Angst industrie

Vandaag stond in het NRC een “Ingezonden mededeling” onder de kop “Madrid… Londen… en dan?“. Het begin en einde van de tekst:

Wie weet wanneer en waar terroristen opnieuw zullen toeslaan?

Hoe sneller we het terrorisme onder ogen zien – en krachtige, weloverwogen en doordachte maatregelen nemen om het te dwarsbomen – hoe beter voor ons allemaal.

[volledige tekst onderaan deze post]

De “Ingezonden mededeling” is afkomstig van de ESAG Foundation. ESAG staat voor European Security Advocacy Group.
Het stuk zit vol met emotie-prikkelende woorden als “afschuwelijk”, “onschuldig”, “bedreiging” en “zinloos”.
Het is duidelijk dat de makers van het stuk vragen om krachtige bestrijding van het terrorisme.
Maar wie of wat is nu eigenlijk ESAG? En wat willen zij?

De website geeft aan dat er communicatiespecialisten en academici uit zes landen actief zijn in deze organisatie. Er wordt echter ook aangegeven dat deze mensen graag anoniem blijven omdat het “bekend” is dat verzekeringsmaatschappijen geen verzekeringen afsluiten voor mensen die actief bezig zijn met terrorisme bestrijding ???
Ook wordt niet aangegeven wie de financiers zijn. Alleen maar dat ze een groep zijn die zich op Europa richt omdat daar ten slotte eenderde van alle terroristische aanslagen gepleegd zijn.
Dit roept alleen maar meer vragen. Verder speurwerk levert een aantal artikelen op van mensen die ook nieuwsgierig waren en verder gegraven hebben.
Uit die onderzoeken is naar voren gekomen dat de website op naam staat van een onbekende met een niet bestaand telefoonnummer en weinig zeggend hotmail adres.
Maar ook is men erachter gekomen dat achter het initiatief Normal Vale zit. Dit is een Amerikaanse marketing en advertentie goeroe. Navraag bij hem leverde niet veel extra informatie op anders dan dat de organisatie gesponsord wordt door verschillende multinationals.
ESAG is in verschillende Europese landen actief met soortgelijke advertenties. Meest opvallend is nog wel de campagne in Noorwegen (is dat een risicoland?). Daar zijn ook filmspots uitgezonden met een ernstig dreigend karakter.

Het schijnt dat dhr Vale oprecht vindt dat hij op zijn wijze actief een steentje moet bijdragen aan het bestrijden van terrorisme. Maar de op angst gerichte aard van de campagnes en het feit dat de sponsors en actieve deelnemers anoniem willen blijven, roepen toch veel vragen op.
Wie zitten hier achter? Wat willen ze bereiken? Waarom richten ze zich alleen op Europa, terwijl het duidelijk een initiatief is vanuit de VS? Waarom geven ze zo weinig informatie over hun organisatie en doelstellingen?

Zonder deze informatie kan je niet anders dan speculeren over de ware aard. Is het een front van de CIA? Is het een verlengstuk van de beveiligingsindustrie?
Wat denkt u?

Madrid… Londen… en dan?

Wie weet wanneer en waar terroristen opnieuw zullen toeslaan?
In de nasleep van de afschuwelijke bus- en metroaanslagen in Londen, moet deze verschrikkelijke, akelige vraag gesteld worden.
Weer waren de slachtoffers ongewapende, nietsvermoedende burgers. Onschuldige mensen, verstrikt in de gewelddadige passies van anonieme, wraakzuchtige militanten.
Zelfs terwijl de familieleden van de slachtoffers rouwden, haalden nieuwe terrorisitische bedreigingen de krantenkoppen: nieuwe waarschuwingen voor wraak die nog zal volgen.
Uiteraard moeten het soort woeste, zinloze slachtingen die Londen vorige week zo wreed hebben geschokt eindelijk een halt worden toegeroepen.
Want als deze laatste aanslagen ons enige les leren, dan is het – weer – een herinnering aan de zinloze krankzinnigheid van terrorisme.
Terrorisme heeft nooit vrede gebracht aan een door oolog verschreurd land, nooit voor voedsel gezorgd voor een hongerig volk en nooit een betere toekomst gegevan aan de jeugd. Nooit.
Europa heeft al veel te veel slachtoffers opgeofferd aan terroristen. Wat de criminele aanslagen vorige week ten overvloede duidelijk maakten, is dat dit geen probleem is dat wie dan ook kan negeren.
Hoe sneller we het terrorisme onder ogen zien – en krachtige, weloverwogen en doordachte maatregelen nemen om het te dwarsbomen – hoe beter voor ons allemaal.

