Baby of the House

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit kunnen stukjes zijn die we overnemen van andere weblogs, zoals het stuk hieronder van Rutger Schimmel, dat eerder verscheen op zijn eigen weblog.

Kirsten Gillibrand (Foto: Wikimedia Commons)

‘Baby of the House’ wordt ze genoemd: Kirsten Gillibrand. Ze is het jongste lid van de Amerikaanse Senaat en is net aangetreden. Leeftijd: 42 jaar. Ervaring: drie jaar in het Huis van Afgevaardigden, vijftien jaar topjurist. Natuurlijk met een doctoraat in de rechtsgeleerdheid.

Ze is de jongste niet meer, maar heeft net als haar collega in Amerika in het parlement het minste aantal dagen erop zitten. Patricia Linhard is vorige week beëdigd als PvdA-lid van de Tweede Kamer. De nieuwe volksvertegenwoordiger is tot nu toe eigenaar geweest van een… damesmodezaak. Een studie heeft ze niet afgemaakt. Politieke ervaring: nul.

Waar het begrip in Amerika duidelijk ironisch bedoeld is, zou ‘Baby of the House’ in Nederland een treffende benaming zijn voor het jongste Kamerlid. Farshad Bashir is eenentwintig: bij aantreden was hij net twintig. Vanzelfsprekend zonder diploma of noemenswaardige ervaring in bestuur, academie of samenleving. Maar goed, zijn afkomst maakt veel goed, en zijn jeugdigheid trekt eens wat andere kiezers dan norse arbeiders uit Oss aan. Genoeg reden om het broekje een blauwe zetel te gunnen in de tempel van de democratie.

In de VS is de minimumleeftijd voor zitting in het Huis van Afgevaardigden 25 jaar, de Senaat 30 jaar. Toch is het zeldzaam dat iemand onder de veertig verkozen wordt. Men moet de sporen ruimschoots verdiend hebben in de regionale politiek, en anders wel in bijvoorbeeld de advocatuur of diplomatieke dienst. De kiezer wil vertegenwoordigd worden door iemand met levenservaring, die weet hoe de wereld in elkaar zit. Je senator is immers degene naar wie je schrijft als je onderneming door de overheid weg geconcurreerd wordt.

In Nederland wordt het volk niet vertegenwoordigd door parlementariërs, maar door partijen. Het is de partij die beslist wie er in de Kamer komt, wie een vertrekkend lid vervangt. Zo kunnen partijbaronnen de meest malafide figuren het parlement binnensmokkelen en volksvertegenwoordigers de mond snoeren. Daarmee is de Nederlandse politiek collectivistisch, met weinig tot geen plaats voor getalenteerde, eigenzinnige figuren als Lincoln en Thorbecke.

In het oude Rome moest je een heel traject doorlopen van politieke ambten en militaire dienst alvorens je een gooi naar het consulaat kom doen. De cursus honorum duurde wel zo?n twintig jaar, en vroeg het uiterste van een man zijn vermogens. Want niet alleen moest hij een constant machtsspel spelen, ook diende hij welbespraakt te zijn en al zijn financiële middelen in te zetten. Zo werd alleen al lidmaatschap van de Senaat een bekroning van het publieke leven.

In het verfijnde politiek systeem van Rome kwam vanaf de tweede eeuw voor Christus klad. Politiek werd een vuil spel waarin voor de bezonnen verstandigheid van patres a la Camillus en Fabius Maximus geen plaats meer was. De macht was nu in handen van een steeds kleiner groepje succesvolle aristocraten, die zich vaak weinig gelegen lieten aan traditie. Steeds meer buiten de conventionele politiek om voerden ze strijd met hun eigen legioenen, eerst tegen barbaren, later elkaar.

Het lam geblaat in Den Haag kan niet vergeleken worden met de dynamiek van de Romeinse politiek waarin grootheden als Cicero, Caesar en Pompeius een zeer harde machtsstrijd voerden. In de teloorgang van het politiek als een beroep waar alleen met ervaring aan begonnen kan worden zien we echter een zeer verontrustende overeenkomst. Laten we hopen dat onze democratie standhoudt, dat we niet zoals de Romeinse Republiek tenondergaan aan de machtslust van individuen. Dit behoud kan echter alleen door checks and balances die voor evenwicht en gematigdheid zorgen. En door een geest waarin, zoals Cicero schreef, dienst aan de publieke zaak als zware, maar hoogste eer gezien wordt.

