De moeder aller crises is daar. Na de hypotheekcrisis, de bankencrisis en de eurocrisis hebben we nu een complete vertrouwenscrisis. Als burgers en ondernemers geen vertrouwen hebben in de toekomst, dan valt het economische raderwerk stil. Terwijl de politici grappend en grollend spreken over kleuters en poedels mist men het grote gevaar. Wij zijn bang voor de toekomst. Wij, ja wij met zijn allen, wij geloven er niet meer in. Ondernemers investeren niet meer. Consumenten houden de hand op de knip. De angst is niet ingegeven door waandenkbeelden, maar door een internationaal gebrek aan politiek leiderschap, daadkracht en duidelijkheid.
Wie gaat er volgend jaar een procentje op achteruit? Wie moet er een jaartje langer doorwerken? Echt, dit is klein bier in vergelijking met de vertrouwenscrisis. Premier Rutte heeft een plan ingediend om een eurocommissaris aan te stellen. Deze man of vrouw gaat landen die er een potje van maken bestraffen. Goed plan, waardeloze timing. Het is te laat: we zitten al vuistdiep in de shit. De schulden van de zuidelijke landen nemen alleen maar toe. Griekenland is in economisch opzicht een Duits deelstaatje. Dat de politieke wil ontbreekt om dat land snel te redden zegt veel. Hieruit blijkt namelijk dat Italië het evenmin redt. Ratingbureaus zeggen het klip en klaar: Italië gaat bankarotta. De steunaankopen van de ECB hebben alleen tijd gekocht. Rente op Italiaanse staatsleningen stijgt, de schuld neemt toe en de Italiaan pikt niet nog meer bezuinigingen van lopend lijk Silvio.
De klok tikt en de Europese politici negeren de tijdbom. Het dalende vertrouwen vertaalt zich nu al in cijfers van het CBS. Faillissementen nemen toe, de werkloosheid stijgt en niemand geeft nog een eurocent uit. Ik ben zeker geen doemdenker, ons vertrouwen kán terugkomen. Maar hoe? Doormodderen en landen dieper in de schulden steken is geen optie. De enige oplossing is om de euro een ordentelijke uitvaart te gunnen, wellicht is over x jaar zelfs reïncarnatie mogelijk. Adios, ciao en adieu: het waren 10 mooie jaren, de tijd is gekomen om afscheid te nemen. Ons vertrouwen is verdwenen.
Reacties (37)
Tijd voor een geheel nieuw economisch model, ongelimiteerd consumeren is voorbij en dat is maar goed ook.Verwende westerlingen moeten gaan afkicken.
De schulden van de zuidelijke landen nemen alleen maar toe. Griekenland is in economisch opzicht een Duits deelstaatje. Dat de politieke wil ontbreekt om dat land snel te redden zegt veel. Hieruit blijkt namelijk dat Italië het evenmin redt.
Hoezo? Dat volgt niet.
Eens met je verhaal over het verdwijnen van vertrouwen, maar dat is louter het gevolg van falend beleid – niet omdat men het onvermijdelijke opheffen van de Euro uitstelt – de chaos die dat zal veroorzaken is niet te voorzien – maar omdat men niet in staat is de muntunie te hervormen. Je bent veel te negatief, niet alles is verloren.
Het opkopen van schulden door de ECB is geen uitstel van faillissement, maar de enige manier om te voorkomend dat de rente van Italiaanse obligaties te hoog oploopt. Dat is iets dat elke centrale bank doet voor een land waar het de munt voor beheerd. Dat Berlusconi een seniele idioot is ben ik met je eens en Italië moet worden aan gesproken op falend beleid. Maar wat vooral moet gebeuren is dat de banken gesaneerd worden (en dus de Griekse schulden). Dat zijn de pijnlijke beslissingen die men uitstelt.
“Het opkopen van schulden door de ECB is geen uitstel van faillissement, maar de enige manier om te voorkomend dat de rente van Italiaanse obligaties te hoog oploopt. Dat is iets dat elke centrale bank doet voor een land waar het de munt voor beheerd.”
Dat is verboden. Trichet zou daarom gearresteerd moeten worden. En de ECB beheerd (sic) geen munt voor een land, want de ECB heeft louter te zorgen voor de stabiliteit van de munt. De ECB heeft niet het schuldenmaken van individuele landen te faciliteren.
Zoals ik al zei: de muntunie zoals die nu is is niet goed. Ja het “verboden” zoals jij het uitdrukt, maar als de ECB dat niet zou doen dan is het snel afgelopen met de Euro. Dan heb je een ECB die zich aan de regels houdt maar geen munt meer. Hmmm….
Nee, het zou afgelopen zijn met het Italiaanse begrotingstekort. Het lot van de euro hangt echt niet af van de staatsfinanciën een aantal zwakkere lidstaten.
Wat een vreemd betoog. Als ik je goed begrjp is je punt dat het vertrouwen van burgers en bedrijven alleen kan worden hersteld door de ‘onhoudbare’ euro af te schaffen. Je verhaal zou aan overtuigingskracht winnen als je argumenten aandraagt of op zn minst laat zien hoe je tot die conclusie komt.