ESAG FOUNDATION
www.esag.info

Er zit geen toekomst in terrorisme.

 1. 1

  Ja ik kwam in de afgelopen maanden een paar keer een advertentie van deze jongens tegen in de Vrij Nederland (notabene!). Het verontrustte mij ten zeerste! Niet zozeer dat terrorisme (dat is hoe dan ook aanwezig), maar deze propagatie van het nemen van “maatregelen” ertegen. Op de 1 of andere manier heb ik het gevoel dat zelfs zonder de ESAG al te snel tot te drastische (niks doordacht en weloverwogen) maatregelen wordt overgegaan die mijn veiligheid niet bevorderen en mijn privacy en de nederlandse democratie wel inperken.

  Ik moet denken aan Benjamin Franklin die in de 18e eeuw al zei:
  “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither safety nor liberty.”

 2. 4

  Ze spreken wel netjes met 2 woorden: “verschrikkelijke, akelige vraag”, “ongewapende, nietsvermoedende burgers”, “anonieme, wraakzuchtige militanten”, ” woeste, zinloze slachtingen” enzovoorts. Klinkt een beetje als Jozias van A..

 3. 5

  Deze ESAG heeft het door. Twee posts terug (Haatdragend Volkje) zijn we ontmaskerd als sjablonengelovers. 51% antimoslim om precies te zijn.

 4. 6

  Ik geen je op een briefje dat het Amerikanen zijn zoals die ook achter de Edmund Burke stichting steken. Amerikanen hebben een algemeen beleid om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden van andere landen middels opinievorming. Ik heb nooit begrepen dat de Nederlandse regering of tenminste Europa, de socialisten of de Fransen daar nooit iets van gezegd hebben, en het allemaal maar doorslikken.

 5. 7

  Vreemd , maar op 9/11 was ik in Iran en op 7/7 in Egypte. De vorige keer had ik na terugkomst in Nederland het gevoel dat ik na vier weken weg geweest te zijn in een heel ander land terecht kwam dan ik verlaten had. Het lijkt erop dat dat nu weer het geval zal zijn.
  Als er dan ook nog eens amerikaanse angstzaaiers aan het werk zijn dan zal het nog wel erger worden.
  Ik studeer hier lekker Arabisch, weet je tenminste waar je wel en niet bang voor hoeft te zijn.
  (niet dat je daar echt vrolijk van wordt maar wat minder afhankelijkheid van wat de europese en amerikaanse media te melden hebben is natuurlijk nooit weg..;-)

  Overigens weten ze ook hier wel wat aanslagen betekenen. Vandaar het aantal Kalshnikov’s op straat. Zie ik in Nderland nog niet zo gauw gebeuren….

 6. 10

  Als ingezonde stukje kan het wel, het is geen artikel..

  Afgezien van de stemmingmakerij staan er geen onwaarheden in.

  Het is wel jammer dat het annoniem geplaatst wordt (maar dat doe ik nu ook, dus ja wie verwijt wie)

  Helaas begin ik nu weer te verlangen naar het doofpottenbeleid van Wim Kok, als we problemen maar doodzwijgen dan bestaan ze ook niet. was wel zo rustig.
  Nu roept iedereen maar, en op de radio-nieuwszenders gaat het voornamelijk nog over moslims. Positief en Negatief maar het gaat voor een zeer groot gedeelte direkt of indirect over Islam, vreemdelingen en intergratie.

  Ik word er zo moe van, en deze zelfde zenders staan ervan te kijken dat er een zo groot gedeelte van NL negatief over de Islam denkt..ja Duhhe…gek he

 7. 11

  @Bismarck #1: Fijne quote :-)

  @Mescaline #5: Op de site van ESAG staan ook nog een aantal zogenaande “terrorism scorecards”. Per land een onderzoek over de beleving van terrorisme. Met van die fijn suggestieve vragen als “European governments are doing ENOUGH to fight terrorism”

  @Caprio #6: Eigenlijk moeten we zelf zo’n schimmige organisatie opzetten in de VS en daar advertenties plaatsen met teksten als “Uw regering martelt in uw naam onschuldigen, wanneer stopt dat?”

  @Gerrit: Ik begrijp jouw laatste zin niet. Tenzij je wilt aangeven dat ESAG precies doet wat in die documentaire wordt geconstateerd. Angst zaaien om vervolgens een bepaald beleid te rechtvaardigen.
  Als compensatie voor het gebrek aan vijandsbeeld na de koude oorlog.

 8. 12

  @Steeph

  Ik geloof dat jouw interpretatie van mijn laatste zin redelijk klopt. Het is maar een vermoeden. Om het concreet te stellen:

  Wie zitten hier achter?
  Neo-cons

  Wat willen ze bereiken?
  Angst, om vervolgens …

  Waarom richten ze zich alleen op Europa, terwijl het duidelijk een initiatief is vanuit de VS?
  In de VS zit hun werk er al op, verder met Europa. :)

  Waarom geven ze zo weinig informatie over hun organisatie en doelstellingen?
  Kennelijk omdat ze een agenda hebben die het in de openbaarheid niet zo goed doet.

  Ach, eigenlijk heb ik ook geen idee hoor…

 9. 14

  @NoName: Goed speurwerk! Roept wel gelijk weer vragen op. Waarom zoiets sponsoren als je eigenlijk wilt dat regeringen maatregelen nemen.
  Denk toch dat Gerrit in de goede richting zit.

 10. 16

  @NoName: Thx. Een ander document op dat zelfde icln.net geeft aan dat de woordvoerder van ESAG Jorg Borgwardt is (eindelijk een naam).
  Deze Jorg Borgwardt (duitser van origine) is tevens onderdeel van het bedrijf van dhr Vale, Vale International LTD. Geen verrassing.
  Wel heb ik een interview gevonden over die scholierenwedstrijd van ESAG. En daar staat een aardig stukje in:
  Wir haben uns bei Gründung drei Kriterien für die Auswahl der Länder gesetzt, in denen wir aktiv werden wollten. Erstens das Fehlen gesetzlicher Vorschriften, mit denen die Finanzierung des Terrorismus unterbunden werden kann bzw. die Bereitschaft diese Gesetze umzusetzen. Zweitens die tatsächliche Bedrohung eines Landes durch den Terrorismus und drittens, dass die Bevölkerung eines Landes diese Bedrohung nicht ernst nimmt.

 11. 17

  Mmmm, verder speurwerk maakt het beeld iets genuanceerder. De hiervoor genoemde heer Borgwardt heeft namelijk ook deelgenomen aan de Atocha workshop in Madrid die in de zijlijn van de Madrid Summit plaats vond op de eerste jaardag van de aanslagen van 11 maart 2004.
  Beide leveren redelijk genuanceerde aanbevelingen op over het bestrijden en voorkomen van terrorisme.

  Verrassende zoektocht is dit.

 12. 18

  In Vrij Nederland stond ook al eens een groot stuk over de ESAG (nr.11/19-3-05). Maar VN kon ook niet zoveel opdiepen. Volgens KvK statutair gevestigd in De Lairessestraat 131-135, Amsterdam. Volgens woordvoerder Borgwardt (tevens vice president Europe van het o.a. in Duesseldorf gevestigde internationale marketingadviesbureau Fourpoints) omdat dat in Nederland sneller was te regelen dan in andere landen. Borgwardt wil geen namen van financierende bedrijven noemen, “Maar het is niet moeilijk te bekenden wat voor bedrijven zich in de frontlinie van terroristische aanslagen bevinden: de toeristenindustrie, de reiswereld, verzekeraars, banken.” Borgwardt gaf toe ook in Nederland van verschillende “helpers” gebruik te maken, die op het terrein van ‘communicatie’ werkzaam zijn. Ze hadden toen bijna zeven miljoen euro uitgegeven in 1,5 jaar verspreid over 10 landen.

  Ik snap de geheimzinnigheid niet helemaal. Bovendien klinkt het mij ongeloofwaardig in de oren dat bv. de toeristenindustrie geld geeft aan de campagne. De toon van ESAG-advertenties bereikt niet een onbezorgd ik-stap-op-het-vliegtuig-gevoel, maar eerder het tegenovergestelde. Borgwardt ontkent in VN artikel dat ESAG door de Amerikaanse overheid wordt gesteund, noch door enige andere overheid of politieke partij, “we zijn volstrekt onpartijdig”.