Balkenende mag naar opening Spelen

Alternatief logo OS2008 (Foto: Flickr/fortinbras)

De Tweede Kamer is eruit, onze Minister-President mag naar de openingsceremonie van de Olympische spelen te Peking. Vooralsnog, want de situatie kan volgens de Kamer nog veranderen.

Maar de huidige mensenrechtensituatie in China is voor de Kamer dus geen reden om de premier thuis te houden. En dat ondanks een rapport van Amnesty International, waarin staat dat het op het vlak van de mensenrechten alleen maar slechter gaat daar.

Begrijp me goed, ik heb er geen bezwaar tegen dat hij gaat -vooralsnog-, maar de Kamer geeft met de toestemming wél aan dat de mensenrechtensituatie bepalend was voor de toestemming. En hoe kan je dan met droge ogen beweren dat Balkenende mag gaan?

Met Tibet nog zo vers in het geheugen, en met de rapporten van Amnesty, de dissidenten die gevangen zitten, de heftige staatscensuur in het achterhoofd, welk een pervers wereldbeeld hebben onze kamerleden?

En dan de opmerking dat de toestemming ‘nog kan veranderen’. Gezien het bovenstaande, wat moet er dan gebeuren voordat onze Kamerleden die toestemming intrekken? Een tweede opstand zoals die ruw werd onderdrukt op het plein van de Hemelse Vrede?

  1. 1

    Wat mijzelf qua beeldvorming recent best wel vreemd overkwam waren de beelden van westerse, democratische politie in Griekenland die mensen die enkel voor basis mensenrechten in een onderdrukkende dictatuur demonteerde oppakten om de onderdrukkers te beschermen bij hun feestje.

    Ik weet wel dat het niet anders kan om een groot aantal redenen, maar het was gewoon een vreemd stukje beeldvorming dat door mijn hoofd ging.

    Ik begrijp ook niet wat er nog meer nodig is voor de tweede kamer om haar beslissing te veranderen. Diplomatie goed en wel, maar wat moet er nog meer gebeuren? Wat is nog die overtreffende trap? Totale genocide? (hoewel ik dacht dat er in Tibet al een soort van langzame indirecte genocide gepleegd werd?)

  2. 4

    @3: Er wonen wel Moslims in China. Terroristische Moslims zelfs, of toch aldus de officiele Chinese lezing. In het verre westen van China (de provincie Sinkiang) ijveren islamitische Uyguren voor zelfstandigheid. Dat is alleen juist eerder een reden om de mensenrechten op een tweede plan te zetten voor de Chinezen.