Wat mij betreft is de Euro helemaal niet onhoudbaar, en ik verwacht dat de klap van een afschaffing het vertrouwen juist nog verder zal aantasten. Bedenk dat de huidige problemen worden veroorzaakt door overheidsschulden – wat betekent dat de overheid miljarden heeft gepompt in ons consumenten en bedrijven. Dat kan nodig zijn in tijden van tegenspoed, maar dient weer te worden gerepareerd in tijden van hoogconjunctuur – en dat hebben we nagelaten. En met ‘we’ bedoel ik u en mij, de burgers van Europa. We hebben jarenlang op de pof geleefd door meer geld/diensten van de overheid te ontvangen dan wat we er aan belastingen voor betalen. Dat klinkt erger dan het is: In de meeste EU-landen (inclusief NL en griekenland) beschikken burgers en bedrijven maar ook lagere overheden en semi-publieke instellingen over een enorm vermogen dat de afgelopen jaren tot ongekende hoogte is gestegen – mede door een goed beleid van de overheid en lage belastingen. Door dit vermogen aan te spreken kun je de boel weer rechtzetten en belangrijker: Hoef je het inkomen minder aan te tasten. Even kort door de bocht: Als we allemaal 10% van ons vermogen zouden afdragen aan de overheid dan hebben we onze schuld ingelost, zijn we van de problemen af en kunnen we zorgeloos op de oude manier doorleven zonder zorgen om overheidsschulden. Vervolgens begrotingsdicipline in de grondwet vastleggen om te voorkomen dat we ooit nog zo de fout ingaan. Ik vind dat een koopje en zeg: DOEN!
Wat een vreemd verhaal! Blijkbaar is er geen verschil tussen de problemen in Griekenland en NL: “… de huidige problemen worden veroorzaakt door overheidsschulden” in alle EU landen blijkbaar. “de burgers van Europa hebben jarenlang op de pof geleefd door meer geld/diensten van de overheid te ontvangen dan wat we er aan belastingen voor betalen”
en zo verder…. Blijkbaar zijn er geen verschillen, laat staan grote verschilen, tussen de Euro landen.
Begrijpelijk dat je in die werkelijkheid de noodzaak van het afschaffen van de euro ontgaat!
“Wat de toekomst brengen moge,
mij geleidt des Heeren hand;
moedig sla ik dus de ogen
naar het onbekende land.
Leer mij volgen zonder vragen;
Vader, wat Gij doet is goed!
Leer mij slechts het heden dragen
met een rustig, kalme moed!”
Jongens, dit zijn we kwijt. De surrogaat ideologieën bleken 1 voor 1 allemaal nep. Gaven geen zekerheid. Of het nou socialistisch, marxistisch, liberaal, anarchistisch of atheïstisch is. Allemaal niet gebaseerd op vertrouwen.
klopt.
1 op de 5 amerikanen denkt dit.
http://www.usatoday.com/money/economy/story/2011-09-20/god-economy/50470304/1
Definitie surrogaat ideologie graag.Een ideologie kan geen surrogaat zijn.
De consumentenvertrouwenscrisis is op zijn beurt weer klein bier in vergelijking tot de politieke vertrouwenscrisis, die al bestaat sinds de opkomst van Fortuyn en welke de politieke elite tot op heden hardnekkig weigert te adresseren.
Politieke vertrouwenscrisis? Sinds Fortuyn? Volgens mij gaat het over Europa, en de Eurocrisis, en de recessies. Dat geschreeuw van Fortuyn is typisch Nederlands waar altijd al gekankerd en gedaan werd op van alles en nog wat. Uiteindelijk hebben meneer Fortuyn en zijn erfgenamen geen enkel probleem opgelost, alleen maar angst zaaien en afkeer aanwakkeren. Daar lossen je dus niets mee op. Meneer Wilders behoort trouwens zelf tot de politieke elite. Wat een gotspe!
Dankzij jouw vrienden heeft meneer Fortuyn inderdaad geen enkel probleem opgelost.
Zwak antwoord: op de persoon spelen. En dan anderen beschuldigen dat ze drogredenen gebruiken.
Beter lezen: ook meneer Wilders lost niets op. En heel jouw eerdere reactie heb ik onderuit gehaald, en daar kan je gewoonweg niet tegenop.
DSV – De SprookjesVerteller
Wat heb je onderuitgehaald? Dat er een politieke vertrouwenscrisis is?
Was dat maar waar.
De politieke vertrouwenscrisis zoals jij het normaal gesproken definieert klopt niet. Gewoon inhoudsloos populistisch geblaat. En mede door mijn schuld totaal niet op het item ingaan wat wordt voorgeschoteld door dit weblog.
Ja, stel je toch voor dat iemand het voorgeschotelde in perspectief plaatst.
Die oogkleppen heb je immers niet voor niets.
Je gebruikt te grote woorden voor je eigen bullshit.
Ik weet niet wie de vrienden van Joop zijn en wat ze gedaan hebben,
maar blijkbaar had het zijn nuttige kanten.
