1. 1

  Wat deze meneer even vergeet, of niet wil zien, is dat hij enkele jaren geleden aan de vleeshaak had gehangen met berichten als deze.

  Toen was er een groepje die de andere groepjes het even zuur maakte, zoniet onmogelijk. De sitiatie nu is niet anders behalve dat hij kan zeggen wat hij doet.

 2. 2

  Alles nogmaals bekeken…deze meneer en zovelen heeft een soort van bril met nauwe opening op. De problemen, zijn groot zeker, maar zoals je (ik) dat vaak in die regio voel komen ze allemaal van buiten is de algemene opninie. En dan die vereringen..pffft.
  Simpel he, wij hebben er niets van doen.

  Zegt deze meneer vroegah hadden we educatie en nog meer mooie dingen..dan valt deze meneer en zijn dingen uit mijn blikveld en tevens mijn broek af.

 3. 4

  Die mensen, dat is geen fijne opmerking @Grobbo. Tis een verslag van een van de tientallen miljoenen. Mijn punt is dat het asielzoekerscentrum nabij Renkum een jaar of drie geleden vol zat met personen die deden wat deze meneer (kleine font) deed onder Sadamm (wtf) en daar voor geboet hebben..de vleeshaak, ik maak geen grapjes, ik gaf daar nederlandse les en schrok me een hoedje.

  Deze meneer klaagt ook maar kan het das een verdienste.

 4. 5

  @larie: Die vrijheid, die hebben ze nu, tenminste, binnen hun eigen gemeenschap

  Maar $500 miljard, 500.000 doden, veel slechtere voorzieningen, nog meer verschillende partijen die strijden om macht, meer onveiligheid op straat, 4 miljoen vluchtelingen en een zeer onzekere toekomst, is dat het waard?

 5. 6

  Ik weet het niet @Steeph, al die vreselijke toestanden zijn er, dat is mijn punt, altijd al geweest. De “inspanningen” hebben averechts gewerkt. Ik moet bekennen dat ik de eerste actie wel zag zitten (het was daar niet fijn hoor en dat al heel lang) maar wat daarna en dan een exit-strategie..die waren er niet. Goed piefpaffen maar dan met lege handen staan. Viel me tegen. Nu is het slechts een strange atrector voor geweld.

  Maar ik blijf bij mijn gedachte dat de meneer van die filmpjes dat voorheen nooit had kunnen maken en dat is een stap voorwaards vind ik. Ook valt het me op, ik kom heel erg graag in die regio met al die lieve mensen, dat wellicht die adoratie van koningen en religies de bron is van onvrede en tevens de mensen weerhoudt er wat aan te gaan doen..mopperen is de easy way out.

 6. 7

  @larie: Dat begrijp ik ook wel. Ik zie ook de voordelen van dit debacle wel.
  Maar die voordelen praten voor mij op geen enkele wijze de actie goed. En dat nog los van het feit dat die actie op valse gronden gestart is.
  Ik denk gewoon dat er met een tiende van het geld geld, een tiende van het aantal slachtoffers en een beetje meer tijd een heel andere uitkomst mogelijk was.
  (En dit dan weer los van het feit dat ik vind dat je er eigenlijk gewoon helemaal niet mee moet bemoeien, en los van het feit dat een deel van de macht van Saddam juist weer door vroegere steun van het westen tot stand was gekomen, etc…)

 7. 8

  Juste @Steeph..tien maal meer politiek verstand in de USA en presto..maar helaas.

  Beetje meer tijd..mwah, heb je wel eens daar rondgelopen..verstilde tijd en dan is dat beetje een druppel vrees ik.

  Over vrezen gesproken, ik vrees voor de Koerden en dat is nog eens een fijne cultuur.

  Soms denk ik terug aan het moment van…toevalligerwijs(?) kon je in die tijd op de kabel (amsterdam) de hele dag kijken naar Baghdad tv..(ik nam er vrij voor)..de godsganse dag die meneer informatieminister Sahhaf die alles ontkende en dan die adorate filmpjes…

 8. 9

  De Iraqi’s zijn van een dictatuur naar een oorlog gegaan. Ik zie de vooruitgang niet…

  Er waren, zo krijg ik het idee, voorheen wel meer/betere voorzieningen. Dat poogt het filmpie over te brengen. De journalist/ reporter vertelt ook dat het hem 4 uur kost voor een wandeling van wat vroeger een kwartier was. Die blokken langs de weg zijn niet van Saddam… Die zijn v/d Ameriki’s, tog? Ziet er niet uit! Tuurlijk is lokaal bestuur verder uitbesteed aan de lokale mensen. Lijkt me 100 % vrije markt model. Het goedkopere/ dirty work laat je aan de locals… En big money hou je voor jezelf… Het is er volgens mij echt niet fraaier van geworden. En dan zeggen dat de reporter het nu wel kan vertellen in tegenstelling tot vroegah. Noem wat je ziet maar vrije verslaggeving. Hij beweegt hemel en aarde om ergens te komen en een shoot/ praatje te maken. Vroegah had je ook mensen en de werden dissidenten genoemd. En ook zij maakten melding van mistanden, in weet ik veul welke landen allemaal… Het zijn eeuwenoude tegenstellingen. Maar in het land van Bagdad, zo denk ik nu, onder nog groter stress dan voorheen….

  Of ging het moorden onder Saddam nog sneller dan tijdens deze oorlog? Dan rectificeer ik al bij voorbaat…

 9. 10

  @larie: Vroeger wisten Irakezen je dat je redelijk veilig was als je je mond dicht hield en je familie ook. Niet geweldig natuurlijk, maar je had wel een huis, stromend water, electriciteit, eten en kon gewoon over straat.

  Nu mag je je mening geven maar vervallen veel van de bovenstaande zaken en kun je op willekeurige momenten worden gedood of erger. Ik zie de winst echt niet hoor. Liever behoorlijk leven in een dictatuur dan zo’n bestaan in ‘vrijheid’