Babypapegaai groeit op

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (15)

#1 Chinaman

Kaketoe?

 • Volgende discussie
#2 Yevgeny Podorkin

Wat mij betreft een verbod op import/ kweek van papegaaien/ kaketoes (maar ook allerlei reptielen). Beesten zijn groepsdieren, Hechten zich teveel aan idioot baasje en plukken zichzelf vervolgens uit verveling kaal.

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/kaal1.jpg[/img]

Kanaries/ agapornis/ parkieten/ duiven…dat kan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 jb

Vandaar dat veel houders van papegaaien deze dieren ook een partner geven. Dan zijn hier gekweekte papegaaien, mogelijk op enige soorten na, net zo goed te houden als kanaries, agapornissen, parkieten of duiven. Kaketoe’s zijn overigens wel 1 van de meest problematische soorten bij solitaire huisvesting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Kweek is toch nóg problematischer bij kaketoes en papegaaien jb. Stress is niet gunstig voor de voortplanting. Vooral bij papegaaiachtigen (maar ook bij parkieten/ kanaries) Sterven bij bosjes bij kwekers en verkopers. Daardoor prijzige vogels dus. Kosten al gauw 1000 euro per stuk. Vaak import/ gevangen uit wild of nesten leeggeroofd/ na kappen bos als bijverdienste (naast alles anders wat in een kooi past). Particulieren hebben vaak maar 1 vogel. “Koppiekrauw…doe es dikke reet zeggen”. In de stad loopt een malloot met drie stuks op een stokkie..door weer en wind….leuk voor de kinderen en de centjes in de hoed uiteraard…maar hij verslijt minimaal 20 van die beesten in een jaar.

Die kwekers maar ook handelaars en malafide verkopers? (kan uit eigen ervaring e.e.a. meedelen):

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/galg_1.jpg[/img]

Ja… en je moet érgens zeggen tot-hier-en-niet-verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Dr Banner

Al die anti-kaketoe lobyisten papagaaien elkaar na.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Paddy

Ik vind het beestje er anders heel gelukkig uitzien. Kreeg zelf ook alweer gelukstraantjes in m’n ogen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jb

Met verschillende soorten papegaaien wordt redelijk tot goed gekweekt. Wildvang ligt inderdaad bij bosjes dood, de afgelopen jaren had de EU vanwege de vogelgriep al een tijdelijk importverbod, dat nu gelukkig definitief wordt. Hier gekweekte papegaaien kunnen een uitstekend leven krijgen.

Maar inderdaad, zoals in elke sector waar geld een behoorlijke rol speelt, er is enorm veel malafide handel en verkopers. Maar er zijn ook liefhebbers en kwekers die hun dieren fatsoenlijk huisvesten en verzorgen. Hier een mannelijke witvoorhoofd amazone in een voliere (>12m2) in mijn achtertuin:

[img]
http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/witje_in_aardperen.jpg
[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 jb

[img]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/witje_in_aardperen.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Paddy

Tof. Heb je daar nog meer beesten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 jb

Deze foto is van vorig jaar zomer.

Het popje (vrouwtje) zit nu op eieren – samen met dit mannetje – in een naburige kleinere voliere (5m2), daarnaast heb ik een koppel eekhoorns (geen inheemse, maar japanse witbuiken (sciurus lis)) met een nest jongen die nu in de grote voliere zittten. Na het broeden mogen de witvoorhoofden weer in de grote voliere. Op de grond lopen degoe’s, achter de voliere 4 kippen + eend. Verder vangen 2 katten de muizen weg, en mijn berner sennen hond bewaakt de hele boel ;) O ja, binnen nog 4 chinchilla’s.

In het verleden had ik meer papegaaien, maar als je ze op deze manier huisvest, kun je er ook maar enkele houden (elk koppel heeft zijn eigen ruimte nodig)… Daarnaast maken de meeste soorten van het genus amazone (voor mij de mooiste en interessantste soorten) , en dan met name broedrijpe koppels, nogal een kabaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Paddy

Wauw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mark

@jb,

Chinchilla’s zijn ‘superchill’. Mogen we daar ook een foto van zien, of een (gebrek aan actie-)filmpje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 jb

Ik kan nog niet naar mijn site verwijzen voor foto’s, dat komt nog.

