Atoomstroom in Japan wordt afgesloten, problemen blijven uit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Morgen gaat er in Japan weer 870 megawatt atoomstroom van het net. Reactor Takahama nr. 3 in West-Japan moet voor onderhoud stopgezet worden. Dan resten er nog twee actieve reactoren. Zij gaan op 26 maart en eind april de inspectie in. Dan liggen alle 54 kernreactoren in Japan stil. Die zorgden tot de kernramp van bijna een jaar geleden, voor 30 procent van Japans elektriciteit. Ondanks de afgeknepen kernreactoren valt het bijna niet op dat Japan krap bij stroom is. Hoe kan dat?

  1. Japan huisde een enorme overcapaciteit aan stroom. Tenminste voor het overgrote deel van het jaar, namelijk voor gemiddeld 355 van 365 dagen. Op de tien heetste zomerdagen (32 graden of warmer, wanneer die op een werkdag vallen en dan alleen eigenlijk tussen 13.00 en 15.00 uur), ja, dan kan het zijn dat de gehele capaciteit ook echt ingezet moest worden, vanwege de ronkende airconditioners. Dat was opgeteld dus eigenlijk gedurende 20 uur per jaar. Die overcapaciteit is nu weg. Het moet van de zomer niet heel heet worden.
  2. Japanners zijn opgeroepen minder stroom te gebruiken. En dat doen ze. Huishoudens sparen ongeveer 5%, grootverbruikers pakweg 6%. Het helpt dat de economie niet op volle toeren draait, en dat Japan een milde winter heeft.
  3. Er zijn heel wat oude of in onbruik geraakte thermische centrales gereactiveerd. +28% meer stroom uit kolen, olie of gas. Hiermee is het Kyoto Protokol voor Japan definitief verleden tijd.
  4. Verbruikers schakelen over op gas, met name middelgrote verbruikers als warenhuizen, gemeentes, scholen, pretparken, sportcentra. Beetje bij beetje komt meer duurzame energie aan het net. Hier valt een grote ommezwaai te verwachten wanneer de regering zijn energie-regelwerk heeft herzien. Het grand plan moet eind juni op tafel liggen.

Let wel, Japanners sparen stroom, maar niet per se energie. Gas is de grote winnaar.

Reacties (5)

#1 Sjiek

Hoppa zegt Andre kuipers. Weer een rondje aarde. Dit artikel had wel wat uitgebreider gemogen.

  • Volgende discussie
#2 weerbarst

“Gas is de grote winnaar.” vaak helaas wel shalegas

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 AntonB

28 procent komt uit oude heropgestarte kolen, olie of gasinstallatie’s en verder wordt er massaal overgeschakeld op gas, naar ik aanneem voor verwarming. Duitsland gaat met het uitschakelen van zijn kerncentrale’s precies hetzelfde doen. Ik vraag me af waarom wij ons dan in vredesnaam nog druk maken over het minieme beetje CO2 wat Nederland hierbij in verhouding uitstoot.

Deze massale toename van uitstoot kunnen wij met de beste wil van de wereld niet compenseren. Tevens laat het zien dat alle internationale milieu verdragen en protocollen helemaal niets voorstellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Harry

En het handelstekort is mede door energie importen flink gestegen. Het zal mij niet verbazen dat die kerncentrales binnen vijf jaar weer actief zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie