Baudet laat Tweede Kamer nabouwen

SATIRE - Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, heeft een stukje van de Tweede Kamer laten nabouwen in een oude gymzaal in Amsterdam. Dat scheelt hem reistijd en hinderlijke interrupties door zijn politieke tegenstanders.

‘Ik kom toch vooral in de Tweede Kamer om filmpjes op te nemen waarmee ik donateurs werf’, legt Baudet uit. ‘Dan is het wel heel inefficiënt om daarvoor steeds op en neer naar Den Haag te reizen. Dus heb ik hier het katheder voor mijn briljante speeches laten nabouwen en een paar bankjes vanwaaruit ik op diverse manieren misprijzend kan kijken. Nu de Tweede Kamer vanwege de coronacrisis op een laag pitje draait, kan ik hier bovendien gewoon keihard doorwerken.’

Een additioneel voordeel is volgens Baudet dat hij minder gehinderd zal worden door ingrepen van kamervoorzitter Khadija Arib, die zijns inziens te vaak ingrijpt en bovendien anderen aan het woord laat om hinderlijke vragen te stellen die afleiden van zijn perfect voorbereide voordrachten. In het zelfdzame geval dat hij een interruptie nodig heeft om een punt te maken, zal hij gebruik maken van het parlementaire beeldarchief.

Bang dat hij journalistieke aandacht zal mislopen wanneer hij zich niet meer in Den Haag vertoont, is Baudet niet. ‘Als ik er een tweetje uitgooi, komen de journalisten vanzelf op me af. De meesten wonen bovendien ook in Amsterdam. Dus ik denk dat ik hierdoor juist toegankelijker wordt voor de media, die overigens grotendeels bestaan uit een niet te vertrouwen, vaderlandhatend, links rapaille. Dat laatste woord is Frans.’

Interactie

De interactie met andere parlementariërs zal Baudet niet missen. Zijn achterban zit daar niet op te wachten, denkt hij. ‘Die wil een heldere boodschap horen, namelijk dat ik het geniale gelijk aan mijn kant heb. Dat de anderen volstrekte idioten zijn, weten ze al. Ze betalen hun contributie om mij te horen spreken. De rest is ruis.’

Of Baudets collega Theo Hiddema zijn filmpjes ook in de Amsterdamse Kamer gaat opnemen, is nog niet duidelijk. De advocaat zou publiek nodig hebben om tot zijn beste retorische prestaties te komen en bovendien genieten van de confrontaties. Dat zijn speeches daardoor niet digitaal opgepoetst kunnen worden, zou Hiddema voor lief nemen.

De nagebouwde Tweede Kamer beslaat ongeveer tweederde van de gymzaal. In de rest is een replica van het Torentje in aanbouw. ‘Voor als ik straks minister-president ben’, verklapt Baudet. ‘Tegen betaling kunnen mensen dan een live stream volgen van hoe ik hier aan het werk ben. Dat worden fantastische filmpjes. Ik heb er ook al een naam voor. Premières! Briljant, hè?’

Reacties (6)

#1 Michiel de Pooter

Jongeneel snapt het gewoon niet; Satire is alleen dragelijk door humor. Zonder dat overbodig en aandoenlijk. Als dit humor is, is mijn tante een kanariepiet.

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

Typisch ”Baudet”:

“Iedere ezel hoort zich zelf graag balken.”
;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joop

Prachtig!

Hij kan Wilders en Fleur Agema gelijk meenemen. Meer niet want anders komt hun lock down in gevaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

@1: je laat jezelf wel kennen! Kijk nog eens even wat satire precies betekent. Hekeldicht, kritiek, karikatuur. Ik zie het er wel in. Maar ja, als je B zo serieus neemt dat je dat allemaal niet kunt hebben….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Michiel de Pooter

@4: Haha, B serieus nemen ! Das pas humor. Op de piano, aan het zwembad of in de trein met 4 Marokkanen ?? Je moest eens weten.
Geeft niks. Ging me trouwens niet over het onderwerp, maar over de stijlfiguur. Als je dat onderscheid niet kan maken, houdt het natuurlijk op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Adriaan

Leuk!
Baudet hoort zichzelf graag praten en raakt geïrriteerd als er tegenargumenten komen. Hij heeft alles al verzonnen “toen de regering nog zat te slapen”. Hij pikt de ideeën van Rutte en presenteert ze als door hem zelf verzonnen. Hij pronkt graag met de veren van een ander. Bewijs: hij claimt eind januari al totaal op de hoogte te zijn geweest van de besmettingsgevaren. Toch heeft hij gedurende februari enkele druk bezochte partijbijeenkomsten gehouden. Moedwillig mensen blootstellend aan besmetting. Poging tot doodslag dus. En hij bezocht begin maart het afgeladen hutje bij mutje Boekenbal. Terwijl hij wíst, claimt hij, hoe besmettelijk alles was. De man is dus gestoord.

  • Vorige discussie