Balkenende woest over dictatoriale maatregelen Ahmadinejad

Premier Balkenende heeft vandaag woest gereageerd op de ‘dictatoriale maatregelen die het Iraanse regime tegen haar bevolking neemt’. Zo besloot de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag dat geweld tegen politie-agenten dubbel bestraft zal worden. Gisteren gaf het Iraanse gezag aan dat alle Iraanse burgers verplicht een identificatiebewijs bij zich moeten dragen buiten hun woning. De maatregelen zijn zogenaamd onderdeel van het beleid om de dreiging van terrorisme in het land aan te pakken. Maar volgens Balkenende is dat “een smoes om de bevolking te onderdrukken.”

Eerder verplichtte de Iraanse overheid internetproviders om het surf- en mailgedrag van hun cliënten een jaar lang op te slaan. Voor telefoonbedrijven geldt een soortgelijke maatregel. Daar komt bij dat de mogelijkheden voor politie- en inlichtingendiensten om telefoons af te tappen zijn vergemakkelijkt. In totaal zijn in Iran dit jaar ruim 25 duizend mensen telefonisch afgetapt.

Komende weken zal de overheid nog meer vrijheidsbeperkende maatregelen nemen, volgens het regime gebeurt dat ‘om de filedruk in Iran aan te pakken’. Zo hangen politiemilities boven alle snelwegen camera’s met nummerbordherkenning. Volgend jaar is het voor alle voertuigen in het Islamitische land verplicht om een herkenningskastje in het voertuig mee te voeren. Politie-agenten zijn al sinds begin dit jaar uitgerust met apparaatjes waarmee nummerborden kunnen worden afgelezen. Oppositieleden vermoeden dat de maatregelen zijn genomen om het verzet tegen het regime te breken.

Overtreders van de wetten zullen per deze week verplicht hun DNA moeten afstaan aan de machthebbers. Dit DNA wordt opgeslagen in een door het bewind beheerde database. Eerder al besloot het Iraanse regime tot een massale opslag van de vingerafdrukken van alle Iraanse burgers. In Teheran staan bovendien duizenden camera’s die met software voor gezichtsherkenning worden uitgelezen.

Balkenende reageerde vandaag tijdens een persconferentie ongekend fel op de stappen van zijn Iraanse collega: “Met dit soort maatregelen toont het Iraanse gezag haar ware gezicht. Er wordt een Infrastructuur voor Totale Controle neergelegd. Het is begrijpelijk dat de bevolking daar tegen in verzet komt.”

 1. 2

  Ik voelde al nattigheid na de eerste alinea.

  Maar hoe is de situatie in Iran nou te vergelijken met die in Nederland? Ik denk dat de gemiddelde Iraniër (Iranees?) dit soort maatregelen lachwekkend slap vindt.

 2. 3

  Als het regime in Iran dezelfde middelen zou gebruiken die Balkenende et.al. ter beschikking staan dan zou er geen mogelijkheid meer zijn om te demonstreren, dmv preventief oppakken ( u bent tijdens de vorige demonstratie in Teheran geweest dus staatsgevaarlijk) of een meldingsplicht kan voorkomen worden dat mensen uitkomen voor hun mening. Door het grootschalige afluisteren en door datamining van verkeersgegevens kan voorkomen worden dat het volk een mening vormt.

 3. 4

  Van dik hout zaagt men planken. De vergelijking vind ik de plank mis slaan. Natuurlijk is de toenemende controle schrikbarend, toch heb ik echt liever Balkenende dan Ahmadinejad.

 4. 6

  Denk het niet bvd..in Iran wordt met een geloof om de oren geslagen/gebadineerd/geschoten/gewurgd/gemarteld/getestenigd..dat zal hier niet gebeuren..die tijd is geweest.

  terzijde: tijdens afscheid Franse ambassadeur in Den haag nog niet zo lang geleden..zijn vinger op de gevoelige plek:

  Weet U dames Heeren, zei ie..het grote verschil tussen mijn land (Frankrijk) en Uw land (Nederland) is dat in Frankrijk de regels niet worden nageleefd en de vertegenwoordigers van de regering worden gerespecteerd maar daarintegen is het in uw land andersom.

  @Wouter “LIFE and FORUM” if U get my drift:)

  Het is dat spanninsveld ter (onze) plekke dat je stelling bvd#5 niet juist zal blijken.