Reacties (18)

#1 Robert

Een prachtig artikel, dat zeer goed weergeeft waardoor het merendeel van de weldenkende en goedwillende Nederlander het geloof en vertrouwen in de Nederlandse politiek en partijen heeft verloren.
Wie op het moment de regering en de meeste partijen nog ondersteunt, is de schaamte voorbij.
Kleuterwerk verpakt in mooie woorden (in het laatste blijkt nog sprake van enig niveau).

  • Volgende discussie
#2 Joost

Ik denk dat in Nederland op een iets grotere schaal hetzelfde speelt als in de gemeenteraad. Er is niet genoeg goed materiaal voorhanden om een Tweede Kamer vol te krijgen.

Maar, en dat moet ook gezegd, in de Nederlandse politiek is er al een grote opleidingskloof tussen de bestuurders en “het volk”. In de VS is er niet alleen een opleidingskloof, maar is de politiek ook een grote “ons-kent-ons”-kliek. Generatie op generatie van bepaalde families komt in de senaat of congres terecht, door middel van kruiwagentjes. En er zijn in de VS ook zat congresmensen die te dom zijn om te poepen.

Dat lijkt me toch niet iets waar we in Nederland naartoe willen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rutger

@Joost
Dat valt mee. In de VS zijn er zeker dynastieën waardoor nitwits in de machtscentra terechtkomen. Dynastieën kunnen echter ook kweekvijvers voor politiek talent zijn. Zie Bob en Jack Kennedy.

Als het land van de ‘from rags to riches’ biedt Amerika mensen van lage afkomst genoeg kansen om tot in de hoogste regionen van de politiek te komen. Zo’n iemand was Bill Clinton.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

“The rags to riches” is allang een mythe gebleken. En daarmee bedoel ik het idee “als je ergens hard voorwerkt kom je er wel”. Dat is in de VS pertinent onjuist. (Dat een heel continent er in gelooft is 1, maar of dat geloof op feiten is gebaseerd is een 2)

In Nederland heb je zo goed als geen dynastieën, en de meeste kamerleden zijn goed geschikt voor de taak. Jij pakt er ook maar een (zelfverklaarde) “rotte” appel uit.

Probleem is dat we niet weten of ze niet geschikt is. En zo niet: ook in de Nederlandse kamer zullen dan dus nitwits terecht komen.

Hell, er worden nitwits partijleider.

Daarbij, een topjurist hoeft geen toppoliticus te zijn.

Maar is het niet zo bij elk bedrijf en elke baan dat er soms mensen op de verkeerde plek terecht komen?

Ik heb na een irak- en afghanistanoorlog nou niet helemaal het idee dat het Congres in de VS volzit met ultra-competente leden.

Dus wat is het verschil? Wij hebben de mensen die (eventueel te vroeg) naar voren worden geschoven, zij hebben gekken die door paps’ geld omhoog zijn gevallen.

Soms is iemand met een nog niet al te indrukwekkend CV (maar ze heeft weldegelijk wat ervaring) voor een partij op dit moment gewoon de beste kandidaat.

Bij de volgende verkiezingen zullen we zien of ze de verwachtingen waarmaakt.

En ja, helaas(?), dat is de verwachting van de partij, en niet die van het NLse volk dat op die partij stemt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

De nieuwe volksvertegenwoordiger is tot nu toe eigenaar geweest van een… damesmodezaak. Een studie heeft ze niet afgemaakt. Politieke ervaring: nul.

Even googlen leert dat dit wel erg cru gesteld is: Linhard heeft erg veel ervaring in het vertegenwoordigen van kleine ondernemers.

Bashir kwam in 1997 op zijn negende naar Nederland en was in 2006 al gemeenteraadslid in het toch niet onaanzienlijke Leeuwarden en deed dat blijkbaar zo goed dat hij naar de Tweede Kamer komt. Dat duidt op kwaliteiten en is een verhaal waar ze zelfs in Amerikanen van dromen.

De Amerikanen zijn ook degene die bijvoorbeeld Schwarzenegger tot gouverneur van een economie groter dan die van Frankrijk hebben gekozen. En waar de machinaties van partijbaronnen de totaal ongekwalificeerde Sarah Palin het tot vice-presidentskandidaat lieten komen.

Het is kortom lood om oud ijzer, hoewel het Amerikaanse systeem was gevoeliger lijkt voor corruptie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rutger

Ik geloof graag dat Bashir een zeer intelligente en getalenteerde jongen is, iemand met veel potentie. Zo’n iemand moet echter groeien, zowel in het leven als in het denken. Studie afmaken, kinderen krijgen en gaan werken in de samenleving. Dan, met een jaarring of dertig, heb je genoeg gewicht om parlementariër te worden.

