Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De eerste keer in deze kabinetsperiode dat D66 niet bij voorbaat allerlei meninkjes laat lekken en prompt gebeurt er iets: poedeltje Boris treedt af. Maar is dat nu wel zo logisch?

Goed, Boris stond moeizaam te schutteren in het debat van donderdagavond. En inderdaad, hij had zijn manschappen niet bepaald onder controle. Er werd van alles geroepen waarvoor even snel weer excuses werden aangeboden. Wat dat betreft was de vergelijking van Wouter Bos met de onrust in de LPF in 2002 bij het kabinet Balkenende-I nog niet zo gek.

Zeker, Dittrich heeft er destijds zijn stinkende best voor gedaan om met het Paasakkoord D66 in het kabinet te houden. Dat de nieuwe “toezeggingen” in dat akkoord geen enkele waarde hadden was toen al duidelijk. D66-bestuurders die nu beginnen te klagen dat die toezeggingen niet zijn waargemaakt zijn of reuze naïef of hebben boter op hun hoofd.

Natuurlijk, hij probeerde in debatten en interviews regelmatig te schamperen over andere partijen maar kwam daarbij vooral over als een dreinende kleuter. De D66-bestuurder die onlangs in Netwerk constateerde dat Dittrich “geen echte uitstraling” had, had geen dodelijker bewoordingen kunnen kiezen.

Maar de ellende in de hele kwestie Afghanistan is ontstaan door Bert Bakker, die plots in Elsevier een crisisdreiging opriep terwijl D66 die niet kon waarmaken. En niet te vergeten door de D66-ministers Pechtold en Brinkhorst, die geen nee wilden zeggen tegen de missie, maar ook geen ja, waardoor er pas vrijdag jl. een besluit werd genomen in het kabinet.

Goed beschouwd heeft Dittrich in de hele Afghanistanchaos alleen maar achter de feiten aan kunnen lopen omdat er steeds weer iemand uitspraken deed die niet klopten met voorgaande uitlatingen. Partijgenoten deden tegenstrijdige uitspraken en Dittrich mocht daar een verklaring voor bedenken. Zo krijg je dus ongeloofwaardige redeneringen als dat D66 de crisisdreiging had gebruikt om de PvdA over te halen. Na wat collega’s allemaal hadden geroepen wás er geen fatsoenlijke onderbouwing meer te verzinnen, maar in het debat móest Dittrich wel met iets op de proppen komen.

Je kunt je dus de vraag stellen of Dittrich is opgestapt vanwege het desastrues verllopen Afghanistandebat of omdat hij links en rechts werd ingehaald door partijgenoten die de media belangrijker vonden dan hun fractievoorzitter. Zijn positie was bij voorbaat lastig met vermeende eminence grise Brinkhorst in het kabinet en Judas Bakker in de fractie. Toen Pechtold ook nog eens zijn intrede deed en alras prima-donna-trekken begon te vertonen, was zijn laatste restje gezag verdwenen.

Feit is dat D66 in het kabinet blijft met Pechtold en Brinkhorst en dat Bert Bakker blijft zitten op de plek waar hij zat: in de fractie met de touwtjes in handen van de marionet die nu weer fractievoorzitter is. Kortom, het is weer een D66-compromis ten voeten uit: er verandert feitelijk niets, maar er wordt gedaan alsof er weer enorme concessies zijn gedaan.

Gezien de weinig vrolijk stemmende peilingen van D66 voor de verkiezingen van 2007, wordt het nog een hele kunst om de paar resterende plekken in de Kamer verdeeld te krijgen. Eén plek kan ik wel al invullen: Bert Bakker, nummer twee op de lijst. Want dat is de enige D66’er die na elke crisis min of meer ongeschonden uit het strijdperk treedt…

Reacties (12)

#1 Fem

Hele heldere analyse: ik denk dat je volkomen gelijk hebt. Lousewies gaat het ook niet redden met die superego’s van de heren haar collegae.

  • Volgende discussie
#2 Mark

Fijne analyse (weer) inderdaad. Er was geloof ik al langer een beweging gaande om Dittrich weg te krijgen. Maar geloofwaardigheid van D66 heeft (nog meer) knauwen gekregen zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Ik denk dat Borus de Roze ook met een Januskop rondloopt hoor. Ze zullen toch wel weten dat er in drie maanden tijd het zelfmutulatiesyndrome zich van het logo d’66 heeft meestergemaakt en zich gulzig invreet ?

Als een boktor aan de vermolming van het ‘monument’ uit het Maagdenhuis werkt ?

Dat de Roze advocaat zich nu met fusie besprekingen met de vdd, ontlast van de pressie van boegbeeld in de kamer, de zachte dood van het tandeloze ‘bijtertje’ in het kabinet op zijn gemak kan voorbereiden.
Er komen per slot nieuwe verkiezingen en de werkgelegenheid van het stel staat op het spel. Het is pure overlevingsdrang.
De snelste weg naar hernieuwd elan en een solide stemmenwinst had de val van dit kabinet geweest, dus de te verwachten decimering (a la lpf) moet een opvangadres krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 fjord

Nooit op die partij gestemd, maar altijd sympathie voor hun idealen gehad. Het is de partij die pragmatisme, logica en humanisme hoog in haar vaandel had en altijd weigerde om met welk onderbuikgevoel dan ook mee te gaan. Maar ze hebben zelden een gelukkige hand gehad om de juiste ego’s bij elkaar te zetten.
Nu heb ik meer te doen met Hans dan met Boris. Daar gaat zijn enige kind.

