Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Achmed HalalMet ongeveer een miljoen moslims in Nederland, zou Albert Heijn wel gek zijn als ze geen halal vlees verkochten. Gezeik of niet.

Maar stel je nou eens voor dat Amerika haar doodstraffen niet meer met de elektrische stoel uitvoert. In plaats daarvan worden gevangenen op een lopende band gelegd, iemand zegt een gebedje en daarna snijdt hij hun nek door. Daarna bloeden ze leeg. Ik denk dat Amnesty International er wel een ansichtkaartje aan zou besteden.

Als er dan toch beesten doodmoeten, dan is halal slachten domweg niet de meest diervriendelijke manier om dat te doen. De vraag is dan ook niet of Appie halalvlees mag verkopen, maar of dat in Nederland moet mogen.

In Nederland mag je geloven wat je wil, maar je moet je wel houden aan de afspraken die we met zijn allen hebben gemaakt. We hebben afgesproken dat je je vrouw niet stenigt, dat je je dochter niet besnijdt, en dat we elkaar een hand geven. Als je die regels overtreedt, krijg je straf.

We hebben ook afgesproken dat een dier zo pijnloos mogelijk dood moet. Maar dat is natuurlijk lang niet zo belangrijk als handjes schudden: voor de gelovige dierenbeul is er in de wet een uitzonderingspositie geregeld. Een Hollandse slager mag een koe niet de nek doorsnijden, maar zijn collega Achmed wel. Misschien is het wel tijd voor gezeik.

Reacties (27)

#1 Peter

Afspraken die we ‘met zijn allen’ hebben gemaakt. Eh… fris ff mijn geheugen op: wie is ‘met zijn allen’?

en: straf krijgen als je regels overtreed? Tuuuuurlijk! