Aristegui, alcohol en president Calderón

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Carmen Aristegui (Foto: Flickr/chableproductions)

Carmen Aristegui is een van de bekendste journalisten van Mexico. Het is een bijzondere mediapersoonlijkheid: intelligent, goed spreker, en in het gehele land veel populariteit genietend. Ze staat bekend als een stokebrand: niet zelden zorgen haar politieke analyses voor opschudding. De gevestigde orde moet haar niet, veel Mexicanen dragen haar op handen. Nu is Aristegui vertrokken bij haar werkgever MVS Noticias, om duistere redenen. Een schandaal is in de maak.

Het begon allemaal vier dagen geleden, toen de Cámara de Diputados, de Mexicaanse Tweede Kamer, een plenaire sessie tijdelijk schorste. Reden was een spandoek dat de fractie van de Arbeiderspartij (PT) onder leiding van het controversiële kamerlid Gerardo Fernández Noroña onthulde in de plenaire vergaderzaal. Daarop stond: “Je laat je auto toch niet door een dronkeman besturen? Waarom het land dan wel?”, een verwijzing naar het vermeende alcoholisme van president Felipe Calderón. Dat Calderón alcoholist zou zijn, is een gerucht dat al jaren rondgang doet, maar altijd bij een gerucht is gebleven. Daarom ook zorgde het spandoek voor opschudding in de Kamer: leden van Calderón’s regeringspartij PAN eisten woedend om respect voor het staatshoofd en leden van de verschillende fracties gingen bijna met elkaar op de vuist.

Carmen Aristégui deed vervolgend uitgebreid verslag van het gebeuren in de Cámara de Diputados. Tijdens haar verslag daarover refereerde ze echter zelf ook naar het vermeende alcoholisme van de president. Ze noemde het een ‘delicaat thema’ en noemde het ‘erg heftig’ wat er op het spandoek stond:

Dit is niet de eerste keer dat er aan een vermeend alcoholgebruik van Felipe Calderón wordt gerefereerd. Als u de sociale netwerken frequenteert, kunt u zien dat het thema regelmatig wordt aangehaald. Het is echter iets waarover wij in ieder geval geen informatie hebben. Het is een delicaat thema of Felipe Calderón een alcoholprobleem heeft of niet. In de democratieën van de wereld zie je vaak dat er medische studies worden gedaan naar de gezondheid van hun bestuurders. Uiteindelijk hebben ze een grote verantwoordelijkheid in hun positie. En de maatschappij heeft het recht te weten wat de medische situatie is van zij die in naam van het algemeen belang beslissingen nemen. Om die reden en om wat we gisteren en op de sociale netwerken hebben gezien, hebben we het recht te weten of de president van de republiek wel of niet een probleem met alcohol heeft. Sterker nog, la presidencia (vergelijkbaar met het ministerie van Algemen Zaken in Nederland – J.A.H.) zou daarover een duidelijk antwoord moeten geven.

Aristegui gaf heel duidelijk aan dat ze niet vond dat er een ‘karikatuur’ van de kwestie moet worden gemaakt en veroordeelde de actie van de PT als ‘onwenselijk’.

Luttele dagen daarna kwam MVS Noticias nochtans plotseling met het bericht dat Aristegui per direct is vertrokken bij de zender. Op de sociale netwerken riep dat meteen heftige reacties op, variërend van een meewarig ‘dat zal MVS toch eens moeten uitleggen’ tot een ‘smerige oligarchen, laten we MVS in de ban doen!’ Op de sociale netwerken is de reactie bijna unaniem dat het een aanval op de vrijheid van meningsuiting is. Lydia Cacho, een andere zeer bekende en gerespecteerde journaliste in Mexico, stelde zelfs:

Toe maar. Calderón kan dus wel gouverneurs beschuldigen van betrokkenheid bij drugshandel, maar aan hem zelf kunnen we dus niet eens vragen of hij te veel drinkt?

Carmen Aristegui is de eerste de beste niet, dus de kans is groot dat we de komende dagen haar kant van het verhaal gaan horen. Van MVS zelf vooralsnog totale stilte over de zaak. Een nieuwe schandaal is in de maak.

[jan-albert]

Reacties zijn uitgeschakeld