Ik ben wel benieuwd welke rol Wouter Bos in het drama heeft gespeeld. De sluwste vos in dit hele spel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Mark

Ik kijk nu Nova van gisteren terug. D66 blijft dit aan zichzelf te danken hebben, maar inderdaad, die Wouter Bos doet wel heel heiligboontjeachtig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Eric

Fjord: inderdaad, tot na de vorige verkiezingen was D66 een van de meest integere partijen. Geen populistisch gebral, ook al kostte dat zetels. Ná die verkiezingen hebben ze dat vergooid door de deelname aan dit kabinet. Overigens hoef je weinig medelijden te hebben met Hans van Mierlo. Het was zijn speech op het congres die D66 in het kabinet hield na het Paasakkoord….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 fjord

@Eric. Je hebt gelijk, maar ik heb nu eenmaal een zwak voor die ouwe reus, die zelfs als minister van buitenlandse zaken er nog uitzag of hij zo een pilsje met je ging vatten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Schavuit

Zoals ik elders ook al reageerde:
Boris heeft “politiek-tactische fouten” gemaakt. Dat klopt. En de eerste was lid worden van D’66. Maar met het aftreden van Boris veranderd er niet veel. Het “Nee” zeggen en “Ja” doen zit al fractieleiders lang in die partij. Dus ik denk dat dit onder de bezielende leiding van Lousewies van der Laan niet veel anders gaat worden.

Grappig trouwens om te lezen dat D’66 afdelingen Amsterdam en Brabant vonden dat de geloofwaardigheid van de partij nu op het spel is komen te staan. Die geloofwaardigheid was al definitief gesneuveld toen ze tot dit kabinet toetraden (“Wij gaan CDA en VVD niet aan een meerdeheid helpen”). Een extreem geval van water na de wijn dus.

Maar goed, ik verwacht niet dat het onder Lousewies van der Laan anders zal gaan. Misschien, hééééél misschien, als het binnenkort bijltjesdag gaat worden bij D’66. Dat ze er dan toch nog iets van weten te maken. Maar ik denk eerlijk gezegd dat het al tot onder in de fundamenten rot is daar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 bvdbos

Mijn sympathie hadden ze, zelfs toen ze besloten om aan dit kabinet deel te nemen. Beter D66 dan LPF in het kabinet. Na het opstappen van Tom de Graaf hadden ze echter moeten kappen, dat had de Nederlandse maatschappij veel problemen en onrechtvaardigheid gescheeld.

Je kan Wouter Bos niet kwalijk nemen dat ze voor de missie hebben gestemd, dat past in het buitenlandse beleid van de PVDA. En deelnemen aan een door de VN gesanctioneerde missie is niets raars.

Wat me tegenvalt zijn de drukmiddelen die de regering gebruikt heeft richting de andere partners om de Nederlandse deelname te verzekeren. Als vanuit Nederland (top defensie) een duidelijk standpunt ingenomen was over de functie en uitvoering van de missie en als hierop de missie was aangepast (beter bewapend, meer mensen etc), als de Nederlandse regering een duidelijker standpunt tegen de methodes van de OEF had ingenomen, dan had D66 misschien nog wel ingestemd. Nu was het een kant-en-klaar plan waarvan bij iedereen al duidelijk was dat de CDA, VVD en LPF hiermee in gingen stemmen.

Vergelijken met Bakkelende-I gaat wel ver, maar dat het rommelt is duidelijk. De ministers zijn blijkbaar erg honkvast, maar ik moet zeggen dat het me van Brinkhorst niet verrast. Heb me altijd al afgevraagd wat deze VVD-mol in de D66 doet.

Kortom: D66 is weer eens bespeeld door de retro-reactionnairen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Kalief

D66-bestuurders die nu beginnen te klagen dat die toezeggingen niet zijn waargemaakt zijn of reuze naïef of hebben boter op hun hoofd.

Ik denk geen van beide, het zullen wel andere bestuuurders zijn. Degene die toen tegen waren, geen gelijk kregen en werden overstemd eisen nu hun gelijk weer op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Grobbo

De punten van D66 zijn inderdaad redelijk okee, maar de partij verzuimt om van haar machtspositie gebruik te maken. Wat dat betreft is een korte stage bij de Israelische splinters wellicht nuttig, want als je niet bereid bent om echt vast te houden aan je idealen moet je je afvragen wat je in een kabinet doet toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

bvdbos: Gelukkig, ligt het toch niet helemaal aan mij dat ik Brinkhorst steeds aanzie voor een VVD-er! Ik vraag me alleen af hoe ze dan Pechthold overtuigd hebben tijdens de kabinetsvergaderingen destijds waarin de Afghanistan-besluiten zijn genomen. Of zouden ze gewacht hebben tot ie naar de WC moest?

  • Vorige discussie