Beelden uit de Eindtijd: Tornado Alley


“It is irresponsible not to mention climate change. … The environment in which all of these storms and the tornadoes are occurring has changed from human influences”. Dr. Kevin Trenberth, vooraanstaand klimatoloog reflecteert op het dodelijkste tornado seizoen in de VS sinds 1953. Een willekeurige regenbui of afwijkend seizoen linken aan het al dan niet optreden van klimaatverandering is een geliefde volkssport op het internet. Maar een feit is dat in de traditionele Tornado Alley door toedoen van de mens de luchttemperatuur inmiddels 1 graad hoger is en de luchtvochtigheid 4% is gestegen en dat dit factoren zijn die het optreden van een tornado bevorderen. Enwel daarom zullen we het er over moeten hebben: klimaatverandering. Het resultaat van deze tornado’s heeft veel weg van hoe (gelovige) mensen zich de Eindtijd voorstellen. Groot-foto site The Big Picture brengt u een apocalyptisch scroll moment voor bij de lunch en een gesprekje over …klimaatverandering.

 1. 2

  Wat ik niet begrijp, is dat de manier van bouwen in die regio niet wordt aangepast aan dit natuurverschijnsel. Ik vind het niet zo vreemd dat je huis compleet in puin ligt naar zo’n tornado, als je zo licht en slap bouwt als ze daar doen. Volgens mij zou het gemiddelde Nederlandse huis zijn pannen en de dakkapel kwijt zijn, en zouden er vast ramen gesneuveld zijn, maar dat is wel een andere orde van verwoesting.

 2. 3

  @2: Het probleem is dat wanneer je dakkapel kwijt is je dak als vlieger gaat werken. Ik denk wel dat er in Nederland wat meer muren overeind zouden blijven, maar vergis je niet in de kracht.

 3. 4

  @2: vergelijk het met aardbevingproof bouwen: je kunt dat op twee manieren doen. Of je maakt lichte hutjes die zo omliggen maar relatief goedkoop zijn om opnieuw te bouwen, of je gaat voor bunkers die je alleen met een zware aardbeving stuk krijgt. Is wel een stuk duurder, en als ze toch beschadigt raken zijn de herbouwkosten ook een stuk forser (omdat je eerst je oude toko moet slopen).

  Bij tornado’s heb je dan nog het puntje ‘rondvliegend puin’. Geen idee wat erger is, rondvliegend spaanplaat of bakstenen die iets minder ver komen maar meer schade aanrichten als ze neerkomen.

 4. 5

  Niks eindtijd..je zult zien dat in no time de boel weer op orde is.

  De quintescense is de wil om samen te werken..(dat in tegenstelling tot elders ;)

 5. 8

  “door toedoen van de mens de luchttemperatuur inmiddels 1 graad hoger is en de luchtvochtigheid 4% is gestegen”

  Denk je dat de gestegen hoeveelheid asfalt in het gebied een grote rol speelt?
  Of de cirrus-bewolking die het vliegverkeer veroorzaakt?

  In elk geval is de bevolkingsdichtheid sterk gestegen, daarom vallen er ook meer slachtoffers.

 6. 9

  De sceptische sneeuwschreeuwers van afgelopen winter hebben wel verdacht weinig te zeggen over de heersende droogte.

  @5 New Orleans is het versleten brein nu al ontschoten?

 7. 12

  Hans heeft gelijk.

  Alle tornados:

  (bron)

  Sterke tornados:

  (bron)

  Het verschil in trends komt door de sterk verbeterde waarneembaarheid van kleine tornados (dopler radar etc).

  De toegenomen schade komt door de toegenomen bevolking en kwetsbaarheid (‘mobile homes’ ipv stenen huizen etc)

 8. 14

  @Hans Verbeek (#13), ik heb de cijfers niet om te testen, maar volgens mij laten de twee plaatjes geen overtuigende correlatie zien. Je ziet wel een fit die ietsjepietsje op elkaar lijkt, dat is dacht ik wel iets anders dan een correlatie. Gokje: r-kwadraat onder de 0.02 en niet significant?