Amerikanen doorgelicht

DoorgelichtEen Amerikaans onderzoek onder 899 mensen levert een paar mooie inzichten op:

– 82% van de Amerikanen gelooft in God, 9% in een hogere macht. 8% zegt nergens in te geloven.
– 43% van de Amerikanen vindt dat de Bijbel letterlijk geïnterpreteerd moet worden.
– 17% van de Amerikanen gelooft in Evolutie. 33% vindt Intelligent Design het meest geloofwaardig, 44% gelooft in de Creatie.

Een andere interessante observatie is dat hoe vaker je naar de kerk gaat, hoe groter de kans is dat je Republikeins stemt en Bush een goede president vindt.

Ik ben benieuwd wat hetzelfde onderzoek in Nederland zou opleveren.

 1. 1

  o jeeeee wat verbazend(ironie)…
  de supermacht die de rest van de wereld als voorbeeld van democratie wil/zou dienen, heel fundamentalistisch is dan haar helpers(europese westerse landen)het denken.een nog superstitious amerika die ‘extremisten’ wil bestrijden. men kan iets leren van dat onderzoek. God bless america (and kill innocents).

 2. 3

  ik snap wel je mij niet kan volgen want ik ben ook wat onduidelijk. ik bekijk zaken op een bredere schaal. amerikanen in het algemeen blijken aan een fondament trouw te zijn: god wil wat amerika wil.(niet alle amerikanen maar de doorsnee amrikaans). Dat van zulke kortaf denkende mensen steun krijgen van europeaen bij neppe oorlogen. snap ik niet.
  kijk een ondezoek moet(volgens mij) leiden tot een conclusie. Of moeten erachter komen dat amerikannen zo of zus in feit zijn en klaar? deze studie staat voor niets. het onderdoek zegt iets over hoe men(in politiek) hier ook is.
  om kort en duidelijk te zijn: naar aanleiding van dat onderzoek, wie zijn de fondamentalisten in feit? en wie is het niet?

 3. 6

  Zoals zo vaak kan je de resultaten op verschillende manieren uitleggen. Neem vraag 84. Die zou juist een afkeer van het geloof laten zien. Wellicht is er toch nog hoop op redding voor Amerika:-)

 4. 8

  Wat doet men bij letterlijke interpretatie vd bijbel met de tekst:
  “een mens bouwt zijn huis niet op zand” [OT].

  Hebben wij in nederland (en vele andere delen vd wereld) toch een probleem.

 5. 9

  Tja, als het Bijbelse verhaal in Nederland had plaatsgevonden had er waarschijnlijk gestaan “Bouwt uw huisch op palen die u eerscht in den grond heeft geschlagen”.

  Als wij de bijbel letterlijk zouden nemen heeft Nederland nog een probleem: Alle boeren die meer dan één gewas verbouwen moeten worden gedood. Wordt het nog rustiger op het platteland…

 6. 10

  Tsjah, leuk testje in Nederland.

  1x in staphorst op zondag na de kerkdienst en 1x in amsterdam rode buurt om 03:00. Hebben we een mooie steekproef van stad en platteland. Waarschijnlijk zal de buitenlandse pers alleen de laatste steekproef aandacht geven.

 7. 11

  Rode buurt…is dat het stadhuis?

  Een Nederlands bijbel,hmmm…

  God schiep de zee en hij zag dat het goed was. God schiep Adam en zij liepen samen op het strand. Adam: “shit god, dit kan echt niet. Hier groeit niets. Laat mij maar even…” ende Adam bouwde een dijk en een windmolen ende pompte het land weer droog. Vervolgens verbouwde adam alleen nederwiet en gaf wat aan god. En god voelde dat het goed was. God gaf het bevel dat iedereen maar 1 gewas mocht telen.