Wie denkt dat je in de VS met een grote zak geld wel op een hoge plek terechtkomt, kent de Amerikaanse politiek niet. De Amerikaanse politiek is een slangenhol, een strijdveld waarin kandidaten individueel met elkaar moeten strijden om een senaatszetel. Geen partijbaronnen die je vanuit het niets kunnen plukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Robert

Zijn we de heer Pechtold vergeten. Hij vergaarde stemmen en waarschijnlijk 2 zetels de laatste verkiezingen vanwege het feit dat hij de sympathie van de Turken wist te winnen door de Armeense Genocide te bagattelliseren. Albayrak moest door Timmermans gered worden. Alle allochtonen die verkozen worden, vertegenwoordigen een bepaalde groep kiezers. Het gaat niet meer om de kwaliteit van de persoon die gekozen wordt, maar om het aantal kiezers die hij/ of zij meebrengt. Ik herinner me nog van Thijn, de oud-burgemeester van Amsterdam die Albayrak het grote talent van de PvdA noemde, vanwege het grote aantal voorkeursstemmen die ze kreeg. Na de zetelwinst van D’66 werd het duidelijk dat Ankara, een ministerie bepaalde, naar wie de stemmen moesten gaan. Hetzelfde gebeurt met de Marokkaanse gekozenen, en zeer waarschijnlijk ook de Afghaanse, Surinaamse en Antilliaanse.
Amsterdam stapt niets voor niets af van hun grote aantal deelgemeenten.
Deze allochtonen dienen alleen via partijen hun eigen belangen.
In de eigen landen gebeurt het vrijwel op dezelfde manier.
Ga eens de zaken benoemen als ze zijn en draai er niet om heen. Het zal verfrissend werken en kiezers op den duur terugbrengen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Martijn

@6: Er valt wat te zeggen voor ervaring, maar er valt ook wat voor te zeggen dat de 18-30 groep ook vertegenwoordigd wordt in het parlement. Zeker vanwege het verwijt dat de babyboomers al te veel aan zichzelf denken.

De Amerikaanse politiek is een slangenhol, een strijdveld waarin kandidaten individueel met elkaar moeten strijden om een senaatszetel.

Hillary Clinton is anders gedropt door het Democratisch bestuur op de positie van de voor de partij zekere senaatszetel van New York. En recent nog is de Republikeinse senator Arlen Specter overgestapt naar de Democraten omdat zijn partij hem aan de kant dreigde te schuiven. Specter heeft dat echt niet gedaan zonder eerst te regelen dat de Democraten hem gaan steunen in de senaatsrace.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Martijn

@7: Alle allochtonen die verkozen worden, vertegenwoordigen een bepaalde groep kiezers.

Sterker nog: alle parlementsleden vertegenwoordigen een bepaalde groep kiezers.

Na de zetelwinst van D’66 werd het duidelijk dat Ankara, een ministerie bepaalde, naar wie de stemmen moesten gaan.

Koser Kaya heeft veel Turkse stemmen binnengehaald voor D66, maar het is absurd te suggeren dat Ankara dat heeft bepaald (laat staan Kabul…) Eurlings en Wilders halen ook de Limburgse stemmen binnen, maar dat wordt echt niet bepaald in Maastricht. De SGP-stem wordt waarschijnlijk wel aangestuurd vanaf de kansel, maar verder kan ik aansturing niet zo zien in Nederland. Daarvoor is de anonimiteit van het stemproces te goed gegarandeerd.

Amsterdam stapt niets voor niets af van hun grote aantal deelgemeenten.
Deze allochtonen dienen alleen via partijen hun eigen belangen.

Amsterdam stapt af van de deelgemeenten omdat ze inefficient zijn en de bureaucratie vergroten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Robert

