Anoniem adviseren wordt strafbaar

Wanneer ik u vertel dat u uw aandelen KPN met de allergrootste spoed van de hand moet doen, of vooral moet investeren in Philips, dan mag dat. Ik zet namelijk mijn volledige naam boven dit artikel.
Maar als Degtyarev Pekhotny, Grobbo of durfkapitaalexpert reet u adviseert om uw zuurverdiende centjes in een nieuw webdesing-bedrijf te steken, dan mag dat binnenkort misschien niet meer. Dat staat vandaag in Het Financieele Dagblad (artikeltje kost duur). Financiële columns in kranten mogen niet meer anoniem worden gepubliceerd. De maatregel is het gevolg van het wetsvoorstel Marktmisbruik dat eind dit jaar in werking moet treden.

Over sancties voor kranten die zich niet aan de wet willen houden, liet de Autoriteit Financiële Markten zich niet uit: “In elk geval”, zei directeur Santing, “zullen we eerst langskomen voor een normoverdragend gesprek”.

Mooie uitdrukking: normoverdragend gesprek

 1. 2

  Is anoniem hetzelfde als een pseudoniem? Volgens mij niet. Ik ben namelijk prima te traceren als persoon achter het pseudoniem. Anoniem is als ik onder een nickname een blogger account open lijkt me.

  Niet investeren in webdesing bureaus trouwens :)

 2. 3

  In dit geval is het hetzelfde. Volgens de AFM moet het helder zijn wie er achter een bepaald pseudoniem zit. In jouw geval is het wellicht makkelijk uit te zoeken, maar in veel gevallen ook niet natuurlijk.

 3. 4

  Voor het goed functioneren van de effectenmarkten en de bescherming van beleggers is marktintegriteit van groot belang.

  Ik zit hier een beetje glazig voor me uit te grinniken om deze zin.

 4. 6

  Overigens, al onze pensioenen zijn toch grotendeels belegd in aandelen en obligaties, als ik het allemaal goed begrepen heb. Nu is het reilen en zeilen van de aandelenmarkt (goed-)deels afhankelijk van speculatie. Althans, vrijwel niemand belegd vanwege de uit te keren divident, meen ik. In ieder geval houdt dit in dat onze oudedagsvoorzieningen afhankelijk zijn van speculatie. Dan nog over marktintegriteit te praten is een gotspe, dunkt me.

 5. 13

  In mijn geval is het redelijk lastig mijn identiteit te achterhalen. Op Sargasso staat hier en daar een aanwijzing. (Grobbo heeft denk ik het beste idee :-)

  Tenzij Brein die rechtzaak wint natuurlijk en een precedent schept betreffende IP-adres opvragen.

  Shell schijnt de laatste tijd overigens beter te zijn in het schatten van olievoorraden (tip!).

 6. 14

  Ik erger me overigens al jaren aan allerlei heilzame werkingen die aan “de markt” worden toegedicht en bovenal aan allerlei heilzame gevolgen die van “de markt” worden verwacht.

  Alsof je maar een paar stands naast elkaar op een plein hoeft op te zetten en de groentes en vissen komen vanzelf.. Marktwerking!

 7. 15

  Ik zou nooit adviseren geld in een webdesing bedrijf te steken. Andere financiele afviezen geef ik ook niet. Verder kunt u al mijn andere adviezen gewoon opvolgen, dit blijft gewoon toegestaan.

 8. 17

  @Ruud: Precies! En kunnen ze ook eens bij Brinkhorst “langskomen voor een normoverdragend gesprek” ?
  Deze dienaar zei immers onlangs over het aanstaande referendum: “Maar zo’n zaak als deze, de Europese grondwet, leent zich er slecht voor. De discussie gaat steeds over de verkeerde dingen. Mensen weten niet wat erin staat. Dat is mijn grote zorg: dat het uiteindelijk om buikgevoelens gaat.” Verkeerde dingen? Buikgevoelens?