Barack Obama wint in South Carolina

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 ronald

Oke, Barack wordt nu voor veel amerikanen als ’te zwart’ gezien en veel blanken zullen dus nu niet meer op hem stemmen.

Volgende president zal dus weer een Republikein zijn, zucht.

Het enige wat de Democraten hadden hoeven te doen om verzekerd te zijn van het witte huis was Barack als kandidaat en Hillary als running-mate (of andersom), maar ze vechten elkaar liever de tent uit.
En de republikeinen zijn de lachende 3de.

  • Volgende discussie
#2 Meester

Edwards get out of the way!!!

Obama is comming.

@ Ronald. Ook in dat geval zouden ze niet zeker zijn.
Het is vooral de familie Clinton die, obama de tent uitvecht, eigenlijk met dezelfde argumenten als jij gebruikt. Hij is te zwart.

Als je dat maar vaak genoeg bevestigd, wordt die het vanzelf.
De vraag is of het steeds wil bevestigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cerridwen

@Ronald: Er zijn een aantal redenen waarom dit resultaat de kracht van Obama laat zien (en niet alleen zijn ´ras´):
1. De grootte van de overwinning, hij verpletterd Clinton en dat was onverwacht
2. Natuurlijk stemmen zwarten op hem, maar hij wint ook stemmen onder blanken, en dan vooral onder jongeren, die in meerderheid op hem stemmen. Ergo: racisme sterft uit.
3. De opkomst is hoog, zonder precedent, hoger dan de Republikeinse primary, en dat in een staat die de Republikeinen altijd met groot verschil winnen. Obama is dus in staat om veel nieuwe kiezers naar de stembus te krijgen, een cruciaal gegeven.
4. De inbreng van Bill (inhakken op Obama)wordt door de meerderheid van de kiezers negatief beoordeeld. Dat kan ze nog gaan opbreken.
5. Obama krijgt weer de kans om een van zijn briljante overwinningsspeeches te houden; lees de blogs er maar op na, niemand houdt het droog, zelfs verstokte Republikeinen niet.

Maar we zullen zien, of Amerika het inderdaad aandurft een zwarte man als president te kiezen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 S’z

Terzijde : Henry Rollins prefereert Edwards (klikmelink).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@1: Dat hangt maar al te zeer van de tegenstander af. Als dat Romney wordt, dan gaat Obama het erg makkelijk winnen. Aan de kusten zitten ze niet te wachten op een fatsoensrakker (daar gaat Huckabee ook ongeacht de democratische tegenstander verliezen) en in het zuiden kunnen de democraten met Obama winnen (met Hillary kunnen ze dat vergeten).

Alleen een McCain maakt serieuze kans tegen Obama, maar het is ook maar de vraag of Hillary die kan kloppen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Dewy

Tegen beter weten in hoop ik dat Edwards het het uiteindelijk wordt. Obama, hoewel tot nu toe weinig concreet, lijkt een prima kandidaat maar ik verwacht dat hij het aflegt tegen de republikeinse kandidaat. Het is akelig maar het racistische element wordt volgens mij onderschat omdat de media hun vingers daar niet aan willen branden.

Clinton krijgt te weinig aanhang onder het conservatieve midden en daar is Edwards juist relatief sterk. Dat geeft hem de beste kansen tegen McCain en veel van de andere republikeinse kandidaten. Het is het meest wenselijk dat een democraat president wordt zodat de vuile was van de neocon’s eens even buiten gehangen kan worden. Ander krijg je daar Nederlandse toestanden waarbij elk serieus onderzoek wordt gedwarsboomd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Rene

Dewy, dat is wel dusdanig tegen beter weten in dat het slechter weten mag heten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Dewy

Ik weet het, de kans is klein dat hij genomineerd wordt en dat is jammer, maar ik hoor net uit zeer betrouwbare bron dat Obama een crack rokende Homoseksueel is. Dan blijft voor b.o. alleen Californië over ;-).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Rene

“I did not have sexual relations with that man.”

Bij iedere Amerikaanse verkiezingen verbaas en erger ik me harder dat er mensen in Nederland zijn die vinden dat we naar het Amerikaanse systeem toe moeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 heidekonijn

De meeste amerikanen die ik ken (meestal democraten die foeteren over de ‘southern states’ en ‘de oudere generatie’) zijn het er over eens dat een vrouw, een zwarte en een linkse jongeman in het US van vandaag geen kans maken president te worden. Ze gaan voor McCain als volgende pres. Ergens vreemd dat die man zo weinig pers krijgt in Europa, en dat al de aandacht gaat naar Obama, die eerder als fringe gezien wordt. Wishful thinking of gewoon minder spectaculair?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Cerridwen

@Heidekonijn:
Volgens mij volgt de pers gewoon de Amerikaanse pers in deze. Ook in de VS is Obama helemaal in. Liefde voor McCain is stoch vooral een soort nostalgie, naar hoe het had kunnen zijn als hij niet in 2000 de voorverkiezingen had verloren van Bush. Nu is McCain a. op vele manieren verbonden met het desastreuze (in immens impopulaire) beleid van de regering Bush en b. oud (71). Dat gaat hem nog opbreken in de verkiezingen, mocht hij het worden (wat allerminst zeker is).
De sfeer van 2006 (sterke winst voor de democraten) heerst nog steeds in de VS, zie ook de fors hogere opkomst in de voorverkiezingen bij de Democraten tot nu toe (zelfs in South Carolina!). Dus ik snap niet dat Obama, de kandidaat van de op dit moment populairste partij, die de volste zalen trekt en de berste pers, als ‘fringe’ gezien wordt in de VS.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Tim

McCain is niet iemand is van de “smear tactics”. Dat betekend dat het bij de president verkiezingen voor een groot deel gaat aankomen op inhoud. (zeker als Obama wint)McCain is voor de oorlog, heeft geen verstand van economie en is zeker geen symbool van “change”. Aangezien dit de belangrijkste onderwerpen zijn voor Amerikanen zal hij inhoudelijk kansloos worden afgemaakt door zowel Clinton als Obama. Beide kunnen bovendien nog (“southern white male”) Edwards als running mate kiezen (in ruil voor delegates)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 heidekonijn

@11
Wat Tim stelt is zeker ook wat ik hoor in de US. Experimenteren is er niet aan de orde, men wil er een vaste, degelijke president. Een groot verschil met hier is dat de drempel tussen de twee partijen erg laag is (in contrast met de berichtgeving en ons eigen partijenstelsel).

Men is er m.i. niet anders dan ons, maar gezien men geen of minder sociaal vangnet is, is nummer één met stip op ieders agenda : financi
ële zekerheid en stabiliteit. En wat er in Irak gebeurt is erg, maar geen job betekend de goot, dus dat is erger.

  • Vorige discussie