@9
“Sterker nog: alle parlementsleden vertegenwoordigen een bepaalde groep kiezers”
Nog sterker: deze kiezers vertegenwoordigen een bepaalde stroming of ideologie. De kiezers worden niets opgelegd.
De allochtonen doen dit niet: die vertegenwoordigen een grote groep personen (clans)van een volk, die op aanraden (niet vanwege liberale of socialistische enz. ideeen)
deze persoon kiezen.
Erika Terpstra en Rita Verdonk kregen vanwege een bepaalde opstelling voorkeursstemmen. Albayrak had nog niets gepresteerd. Dat zegt al genoeg.
Een poosje geleden verscheen Armand Sag (vraag maar aan Joost wie dat is) eventjes opnieuw op dit weblog. Niet uit interesse, maar hij volgde mijn spoor om er achter te komen wie ik precies ben. Dat gebeurt allemaal in opdracht. Wat betreft D’66. Er was sprake van een e-mail uit Ankara, maar de precieze afzender kon niet vastgesteld worden. Dat Kabul zich er nog niet mee gemoeit, is vanzelfsprekend,
maar het is zeer naief om te denken dat het grotendeel van de Turken niet vanuit Ankara aangestuurd worden. Herinner maar uitspraken van Erdogan in Duitsland.
Ook de hier genoemde heer Bashir zal door een Afghaanse organisatie in Nederland naar voren zijn geschoven. En vergeet de cultuur niet: ze zijn altijd (ook de Turken) eerbied en verantwoording schuldig aan wat ze noemen “elderman”. Verplicht!!!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Martijn

@10:die vertegenwoordigen een grote groep personen (clans)van een volk

Zoals Eurlings altijd wordt gekozen met dikke voorkeurstemmen uit Limburg? Of zoals bepaalde kamerleden zich opwerpen als vertegenwoordiger van bv de boeren of de ondernemers?

maar het is zeer naief om te denken dat het grotendeel van de Turken niet vanuit Ankara aangestuurd worden.

Dat is helemaal niet naïef, want de Turkse overheid heeft geen enkele wijze om te controleren of mensen wel “goed” stemmen en kan dus niets aansturen. Wel een voorkeur uitspreken natuurlijk.

Herinner maar uitspraken van Erdogan in Duitsland.

Die sprak daar zijn Duits-Turkse aanhangers toe. Ik denk niet de de kemalisten zich er iets aan gelegen zullen hebben laten liggen.

Ook de hier genoemde heer Bashir zal door een Afghaanse organisatie in Nederland naar voren zijn geschoven.

Heb je daar bewijs voor?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Robert

Dat de partijverschillen bij de Turken een rol spelen, daar heb je natuurlijk gelijk in. Ze hebben een afkeer van elkaar, maar in zaken waar het om de Turkse eer, nationaliteit gaat zijn ze eensgezind.
Vanzelfsprekend heb ik geen officieel bewijs betreffende Bashir, maar ik weet hoe het er in al die landen aan toegaat; hoe de verhoudingen liggen. Dus de kans dat ik gelijk heb, is veel groter dan andersom.
Ik ken je , Joost, Roy en nog een aantal van de redactie in de loop van enkele jaren vrij goed en kan gerust beweren dat jullie kwaliteiten, kennis enz. uitstijgen boven een groot aantal van de parlementariers, vooral allochtonen.
Maar jullie brengen nauwelijks of geen kiezers met je mee, En dat is het grote verschil.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 pedro

Dit is dus advies om op de oude en gevestigde partijen te stemmen. Bij de oude partijen komt het zo af en toe eens voor, dat er vrij onbekende mensen een kans krijgen in de politiek. Daar worden ze gelukkig door oude rotten begeleid. Bij de nieuwe partijen daarentegen barst het van de onbekende en onervaren kandidaten…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Robert

@13
Wie zijn die oude rotten in de 2e kamer enz.? De enige oude rotten t.w. Tichelaar en Vogelaar zijn verdwenen; ze bleken enigszins verrot.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

@14: iedereen, die meer dan 1 keer is verkozen. Volgens mij zegt ervaring overigens vrij weinig over iemands capaciteiten (sommige mensen leren het nooit), maar de auteur van het artikel schijnt daar nog al veel waarde aan te hechten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Robert

iedereen, die meer dan 1 keer is verkozen.

Niet door het volk, want die kiezen vnl. een partij. Dus gekozen door de partijbonzen, baronnen of hoe je ze ook wil noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 ruisje

Leuk artikel, aardige discussie.

De vergelijking VS-NED kan ik me in vinden, hoewel ik niet alle conclusies deel. De vergelijking met het oude Rome is, mijns inziens, echter onterecht: Vanuit die tijd zijn niet alle “verslagen” van senaatsvergaderingen bewaard gebleven. Wat we nu nog weten zijn de momenten die de moeite van het noteren waard zijn. Mogelijk, als we over een millenium terugkijken op ons huidige systeem, dat we ook enkel een paar gedenkwaardige momenten als bronmateriaal hebben.

Vraag voor de community is natuurlijk: wat denken wij dat die momenten zijn?

Ruisje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 pedro

@16; klopt, maar ‘door het volk gekozen’ heb je nergens.

  • Vorige discussie