Politieke vrienden heb ik niet maar Fortuyn onderuit halen daar had ik wel aan willen meewerken..
@Joop
Ik ken DSV niet, maar je lijkt te suggereren dat hij wel zal denken dat Wilders het stokje van Fortuyn heeft overgenomen. Wilders en Fortuyn lijken echter in vrijwel niets op elkaar. Als er iemand tot de politieke elite behoort, dan is het Wilders wel, met zijn 20 jaar Haagse-stolpervaring. Die roeptoeter (en zijn clubje slaafse volgelingen) gaat inderdaad niks oplossen, en zeker geen vertrouwenscrisis. Ik neem aan dat DSV dat ook wel weet. Althans, ik hoop het.
Hier moet net als in America meer geld in de nederlandse economie gepompt worden inplaats van bezuinigen .Van Griekenland krijgen we het geld niet terug ,punt !!!!.Dat Euro Plus Pact is een Scarface pact .
Misschien moeten we ons maar weer meer op de ruilhandel gaan richten
@ Wouter . Ruilhandel was voor de uitvinding van het geld ook de enige manier van handelen.
Forier wist het al..alles golft, zonder dalen geen heuvels. Tis een modeverschijnsel.
Bevoegdheden aan EU afgeven en misschien schuift China nog wat..kan je zo nog 20+ jaar door.
Verrek niet van Dimitri T., tis een stuk van AB (omdat het zo negatief is)…
Hé Dimitri
http://www.youtube.com/watch?v=Pq1joK2g7TE&feature=related
Op naar Patagonië!
Jan Kuitenbrouwer had een grappige column rondom ‘angst voor de toekomst’
http://www.youtube.com/watch?v=HWpYPHIMCbI
Kuitenbrouwer haha
Ik heb z’n werk altijd best wel gewaardeerd, maar op een gegeven moment had hij een praatje, een nabeschouwing ‘net zoals een aperitief na het eten’.
Ik als wijsneuzerige beterweter op z’n site een comment bij dat verhaal geplaatst, althans geprobeerd, nee meneer Kuitenbrouwer, het aperitief komt vóór het eten, na het eten komt het digestief. U als taalpurist zou beter moeten weten.
Mooi dat het niet door de moderatie kwam.
Heeft niks met de topic te maken, maar omdat ik het op z’n eigen blog niet kwijt kon bij deze.
ik mis een beetje een uitwerking van het idee van een (voorlopige) afschaffing van de euro.
En zo kan je dan wel door blijven snipperen, Groningen dan maar uit de nieuwe gulden, met een eigen guldn of zo.
Stel dat ze in de VS de crisis te lijf gaan met de zwakke broeders uit de dollar te gooien, met allerlei derde wereld landjes binnen de grenzen.
De euro heeft allerlei tekortkomingen, vooral door verschillend sociaal en economisch beleid van de lidstaten, en dat zal naar elkaar toe moeten groeien. En dat zal hier en daar jeuken. Maar de tijd terugdraaien zal ook niet pijnloos zijn.
Wat zal snel toenemende armoede in letterlijk alle lagen van de bevolking brengen in een wereld die daaraan niet gewend is…was.
Aan overdaad verslaafd was.
De gewenning zal even snel zijn vermoed ik @YP.
Naast mij is een groot veld (de “eng”). Een en al volkstuintjes en een en al bedrijvigheid. Karrenvracht vol (ik bedoel dan fietstassen) met eetbaars.
Ik zie, zelf, licht aan het eind van de donkere tunnel..de Regio.
Kan je deze (gratis) download aanraden:)
http://www.agromisa.org/index.php?PageId=140&PerformAction=ShowDetail&RecordId=115&StartRecord=15&PublicationType=AD&PublicationLanguage=2527
ondertussen in de rest van de wereld
http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/09/201199175046520396.html
vooral in de comments interessante perspectieven, mensen die de agressie tegen Sadam H. verklaren omdat hij olie wou ruilen voor euro’s (of toen ecu’s), dezelfde geluiden omtrent Iran, Gadaffi die ook wel genoegen nam met goud.
En degenen die de Euro uitgeven die helemaal geen zin hebben in een Euro als ‘international reserve currency’, als je de Jager hoort zeggen dat hij zich meer zorgen maakt over de Dollarcrisis dan over de problemen met zwakke euro-broeders.
En dat is allemaal nog gerommel in de marge, want hoe gaat het plaatje er uit zien als in 2015 de Chinese yuan vrij uitwisselbaar wordt?
Als ze het verlies op een instortende dollar maar voor lief nemen omdat ze onderhand genoeg andere troeven in handen hebben?
als je het begin van de keten afbreekt, zoals de laatste 10 jaar gebeurt is, stelt de rest ook niets meer voor
je kunt produceren zoveel je wilt als er geen mens is die het koopt houdt het op en oplossen met goedkopere productie/landen/werknemers is een tijdelijke oplossing die het alleen maar verergert want daardoor holt de keten nog meer uit
verder niets met dollar of euro te maken
We could plan a murder or start a new religion.