[Alert] Steeds minder echter vrienden, dankzij internet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Yevgeny Podorkin

”Echte” vrienden ja,…kom er nog maar es om!
Maar ik vraag me nu opeens af of élk (discussie)log dus ook met de pretentie als zijnde ”serieus”,..boven een bepaalde grootte (gem. aant. reacties per post) niet vanzélf evolueert tot een soort van kakelfonische flipperkast van nietszeggende one- liners. Sowieso! Een off- topic banaliteiten brallende 2- minuten wals. Eén grote MSN- pingpong van louter hoerige virtuele vrienden. Afrollen en sigaret smoken. De afwerkplek uiteindelijk één groot Waterloo van slijm en snot.

Volkomen Kut Dus.

 • Volgende discussie
#2 El El

U bedoelt dus het internet van de zeer nabije toekomst?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt12

@YP: Ik denk dat dat inderdaad zo is. Als een weblog een bepaalde grootte bereikt en iedereen even zijn zegje wil doen dan zal het inderdaad one-liners troef zijn.

Dat maakt Sargasso en andere kleinere weblogs speciaal, er wordt ook – juist – in de reacties doorgediscusieerd, waardoor het artikel ahw evolueert. Ook dat de maker van het artikel meereageert helpt hierbij.

Op GS laten de schrijvers niks meer van zich horen. Ze doen weer aan ouderwets éénrichtingsverkeer.

Maar ook op GeenStijl zijn er discussies. De vaste reageerders hebben soms ook interessante gesprekken. Deze worden echter totaal overstemd door de horden van ééncelligen die dat weblog onveilig maken, en het kost tijd, veel tijd om het kaf van het koren te scheiden.

Voor Sargasso wordt dit laatste (het eerste hoop ik niet) in de toekomst ook een probleem.

Mogelijke oplossingen? Meerdere Sargasso kanalen. Milieu, internationaal nieuws enz.

Een andere oplossing zou zijn dat er een inlogsysteem komt waarbij alleen maar de comments van “ingeschreven” leden te zien zijn. De overige mensen kunnen schreeuwen wat ze willen, maar “storen” de normale reageerders niet.

Ook het systematisch wissen van niet ter zake doende commentaren is een idee. (Hoewel ik me dan afvraag of ik nog in de top 10 van reageerders sta :-)

Hmmm… Klinkt een beetje als een apartheidsregime…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

@ Spuyt12
Oké,…jij zegt het anders maar dat bedoelde ik inderdaad. Specialiseren als oplossing? Een dik vet groot monsterblog met een 5- tal kanalen politiek, economie, milieu e.d.? Fusies, gedwongen overnames, rollende koppen….Weet ik niet,..e.e.a. kan jij beter beoordelen als uitbater van een eigen log maar zit wat in…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tsjech

@Spuyt12

Ik vind vooral het laatste een goed idee. Mensen lekker laten reageren want dat bevordert het bezoek (en dan kunnen Carlos, Steeph en consorte eindelijk leven van de advertenties :p), en een aparte sectie voor vaste bezoekers met constructief commentaar zodat de discussie daar kan worden uitgediept.

Lijkt me een goed plan :-)Carlos

Sowieso lijkt een inlogsysteem me handig, eventueel zelfs met een forumfunctie waar ook discussies kunnen worden gehouden over onderwerpen die worden aangedragen door de reageerdersclub en niet alleen door de redactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pieter

@6 & 3 Moderatie van comments degenereert helaas al snel tot een overheersing van een eenzijdig perspectief. Zie bijvoorbeeld de comments bij Slashdot of Digg, bij de een zijn alleen positieve verhalen over Linux acceptabel, bij de ander weer alleen over Apple.

Over de problemen van de groei van online communities heeft Clay Shirky een erg herkenbaar artikel geschreven:
http://shirky.com/writings/group_enemy.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Spuyt12

Interessant stuk, pieter! Ik zal het vanavond even proberen te lezen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Snaporaz

Ach rot op !

;-)

xxx

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Isaac

Het lijkt mij wel aardig om aan de pagina een lijst toe te voegen met ‘Topics waarop recent is gereageerd’ of iets dergelijks, dus net zoals dat op een forum gaat, zodat je kan zien welke discussies nog actief zijn.

 • Vorige discussie