Amerika wapent zich tegen Obama

Dit is gewoon een enthousiaste Amerikaan die niets met het verhaal van doen heeft (Foto: Flickr/burned leg)

Sinds de verkiezing van Obama is de wapenverkoop in de Verenigde Staten enorm toegenomen. Handelaren schrijven dit toe aan de angst dat de nieuwe president de verkoop aan banden zal leggen. Obama is niet tegen restricties, maar heeft geen expliciete plannen. De National Riffle Association heeft een felle campagne tegen hem gevoerd, zo fel zelfs dat Obama geprobeerd heeft de NRA-advertenties te doen weren.

Het netto-resultaat is dat er nu nogal wat gewapende Amerikanen rondlopen die denken dat Obama een bedreiging is voor hun vrijheid van meningsuiting en hun recht wapens te dragen. Mensen zoals Uppity Woman:

“Be Afraid. Be Very Afraid. While Obama constantly implies that others will try to ?scare? us about him (using the Race Card as backup, ad nauseum), it is HE who is doing a great job of scaring us as to exactly how much Democracy is in danger under this fascist who can only behave worse in power as the leader of the Free World.”

Het voedt de angst dat er meer Amerikanen bereid zijn hun land te ‘beschermen’ middels een moordaanslag dan het niet zo snuggere tweetal dat in Tennessee werd opgepakt. Dat zou dan leiden tot grote rellen in het hele land.

Nu is de beveiliging van Amerikaanse presidenten vandaag de dag zo zwaar dat een succesvolle aanslag ondenkbaar lijkt. Maar het bombardement van ultrarechtse campagnes kan wel een zware wissel trekken op Obama’s streven naar verzoening. De sfeer van paranoia is nog lang niet weg – en ze is gevaarlijk.

 1. 1

  Gelukkig is het gros van die rednecks zo onvoorstelbaar dom dat Obama uit die hoek niks te duchten heeft.

  Nog een paar knalpartijen op scholen en de Amerikanen piepen wel anders. Net zo goed als dat ze hier de paddo’s willen verbieden zodra er eens iemand een keer een bad tripje heeft.

 2. 2

  Knapzak, je moet niet onderschatten hoeveel blanke Ami’s problemen hebben met een zwart-witte president. Ook in hogere regionen zoals de nationale veiligheidsdiensten. Als Obama besluit om extreme besluiten te nemen als herverdeling rijkdom, of praten met Iran, dan kunnen achter de schermen gevaarlijke krachten gaan samen smeden. Oh, sorry, James Bond gekeken. ;-0

 3. 7

  Het dragen van wapens was in feodaal Europa de adel voorbehouden. Het ontstaan en verloop van de USA is als een anti-feodalisme te volgen. Ook het volk mocht van de USA voortaan zichzelf verdedigen, als een democratische verworvenheid; en als elementaire eigenschap van de democratie. Het aan ieder (geen kinderen of op andere redelijke restricties na) toegestane bezit van een revolver of pistool maakt een zwakkere, een kleinere, gelijk aan enig fysiek sterkere geweldenaar. West-Europa keurt dit af, als zijnde een ordinaire schietcultuur. Totdat het bevrijd wenst te worden. Door geoe-fende Amerikanen.

 4. 8

  @7: Het gaat daar niet om revolvers en pistolen, maar om half-automatische geweren met pantserdoorborende kogels (De NRA speculeert op een verbod daarvan door Obama en daarom komt ze in het geweer tegen hem).

  Verder is de redenatie kort door de bocht. In het feodale Europa was de adel tegelijkertijd de overheid en het leger. Tegenwoordig hebben (ook de meeste democratische) staten een apart leger, dat niet tegelijk de overheid is. Daarmee is de bewapening van de burgers als evenwicht tegen een (niet meer als zodanig bestaande) adel overbodig. Laat staan de ridicule gedachte dat bewapende burgers een serieus tegenwicht vormen tegen een modern leger. Logischer zou overigens de omgekeerde beweging zijn: Schaf je leger af en laat niemand wapens hebben.

  Tenslotte erg makkelijk, dat laatste zinnetje.