Amsterdam op nummer één

COLUMN - Waarin de auteur vreest voor nog meer toeristen die midden op het fietspad gaan lopen. En andere ergerlijke toeristen-in-Amsterdam-situaties.

Amsterdam is door de Lonely Planet uitgeroepen als de op één na beste stad om te bezoeken in 2013. Onze hoofdstad wordt alleen verslagen door San Francisco in de VS. (Waar ik geweest ben overigens, en wat inderdaad een heerlijke stad is. En goed ook voor de beenspieren, want die heuvels daar zijn vrij pittig.)

Nou snap ik natuurlijk heel goed wat de aantrekkingskracht van Amsterdam is. Prachtige architectuur en grachten, een rijk cultureel klimaat en een gezellig uitgaansleven: wat kun je je nog meer wensen? Maar al die toeristen verpesten het wel een beetje voor de mensen die er wonen.

Want: allemaal hartstikke leuk en aardig, maar de keren dat er een verdwaalde toerist zich zonder te kijken voor mijn snel naderende fiets wierp, zijn op tien handen niet eens te tellen. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan, maar dat is vooral te danken aan mijn meesterlijke fietskwaliteiten. En we kennen allemaal het Lonely Planet-effect: zodra het grote blauwe boek iets aanraadt, vertienvoudigt het aantal toeristen dat er heen gaat. Goed voor de economie misschien, maar slecht voor mijn humeur terwijl ik door de stad fiets.

Ook al zo’n ergerlijk toeristenscenario: dat je een broodje wilt halen in je favoriete afhaaltent, maar dat er een hele rits toeristen in de rij staat om zo’n belachelijk duur toeristenkaasje met groen plasticje eromheen te kopen. Of dat je op zondagmiddag door een museum loopt, maar continu wordt aangestoten door alle toeristen die zich naar de aardappeleters/de nachtwacht/etcetera haasten.  Of dat je ’s avonds over het Leidseplein loopt en wordt aangeklampt door vijf groepen die een stag/henparty in Amsterdam houden. Terwijl jij gewoon lekker een biertje wilt gaan doen in je favoriete kroeg.

Nou hoor ik je denken: ga dan ergens anders wonen. Heb ik gedaan hoor. Eerst in Leiden, toen in Groningen. Maar Amsterdam is waar ik me thuis voel en waar ik werk heb. Dus neem ik het maar voor lief. En als ik dan door de Utrechtsestraat fiets, en de zon door de herfstbladeren van de bomen aan de Prinsengracht schijnt, denk ik: ik kan het ze ook niet kwalijk nemen, die toeristen. Het is hier zo prachtig. Niks geen nummer twee. Amsterdam staat bij mij op één.

Welke stad staat bij jou op nummer één?

 1. 1

  Als je op je favoriete plekken steeds wordt gestoord door toeristen, dan hou je blijkbaar van de standaard toeristenplekjes. Als je ergens anders gaat wonen zul je daar nog steeds de standaard toeristenplekjes gaan opzoeken. Waar je dus opnieuw wordt gestoord, zij het dan in mindere mate. Het alternatief voor verhuizen zou het ontwikkelen van een eigen smaak kunnen zijn.

 2. 2

  Heb medelijden met al die drommen toeristen die op aanbeveling van de Lonely Planet naar nr. 3 Hyderabad gaan. Wat een kutstad is dat zeg.

 3. 5

  Tja, ik ben er opgegroeid maar heb er tegenwoordig weinig meer mee, Amsterdam. Erg veel toeristen inderdaad, de binnenstad mooi opgepimpt en keurig in de verf, net een decor in de efteling. En buiten de ring is het gewoon de lelijke nieuwbouw die elke stad in z’n buitenwijken heeft. En een nogal zelfingenomen volkje wat er woont, maar dat viel me pas op toen ik er zelf een paar jaar niet meer woonde.

  Rotterdam, die stad staat voor mij op één, lelijker maar leuker.

 4. 8

  De twee jaar dat ik in Amsterdam heb gewoond (eerst de Kolenkitbuurt en daarna Oud-Zuid dus genoeg contrast) ben ik het centrum een attractiepark gaan noemen: Dat is geen stad meer.

  Ondertussen woon ik al weer 3 jaar in Arnhem. Amsterdam staat met stip op nummer twee van alle plekken waar ik gewoond heb maar ik vind m’n huidige stekkie midden in de voormalige hoerenbuurt het Spijkerkwartier toch wel het fijnst. Steenstraat met alle toko’s die je wilt op kruipafstand. Zo in het centrum, prachtige natuur om je heen en met 10 min lopen bij het centraal station waarna je in iets meer dan een uur op Amsterdam Centraal staat.

 5. 9

  @8 Dat is inderdaad een leuk wijkje. Een kameraad van mij woont er en een klein jaartje geleden heb ik daar in de straat nog een gitaar gekocht.

 6. 11

  Mooie stad amsterdam, alleen jammer van de mensen die er wonen, zou de toerist dan zeggen…

  Toch zijn het de mensen die een stad mooi maken. (inclusief zelfingenomen toeristische junks ;)

 7. 13

  Ik heb er jaren met veel plezier gewoond, en de toeristen horen er gewoon bij. Tuurlijk staan ze op het fietspad, maar je kunt ze ook goed laten schrikken, hard bellen als je rakelings langs ze scheert.

  Doe mij tegenwoordig maar Den Haag, net zo internationaal, maar wat minder kapsones.

 8. 16

  Aan de Amsterdamse grachten
  Heb ik heel mijn hart voor altijd verpand
  Amsterdam vult mijn gedachten
  Als de mooiste stad in ons land

  Al die Amsterdamse mensen
  Al die lichtjes ’s avonds laat op het plein
  Niemand kan zich beter wensen
  Dan een Amsterdammer te zijn

 9. 18

  Kennen jullie deze nog ?

  https://www.youtube.com/watch?v=qTdE1Z5gq5s

  Waar ter wereld ik ook kwam
  Nimmer trof ik zo een bende
  Als in ’t oude Amsterdam
  Welgelegen aan het IJ
  Leven zij daar vrij en blij
  Ronkend in gepoetste blikkies
  Vreemde vogels met hun stickies
  Uit hun monden wolken rook
  Als liepen zij op oliestook
  Speedy kauwend met hun tanden
  Geen parkeerplaats meer voorhanden
  En daar sta je op de stoep
  Glijend door de hondepoep
  Ja ’t is d’r druk genoeg
  Op de straat en in de kroeg
  Waar Bolle Jan z’n biertje hijst
  En de jukebox vrolijk krijst
  Z’n vrouw die krijgt haar eerste wee
  Op ’n zaaltje in ’t WG
  Lijkt de baby op z’n vader
  Wordt ’t wel een keizersnee
  Van een metertje of twee
  Amsterdam holadiee

 10. 19

  @14 Och nee joh. Dat soort gitaren moeten niet door mij bespeeld worden. Dat is zonde. Maar hoe kom je in hemelsnaam aan zo’n gitaar? Uit de hand gelopen hobby?