Chinchilla’s worden eind van de middag/begin avond actief, rond middernacht is het voor hen topdrukte. Vergeleken met papegaaien of eekhoorns zijn ze veel gemakkelijker te houden.
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/Afbeelding037.jpg[/IMG]
Dan een eekhoorn:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/Afbeelding054.jpg[/IMG]
Vervolgens een degoe:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/Afbeelding174.jpg[/IMG]

Dan een jonge muller amazone net uit het ei:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/PIC_0004.jpg[/IMG]
Beduidend groter met ma die terecht nogal aggressief reageerd op inspectie:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/PIC_0022.jpg[/IMG]
Of ma nu wil of niet, er moet een ring om de poot van het jong:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/PIC_0031.jpg[/IMG]

Tenslotte, voor het eerst in het binnenhok op stok:
[IMG]http://i2.photobucket.com/albums/y49/johanblok/jonginbinnenhok.jpg[/IMG]

Het ouderkoppel heb ik niet meer omdat management van deze lawaaischoppers extreem veel tijd en aandacht begon te vergen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Tuurlijk jb, zijn er de pure liefhebbers zoals jezelf (vast) die zich verdiepen in karakteristieken en eigenschappen/ houden van bepaalde soorten, de juiste kanalen/ kwekers weten te vinden of zelf kweken en. Het gros stapt echter naar de eerste de beste vogelboer met “Ik wil een papegaai..ja dié daar.. kost ie?..zak voer en een kooi…doe jij de achterklep vast open”. Een speeltje voor de eenzamen (Je krijgt een band met zo’n beest hè) of leuk voor de kinderen of als er visite komt. Papegaai door huiskamer laten wandelen, parcoursjes met allerlei obstakels maken onder slaken van de pas geleerde vloeken…een soort Sterrenslag…lachen, gieren, brullen. De beunhazerij, de smokkel in kartonnen kokers (voor elke verkocht exemplaar zullen er 10 sneuvelen), de hele handel die dáár achter zit…dié vraag houdt afvangen/ stropen in stand.

Ik begrijp persoonlijk helemaal niets van al die tropische verrassingen in dubbelglazige cv- verwarmde huiskamers. Papegaaien/ kaketoes, slangen, hagedissen…prachtig…buiten verzorging/ tijd/ aandacht/ geld…ik ga daarvoor wel naar de dierentuin. Wel ooit bij een handelaar (achterom 3 x kloppen op een dijk) 2 kanarievogeltjes aangeschaft. Hadden al direct alarmbellen moeten afgaan..chaos van aangekoekte veertjes/ stront/ voer…op grijze overall en pet van boertje zelfde laken een pak. Na 2 dagen gestresst gebibberd op ondergescheten stokje: bye-bye-zwaai-zwaai Gevleugelde Zangvrienden! Boertje smeet dooie beestjes nijdig in de bin met “lul van een kweker ook met die klerezooi..nou, ga maar 2 nieuwe uitzoeken”. Ppardon, 2 nieuwe!…terwijl je wéét dat ze allemáál stukgefokt gestresst zijn. Sta ik hier over 2 dagen weer. Graag nu geld terug (waren nog meer mensen in de zaak, was iets diplomatieker)…lastig praten anders met je bek vol zaad…vogelzangzaad…zoiets…

Voor altijd genezen om een vogel of andere beesten in een kooitje te houden.

[img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/foto1-Goebbels.jpg[/img]

Ik hou het wel bij mijn hond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 jb

Vanwege alles wat jij noemt heb ik vaak genoeg gedacht: er had beter nooit 1 vogel hierheen kunnen komen.

Sommige mensen spelen graag zelf voor een dierentuin en doen het dan soms zelfs beter dan veel dierentuinen (zeker in het verleden (enkele decennia) was dat vaak het geval). Mits dat goed gebeurt is er weinig op tegen, lijkt me. Ik geef direct toe: het kost onfatsoenlijk veel tijd, aandacht, energie, geld, kortom: het zijn net kinderen ;)

Er is trouwens al wel de nodige regelgeving en die wordt te komende jaren – wat mij betreft terecht – alleen maar meer (positieflijsten). Door mij gekweekte vogels gaan overigens niet naar de huiskamer, omdat daar al te vaak al te veel ellende ontstaat.

 • Vorige discussie