 5. 7

  Ik voelde de nattigheid al na ‘dat alle Iraanse burgers verplicht een identificatiebewijs bij zich moeten dragen buiten hun woning.’ Leuk gedaan, al wel weer met een hoog propria cures/wim de bie gehalte – studentikoos. Verder plank volkomen mis, natuurlijk, als in Wouter. Ik hou ook niet van dit kabinet, en het zal me ervan weerhouden om ooit nog op de eraan deelnemende partijen te stemmen, maar een vergelijking met Iran gaat een beetje fucking ver.

 6. 8

  En ik voelde nattigheid toen ik las dat Balkenende woest werd (WOEST!). Haha. De auteur kon ik raden. Maar verder is er niets te lachen natuurlijk.

  Zo diep is NL gezonken.
  Niets te lachen.
  Schot in de roos en wat #5 zegt, de wetten zijn al klaar.

 7. 9

  @2: Hee! Als je het dan toch nodig vind om het gras weg te maaien voor voeten van zij die daar een veel dramatischer stukje retoriek over onderdrukte Iraniërs versus verwende Nederlandse bloggers van hadden willen maken heb dan in ieder geval voldoende goede smaak om er minimaal één, liefst Engels, scheldwoord in te verwerken. Wij commentaar-lezers komen er anders bekaaid af.

  … maar verder lees ik het ook niet als zou er een vergelijk getrokken worden tussen Iran en Nederland; enkel dat Iran even fungeert als focus-shifter, bias-retargeter, context-switcher, of zo nog wat kekke management taal.

 8. 14

  Wat ik overigens niet in het stukje lees, maar wat er wel heel goed in zou kunnen is ‘het hoofdelijk verantwoordelijk zijn voor het oppakken van politieke tegenstanders en een proces ertegen voorbereiden bij een slechts in naam onafhankelijk zijnde rechterlijke macht’. Al ben ik niet zo goed in het ‘Iraniseren’ van de namen ‘Gregorius Nekschot’ en ‘Geert Wilders’.

 9. 15

  Op zich leuk bedacht, maar de timing is smakeloos. Het is een binnenlands punt scoren over de rug van mensen die op dit moment hun leven riskeren om te protesteren tegen het dictatoriale regime.

  Het zou Sargasso sieren aandacht te besteden aan het nieuws van vandaag, inplaats van business as usual met wat actuele kleuring.

 10. 16

  Dank, Perik. Helemaal goed.
  Overigens is die foto niet te geloven: het meisje, dapperder dan u en ik, bloedt hevig, maar haar blik is trots. En haar hoofddoek is AF.

 11. 17

  Ik voelde em ook al snel hangen. Niettemin knap gedaan. Iran vernederlandst. Het lijkt idd wat uitwisselbaar en ‘omgekeerd’ evenredig.

  @4 Balkenende of Ahmadinejad is niet de plank mis maar spijker op de kop. Dwz kijken we naar de poppen of de poppenkast ?

  The world seems to become One at last.. ;-)

 12. 21

  Nou dat afluisteren van telefoons, we zijn de beste in europa, Uw kenteken registreren ,rondom Rotterdan, op de snelweg doen we al jaren, we gaan zelfs registratiekastjes in Uw auto bouwen op Uw kosten, niks nieuws, uw vingerafdruk op het paspoort, doen we ook al, Uw surfgedrag, wordt al jaren bijgehouden, in nederland, zo, wat is er nieuw??

 13. 22

  Ik ben zelf ook een dictator. Als voorzitter van de wikvereniging breng ik deze slappe burgertjes wat bij over gehoorzaamhied, plichtsgetrouwheid en eerbied voor de baas. Op het werk hetzelfde verhaal. Allemaal scheiters die telkens weer gecorrigeerd moeten worden, met hun absurde denkbeelden, waarbij niet naar de kosten wordt gekeken, maar alleen wordt gedacht aan luilekkerland. Dan krijgen ze minder uren, is mijn antwoord. Nee, dan hoeft het niet. En nu weer hogere lonen. Wat moet je met zulke mensen? Doorsnee mensen kunnen niet goed overweg met hun vrijheid.

 14. 23

  @22: Dank God dat er zulke mensen als jij zijn die de wijsheid in pacht hebben en dus wel precies weten wat we met onze vrijheid moeten doen. Wat zou de wereld toch zonder je moeten?

