De honderd dagen luisteren naar de burger van het kabinet Balkenende IV ligt al weer ver achter ons. De populariteitscijfers liggen, evenals de temperatuur buiten, op een historisch dieptepunt. En juist als je denkt dat JP de MP eens een keer de hand in eigen boezem steekt, dan kom je weer bedrogen uit. De Nationale Ombudsman ontmoet een en al onbegrip bij de politiek leider van het CDA, na de bevinding dat de overheid zich schofterig gedraagt tegenover burgers.
Balkenende ontkent alles. Fatsoen moet je doen? Hoezo?
Als iemand toch gevoelig zou moeten zijn voor de oproep tot normen en waarden, dan zou het onze premier moeten zijn. Of was zijn oproep ten tijde van vorige kabinetten gewoon ‘window dressing’, een maniertje om verkiezingen te winnen? Je kunt niet anders constateren dat Balkenende draait. Eerst roepen dat fatsoenlijk met elkaar omgaan de norm is, vervolgens dit alleen van toepassing verklaren op burgers.
Citaat uit het persbericht van de Nationale Ombudsman:
De Nationale ombudsman waarschuwt voor een verharding van de verhouding tussen burger en overheid. De ombudsman ziet dit terug in de klachten over 2007: een arrestant krijgt een onnodige klap in het gezicht, bij een crisissituatie rond een kind wordt niet ingegrepen, een vrouw wordt schaamteloos gefouilleerd bij een veiligheidscontrole op Schiphol, arrestanten zitten onnodig lang in een politiecel opgesloten, een demonstrant wordt gecensureerd en geïntimideerd, de belastingdeurwaarder ontruimt onnodig de woning van een wegens ziekte afwezige man.
De verharding kan niet toegewezen worden aan de burger. Het overgrote deel van de burgers deugt. De sleutel ligt bij de overheid. Die moet het goede voorbeeld in de samenleving geven met het respecteren van de behoorlijkheidsnormen.
Dat is niet mals. Balkenende draait om de hete brij heen als hij niet onomwonden aangeeft dat deze praktijken ontoelaatbaar zijn. Of vindt hij soms dat wij, de burgers van Nederland, niet deugen?
Reacties (8)
Tja, hetzelfde probleem heeft het kabinet met agenten en docenten: heel hard roepen dat je ze steunt en vervolgens ze niet tevreden stellen.
Het draaien is Balkenende eigen. Van hoofd van het meest rechtse kabinet sinds WO2 is hij nu in zee met voormalige opposanten CU en PvdA, en verkoopt dit als bewust beleid. Meestal slaagt hij erin hiermee weg te komen, waarbij zijn vertederende brekebeen-imago ongetwijfeld helpt, maar in dit soort situaties komt de ware machtsbeluste CDA’er boven. Ach, de ombudsman zal wel weer weggezet worden als linkse softie. Het motto tegenwoordig is immers ‘keihard optreden’.
En zo sukkelen wij voort…
Draaikonterij? In de politiek heet dat een middenpartij met de bedoeling geen vaste keuzes te maken om zodoende altijd aan de macht te blijven. Traditionele confessionele machtspolitiek.
Achja dat zag iedereen van tevoren aankomen. Vage beloftes leiden nou eenmaal tot niets. Veel erger dan draaikonterij van het CDA lijkt me de leugenachtigheid van de PvdA over het EU Grondwet Referendum. Ik heb liever vage beloftes die tot niets leiden dan concrete beloftes die niet worden nagekomen.
Ik vraag me wel af in hoeverre de klachten van de ombudsman te maken hebben met het “meer blauw op straat” gebeuren waardoor de gemiddelde ervaring van politieagenten simpelweg daalt; als dat het is, kan het ook goed een tijdelijk dipje zijn.
Dit heeft niet zoveel met partijpolitiek te maken. De ombudsman constateert dat de overheid als geheel vaak niet klantvriendelijk en soms ronduit hufterig opereert. Balkenende, als MP de hoogste man bij de overheid, wuift die kritiek achteloos weg. Als een bedrijf dan zou het ook in Kassa of Radar genadeloos over de kling gaan.
De ombudsman constateert dat de overheid als geheel vaak niet klantvriendelijk en soms ronduit hufterig opereert. Balkenende, als MP de hoogste man bij de overheid, wuift die kritiek achteloos weg.
Daarmee prachtig de hufterigheid illustrerend.
“Ombudsman Brenninkmeijer betoogde woensdag bij een toelichting op zijn jaarverslag dat de burger bij de overheid ?vaak kilte, onverschilligheid en verruwing? ontmoet” (De Volkskrant).
Daarmee toont de overheid aan, dat ze goed aanvoelen, wat er in de samenleving leeft.
[/cynisme]
@5 Dit heeft niet zoveel met partijpolitiek te maken
Niet direct, maar je kunt wel zeggen dat Balkenende (met zijn geestverwanten binnen het CDA), maar ook populisten als Verdonk en Wilders standpunten uitdragen waarbij vooral hun eigen gelijk icm een monopolie op de waarheid voorop staat. Neem “Irak” en die eeuwige christelijke normen en waarden: “het moet zoals ik zeg”, en zelf niet thuis geven als iemand je op jouw fouten aanspreekt.
Dat zie je in de maatschappij, en zeker bij de overheid, ook steeds vaker terug. Nu is dit misschien een kip-of-’t-ei-situatie (zie ook comment @7), maar ik denk dat dit een typische reactie van Balkenende is die nou juist precies de aard van het probleem schetst.