Amerikaanse/Italiaanse toestanden in Mexico

De verkiezingsstrijd in Mexico dreigt uit te lopen op straatprotesten en een gang naar de rechter.
De conservatieve kandidaat Felipe Calderon is, na een lange hertelling, uitgeroepen tot winnaar. Met een miniem verschil van 0.56% won hij van de centrum-linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO)

AMLO heeft zijn kiezers opgeroepen om zaterdag te protesteren tegen de stemfraude die gepleegd zou zijn en stapt naar het Mexicaanse gerechtshof om de uitslag aan te vechten.
De Mexicaanse beurzen en munt stegen meteen na het nieuws dat Calderon de winnaar zou zijn. Begrijpelijk aangezien hij de favoriete kandidaat was van het Mexicaanse bedrijfsleven

Calderon, overtuigd dat hij winnaar zal blijven, roept al op tot vrede en verzoening. “Starting today, let us help Mexico begin a new era of peace, of reconciliation”
Hij heeft AMLO zelfs een kabinetspost aangeboden.
Het ziet er alleen naar uit dat AMLO zijn zinnen op het presidentschap heeft gezet.
Het partijhoofd van AMLO’s partij wil zelfs de zaak aanvechten voor een internationaal tribunaal. (AP)
Als AMLO de uitslag aanvecht dan kan het nog tot 6 september duren voordat er een officiele winnaar is.

Mocht ALMO alsnog tot winnaar benoemd worden dan is Mexico het 9de Latijns-Amerikaanse land dat een democratisch gekozen (centrum-)linkse regering krijgt.
Iets waar de VS natuurlijk niet op zit te wachten aangezien Mexico een directe buur en belangrijke markt is voor de VS.

De Roze Revolutie duurt in ieder geval nog een tijdje.

  1. 2

    @mescaline:

    Het is inderdaad niet mogelijk om stemmen te hertellen. Het enige wat zo’n stemcomputer geeft is een lijstje met uitslagen. De vraag is natuurlijk of dat lijstje ook aangeeft wat de mensen gestemd hebben…