Algemene Rekenkamer moet belastingontwijking onderzoeken

Foto: SP (cc)

NIEUWS - De Tweede Kamer heeft de Algemene Rekenkamer gevraagd onderzoek te doen naar belastingontwijking in Nederland. Een Kamermeerderheid steunde een motie van SP en GroenLinks met die strekking.

SP Kamerlid Jasper van Dijk: ‘Onafhankelijk onderzoek is hard nodig, omdat iedereen met verschillende bedragen schermt over de omvang van Nederland Belastingparadijs. Het wordt tijd dat een onpartijdige instantie duidelijkheid biedt.’

Het onderzoek moet duidelijk maken hoeveel geld andere landen mislopen als gevolg van belastingontwijking via Nederland. Daarnaast moet de Rekenkamer in kaart brengen wat de Nederlandse fiscus misloopt als gevolg van belastingontwijking via andere belastingparadijzen.

Van Dijk maakte de motie nadat Oxfam Novib becijferde dat ontwikkelingslanden tenminste 460 miljoen euro mislopen door belastingontwijking via Nederland. Daarna kwamen er andere onderzoeken met andere cijfers. Zo schatte SOMO dat ontwikkelingslanden 771 miljoen euro mislopen, terwijl de Stichting Economisch Onderzoek op een bedrag van 145 miljoen euro kwam. En onderzoeker Francis Weyzig houdt het op ‘enkele honderden miljoenen.’

Van Dijk is blij met de aangenomen motie. ‘Het is een belangrijke stap in het debat over Nederland Belastingparadijs. Geleidelijk zetten we stappen richting een eerlijker wereld.’ Ook zijn collega Arnold Merkies – organisator van de Tax Free Tour – is opgetogen.

Of de Algemene Rekenkamer de motie ook zal gaan uitvoeren, is nog niet zeker. Via Twitter laat zij weten dat zij haar eigen agenda bepaalt. Na ontvangst van het verzoek zullen ze laten weten of ze inderdaad een onderzoek zullen uitvoeren.

Via Vice Versa.

Reacties (3)

#1 steven

Blijkbaar is er meer waardering voor het fenomeen, aangezien ‘belastingontduiking’ gepromoveerd is tot het subtielere ‘belastingontwijking’… ;)

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

@1: Belastingontduiking is illegaal. Belastingontwijking is dat strikt juridisch genomen niet, maar wel moreel laakbaar. Een duidelijk verschil dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 weerbarst

Er is niets mis met ontwijking, wel met de volstrekt arbitraire heffing en vervolgens het belabberde rendement van de besteding, DAT zou eens onderzocht moeten worden.

  • Vorige discussie