Balkenende-IV: ledigheid troef

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Kranten en nieuwsredacties hadden alle verloven van politiek redacteurs ingetrokken. Na honderd dagen jumpen, slapen in de achterbuurt, praten met voetbalclubvoorzitters en meer inhoudsloos (en politiek onschuldig) tijdverdrijf, was er eindelijk weer wat kans op echt nieuws van het kabinet. Honderd dagen lang gingen de bewindslieden het land in, klaar voor de dialoog met de burger, om iets op te steken van de problemen waar de mensen echt mee zitten.

Het kabinet kwam na de maatschappelijke snuffelstage verslag doen bij Knevel en van den Brink. De kijkcijfers die dat evenement opleverden spraken voor zich: met 629.000 kijkers haalden ze niet eens de helft van de mensen die naar het John Kraaijkamp Musical Awards Gala hadden gekeken. Sterker: meer dan 500.000 mensen haakten na Toen was Geluk heel gewoon af. Kennelijk is de burger wel heel goed in staat te roepen dat er van alles en nog wat mis is, maar wanneer er geluisterd moet worden geeft de burger niet thuis. Het kan ook zijn dat de burger al ongeveer wist wat er komen zou, want wat bij Knevel en Van den Brink te zien was, liep over van ledigheid.

Bij Knevel en Van den Brink aan tafel zaten Balkenende, Bos en Rouvoet. Waar normaal het publiek zit, zaten nu de overige bewindspersonen. Hoewel Wouter Bos (?iemand moet op het geld letten?) het minst het land in was gegaan, was hij het meest aan het woord en op momenten dat hij het even niet meer wist gaf hij het stokje door aan Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). Balkenende zat erbij en keek ernaar, alsof alles wat er gezegd werd ook voor hem nieuw was. Ruim een uur lang ging het helemaal nergens over. Fascinerende televisie.

Commentatoren die de honderddagenperiode een verlengde informatieronde noemden, een periode waarin de coalitiepartijen plannen konden bijschaven en onderhandelen over de verdeling van geld, hebben het helemaal mis. Dat onderhandelen begint nu pas, nu de bewindslieden hun mond volhebben van plannetjes en ideetjes, en duurt voort tot aan Prinsjesdag, wanneer de plannen definitief bekend worden gemaakt. Tegen die tijd is er ruim veertien maanden geen nieuw beleid gemaakt.

Uiteraard is het goed dat politici weten wat er in het land leeft. Om problemen op te lossen, moet je immers eerst weten wat die problemen zijn en hoe ze worden ervaren door de mensen die er het meest mee te maken hebben. Maar waarom moet een kabinet dat doen, nota bene direct nadat een coalitie, inclusief regeerakkoord, gesmeed is. Moet ik daaruit opmaken dat CDA, PvdA en CU als partij, vóórdat ze hun verkiezingsprogramma schreven, geen idee hadden van wat er in de samenleving aan de hand is?

Overigens is het maar de vraag of het kabinet dat nu wel weet. De mensen die de bewindslieden spraken waren natuurlijk uitgeselecteerde, toch al participerende modelburgers, die geen roet in het eten van Balkenende’s goednieuwsshow mochten gooien.

De honderddagentoernee heeft tot nu toe geen dieper inzicht, laat staan beleid, opgeleverd en zal ook in de toekomst weinig effect sorteren, behalve dat het kabinet Balkenende-IV nu al het minst nieuwswaardige kabinet in decennia genoemd kan worden.

Reacties (9)

#1 Vodka

Toch nog brekend nieuws gisteren. Vogelaar wordt door dronken mannen in probleem wijken soms aangezien voor Bridget Maasland.

Daar moeten we het de komende vier jaar mee doen.

 • Volgende discussie
#2 Roy

@1: dat was een aardige anekdote inderdaad. Hoewel ik het niet goed begrijp, want Vogelaar is de laatste tijd vaker met haar hoofd op tv dan Bridget Maasland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jan

Na alles wat ik vandaag over die uitzending gelezen heb (dank daarvoor) spijt het mij niet dat ik al voor het begin er van op één oor lag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Roy

@3: ik hoopte nog dat er aan het eind van de uitzending een verrassing zou zijn en heb daarom het hele programma uitgezeten.

Je kunt veel over haar zeggen, maar RITA zou misschien wat leven in de brouwerij hebben gebracht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Riix Hanenwurgre

Een ontsnapte gorilla leverde spektaculairdere tv op dan die apen van Balkenende IV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 MP

Het zou toch geweldig zijn wanneer er eens vakmensen aangesteld werden in het kabinet en geen geile carriere tijgers die nog even de problemen moeten ontdekken. Vervolgens komen ze weer met domme onbeproefde beleidsplannenetjes die er zo nodig door gedrukt moeten worden omdat ze hun stempel achter willen laten in de politieke geschiedenis.

*zoekt cynisme teken*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Chinaman

het kan natuurlijk altijd nog veel erger, zeker met het CDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Roy

@Chinaman: ik was, tot de PvdA de regie overnam, ervan overtuigd dat de honderddagentour een ideetje was van het CDA. Die tour was namelijk net een verlengde verkiezingscampagne met even nietszeggende onderwerpen.

En af en toe een proefballonnetje natuurlijk, zoals dat wat jij aanhaalt. Toch moeten we voor het CDA, dat vindt dat de bemoeienis tot voorbij de deur gaat, oppassen. Verbieden en straffen wordt het motto van de komende jaren. Is het niet gloeilampen, dan is het wel niet-ontbijten of alcohol drinken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joost Meeuwisse

Wie is dit kabinet en haar betutteling ook zat. Daarom een actie voor verkiezingen NU !!!!

 • Vorige discussie