht houden. Want het probleem met goedopgeleide mensen is nl. dat ze kritisch zijn.
Koning Brinkheurst zoekt voor zijn kenniseconomie hoogopgeleide dommeriken zonder analytisch vermogen.
Dus zeker niet types als AHA, die met allerlei moeilijke vragen komen.

 • Volgende discussie
#2 Eric

En uiteindelijk krijgt het opgeofferde partijlid alsnog haar paspoort, en heeft niemand het nog over vergelijkbare gevallen waarin mensen zelfs domweg het land zijn uitgezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 effe een muziekje tussendoor…zing gerust mee…..

Rita thuis ná het debat…..

Mijn man had voor een bakkie troost al zijn vrienden meegenomen
Op een uur dat een fatsoenlijk mens al lang in zijn bed ligt te dromen
Ik hoorde in de keuken wel, ze zaten moppen te tappen
Maar toen ik met koffie naar binnen kwam kreeg ik een
paar rake klappen.
ik schrok me een hoedje van zóveel geweld
en rende naar boven , Ayaan Hirsi gebeld
ze nam maar niet op dus mailde ik haar
lieve ayaantje……je paspoort ligt klaar.

refrein:

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Jongens wie lust er een kop
Koffie, koffie, lekker bakkie koffie
Wat knapt de mens daarvan op
Je kan heel lang leven en blijft ook gezond

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Lilith

Waarom heeft de VVD toentertijd in december 2002 (zie docu van de Humanistische Omroep, 23e minuut) gekozen haar mond te houden over de werkelijke identiteit van Ayaan? Was het om haar te beschermen? Was het te aanlokkelijk een zo voor de partij belangrijke icoon op voorhand te verliezen? Bijna 3,5 jaar zwijgen om, wanneer het puntje bij paaltje komt, haar wanneer het in heel Nederland bekend wordt bijna vogelvrij te verklaren (dreigen met het verliezen van de Nederlanderschap).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ALO

De maatregel waar AHA slachtofeer van werd is ingvoerd door Verdonk en goedgekeurd door de meerheid van de kamer. Alleen van de PvdA weet ik dat die hebben gewaarschuwd voor de gevolgen van te streng beleid. Je ziet nu dat bij de achterban van Verdonk ze het niet erg vinden dat Ayaan moet vertrekken, omdat ze ook wel in de smiezen hebben dat er nu meer mensen een beroep gaan doen op meer tolerantie. Ook het Iraaske gezin wilde alleen maar hun naam laten rechtzetten. Een niet zo oplettende advocaat dacht dat het wel kon.

Ayaan is geslachtofferd door een deel van de bevolking die staat te juichen bij een streng asielbeleid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 colson

Inderdaad:Veel gevoelens, veel emoties, veel drama. En een nare smaak in de mond.

Mevr. AHM is geslachtofferd door de heldin van emotioneel Nederland. Dat was geen fraaie vertoning. Nu is het andere deel van Nederland ook nog emotioneel geworden.

Maar ik vraag me af heeft, uitgezonderd in dat ene geval, mevr. AHM haar stem verheven, de voicemail ingesproken, gsm of e-mail gebruikt, om haar vriendin mevr. RV te weerhouden van kille ‘constateringen’, toen het ging om Iraqezen, Iraniërs, Kongolezen? Het ging in die gevallen immers niet om verkrachters, religieuze scherpslijpers, eermoordenaars en dergelijke, maar om mensen die al vele jaren hun heil hadden gevonden in onze verlichte (?) samenleving.

Gelukkig ziet de toekomst van Mevr. AHM er uiteindelijk toch nog zonnig uit. Net als die van Mevr. RV. Helaas gaat dat niet op voor die familie die om een leugentje om bestwil, werd uitgezet naar Iraq.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ruud Oost

Wat te doen met alle nazaten van de Sefardische joden die voor de Spaanse inquisitie, Hugenoten na de Bartholomeüsnacht etc. hier naar toe zijn gevlucht?

Nederlanderschap ontnemen?….Regels zijn tenslotte regels!

 • Vorige discussie