COLUMN - Tien jaar geleden schreef Paul Teule in zijn serie ‘Afschrijvingen’ een stukje over schaamte en armoede:
Armoede betekent dus dat je het geld niet hebt om je zonder schaamte in het openbaar te kunnen begeven (…) De ruim 1 miljoen Nederlanders die onder dit sociale minimum zitten, belijden hun armoede dus vaak binnenshuis
De geschiedenis lijkt hopeloos vastgelopen want anno 2023: IJmond gaat armoede te lijf: “Mensen schamen zich”.
Schaamte was er ook, schreef Paul Teule, omdat hulporganisatie Cordaid in ons eigen land actief armoede bestrijd (zie bijv. Volkskrant 24 juli 2013). Anno 2023 doet Cordaid dat nog steeds. En deze club niet alleen. Ook het Rode Kruis gaat de verborgen armoede te lijf.
Paul Teule zag in 2013 ook dit:
De Nederlandse voedselbankiers trokken dit weekend aan de bel: de toestroom van nieuwe armen neemt toe en het aangeboden voedsel neemt af.
En, u ziet het al aankomen: ook in 2023 hebben de Voedselbanken het niet altijd makkelijk:
Voor Voedselbank Groningen wordt het steeds lastiger om klanten boodschappen uit de schijf van vijf mee te geven (bron: Oog TV)
Nog één feitje uit het stukje van 2013: “Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) hanteert een armoedegrens van 1022 euro per maand voor een alleenstaande”. Inmiddels ligt de lat iets hoger (Inkomens in de volgende tabellen zijn netto maandinkomens).
Een stijging van ruim 51 procent dus. Maar niet gesomberd: De inkomenskloof tussen een armoedig inkomen en het minimumloon is met een kleine 3 euro per maand kleiner geworden. Kniesoor die over zo’n kloofje valt.
De kloof tussen armoede en modaal is wel wat toegenomen: het gat is zo’n 188 euro per maand groter geworden.
Denk niet dat de hoogste inkomens het niet moeilijk hebben. De CEO van Shell is er in die tien jaar maar 2,7 procent op vooruit gegaan. Wel pikant is dat het vaste jaarsalaris van de Shell-CEO 40.000 euro lager is dan in 2013. Maar de huidige belastingregels resulteren toch in een wat hoger netto-maandsalaris. (Bronnen: 2013 Shell Jaarrapport, 2023 Busenissinsder.nl)
De CEO van Unilever, wiens handel in alle supermarkten te vinden is, passeert moeiteloos alle voorgenoemde inkomensgroepen. Het vaste netto maandsalaris is met 41 procent hoger dan in 2013. (Bronnen: RTL Nieuws over 2013 en over 2023)
Maar laten we nou niet zitten zuurpruimen. Terug maar wat Paul Teule in 29013 schreef
De ruim 1 miljoen Nederlanders die onder dit sociale minimum zitten, belijden hun armoede dus vaak binnenshuis, in stilte.
Hoera! Er zitten minder mensen onder de armoedegrens!
Da’s wel relatief dan, als u begrijpt wat ik bedoel. Het zal de mensen die tegen de bodem van hun huishoudpotje aan kijken worst zijn. Maar ja, ook een denkbeeldige worst is worst, dus kop op!
Reacties (8)
Wat is het probleem, armoede of rijkdom?
Als ik alles goed begrijp krijgt de nieuwe baas van Shell hetzelfde basissalaris als zijn voorganger Van Beurden, 1,6 miljoen per jaar. Maar Van Beurden haalde vorig jaar in totaal 11 miljoen binnen, in 2021 7,4 miljoen en in 2020 5,8 miljoen (volgens The Guardian). Ik denk niet dat zijn opvolger het voor veel minder zal doen.
In 2013 was Peter Voser nog CEO (hij werd per 1-1-2014 opgevolgd door Van Beurden). Bovenop het basissalaris kreeg Voser in totaal 8.456.000 euro. Daar zouden Van Beurden en zijn opvolger toch ook blij mee kunnen zijn?
Ja, dat is zo. Persoonlijk zou ik overigens ook al redelijk tevreden zijn met alleen het basissalaris, zonder bonussen.
Oh, ik doe het voor de helft van dat basissalaris ook. Extra winstpuntje is dan dat ik alle fossiel van Shell ontmantel en het bedrijf100% voor groene energie gaat ;-)
Snap ik. Want in zo’n baan gaat het om de uitdaging, natuurlijk, en niet om het geld!
De middenklasse zou kleiner worden, is dat zo? Mensen met vaste baan, koophuis, modaal inkomen, met partner anderhalf of dubbel.
En met 2 kinderen die thuis blijven wonen tot ze 35 jaar zijn, want dan hebben ze pas genoeg gespaard om geld voor een flatje te lenen, schat ik.