Automutilatie

Afgelopen week flitste er een berichtje voorbij zonder dat het veel aandacht trok:

Duizenden leerlingen in het voorgezet onderwijs blijken zichzelf jaarlijks te verminken. Ze krassen zichzelf met een scherp voorwerp, ze snijden in hun eigen huid en ze brengen zichzelf brandwonden toe.

Het duurde twee dagen voor ik een ander, ouder, artikel over hetzelfde onderwerp in het Verenigd Koninkrijk had opgespoord:

Britain is facing a spiralling epidemic of self-harm, shocking new figures indicate. More than 170,000 people a year – most of them teenagers and young adults – seek hospital treatment after deliberately hurting themselves in apparent expressions of despair, research has found.

De vraag die ik mezelf toen stelde, stel ik hier nu aan u.
Is een dit een trend die een teken is van een zieker wordende maatschappij? Of is dit slechts een moderne vorm waarmee de jeugd uitdrukking geeft aan het zich ongelukkig voelen?

 1. 2

  Automutilatie zal toenemen, net zoals depressies, burn-out en allerlei andere ongezonde uitwassen van stress, naarmate de druk in de maatschappij toeneemt. Vroeger kon je als je – al dan niet tijdelijk – niet helemaal mee kon komen een versnelling lager schakelen en gewoon een productieve arbeidskracht zijn. In een maatschappij die gericht is op steeds meer winst en steeds hogere arbeidsproductiviteit (we hebben veel te veel vakantie volgens dit kabinet) heb je alleen de keuze tussen afvallen of je over de kop werken. In het laatste geval zul je de stress toch ergens kwijt moeten….

 2. 4

  Fysiek is altijd psychisch. “En dat komt ervan als je de ouders verbiedt om hun kinderen te corrigeren.” Het is van alle tijden.

  Het valt me nog mee dat sommig oud nieuws als nieuw nieuws wordt gebracht. Andere volksweetjes weet niemand meer. Zoals het feit dat dementie bij bejaarde mannen vaak begint met een kortstondige belangstelling voor blote kinderen of vrouwen. Er schijnt nu een rechtszaak te zijn van een demente man bij wie dat niet overging.

 3. 6

  Maar er staat nergens: “en vroeger was het veel minder”, of “soortgelijke onderzoeken uit het verleden wijzen uit…”.

  Hoe weten we dan dat het erger wordt? Misschien is het wel minder dan tien jaar geleden…of is er een kleine piek in een grotendeels dalende trend?

  Mwaaah of zullen we gewoon het zekere voor het onzekere nemen en een paar tendentieuze nieuwberichten maken. “Spiralling” nog wel. Over een paar jaar doen we het denk ik allemaal.

 4. 7

  Volgens mij heeft het altijd bestaan, alleen ontdek je het nu pas. DE mens dient zich rekenschap ervan te geven dat DIENS perceptie niet de existiele bwijslast kan vormen.

 5. 12

  In de eerste reactie wordt gebruld: “Automutilatie is een logisch gevolg van fysieke onvrede bij corpulente jeugd in een door McDonalds geregeerde maatschappij.”

  Gaat u dat nog uitleggen of liggen daar uw talenten niet?