 15. 26

  @9 Rene:
  Context-shifter is een aardig woord. Maar misschien doe ik wel aan bias-switchen. Geen idee. Men neme twee eetlepels feiten en men roere er een mespuntje bijna-fictie doorheen.

  @15 Cerridwen:
  Sluit de mogelijkheid niet uit dat ik geen behoefte heb een punt te maken. Althans, niet het veronderstelde punt.

 16. 27

  @19 touche in cynisme maar nee ik denk van niet. Maar ik kan het niet uitsluiten. Daar hebben christen (bijv.) hier eeuwenlang -ook- niet zo moeilijk over gedaan..

 17. 28

  Ik zeg: we praten verder wanneer hier iemand verslag doet van het uitrekken van zijn nagels danwel het aansluiten van het lichtnet op zijn edele delen door medewerkers van de AIVD.

  Tuurlijk. Privacy is belangrijk, maar er zijn gradaties…

  En als het je allemaal niet bevalt, stem dan anders of richt een politieke partij op. (niet dat dat helpt, want Nederland is rechts en dom, maar dat terzijde)

 18. 31

  @28 Het punt dat hier gemaakt wordt is dat de protesten die op dit moment in Iran plaatsvinden onmogelijk zouden zijn als de overheid daar over dezelfde middelen zou beschikken als de Nederlandse overheid.

  Uittrekken van nagels? Natuurlijk, nadat uit je OV chipkaart is gebleken dat je in het centrum van teheran was ten tijden van de rellen.

 19. 32

  @Anoniem; het probleem met die redenering is weer dat een dictatoriaal regime niet kan bouwen op de loyaliteit van burgers, en daarmee, in het huidige tijdsbestek, dit soort technologie helemaal niet kan ontwikkelen. Alles, maar dan ook alles in Iran moet gekocht worden van buitenlanders. Zelfs olie-rafinaderijen kunnen ze niet zelf bouwen.

 20. 33

  Watje zegt christina, selfinflicting wounds. De begeleiden foto is aldoende onzorgvuldig gekozen.

  http://www.wikalah.net/news/205/21_ashur.htm (scroll down)

  Libanon, soort van relifeest:(marter worden door jezelf te kwellen)

  (Begeleidende tekst bij bovengenoemd plaatje..150k doen hun ding etc)

  وفي لبنان طاف أكثر من 150 ألف لبناني شوارع النبطية بجنوب لبنان في مواكب عزاء تخللها اللطم والبكاء والعويل على استشهاد الحسين (عليه السلام), كما ضرب عدد من الشباب رؤوسهم بالسيوف والخناجر تعبيرا عن حزنهم العميق للمناسبة التي يحرص الموالون على إحيائها كل عام وكأنها حدثت للمرة الأولى.

 21. 35

  Reactie van Perk lijkt me wel geheel ot,

  Verbanden leggen tussen en hier en ver, een plaatje die r geheel niet toe doet (vals eigenlijk) en dat als ondersteuning van de post..

  Wat ik graag zou willen weten, bepaald het gewicht van uw bericht mijnerzijds of u bewust heeft gekozen voor een ondersteundende afbeelding waarvan U wist dat dat vrijwillig was en dat in tegenstelling tot jouw verbanden die je “tong enzo” tussen hemel en hel (als ik zo vrij mag zijn) sublimaal probeert te suggegeren.

  Tis hier fijn vertoeven hoor, ga uit je stoel en bezooek dat land eens.”de angst/frusstratie/ drugs.

  Schuurpapier. (dat zegt u helegaar niks denk ik)

 22. 40

  Ze zijn meer dan leuk toch MaxM:)

  Voor mijn kleintjes is dat een wekelijke traktatie op zondag rond half 12 om hun Deutsche Hochsprache bij te houden “Der Sendung mit der Maus” (KIKA, klikme)

 23. 41

  @40 Yep, Larie. Point taken. Heb het ook even nageplozen. Foto haalde ik uit de 27-dec stroom van Teheranplaatjes, pas later bleek die er niet thuis te horen. De bron van de foto vind je in de mouse-over, zoveel zorgvuldigheid was er nog wel.

  En dat bij parodie.

 24. 42

  Mijn hoed af Perik..dingen vanuit het hart gepost…..en dan..en dan..maar dan jouw reactie zoals #41. vanuit mijn blik straal je.

  (laat bea et al het maar niet horen/zien..de grijze sukkels/zombies)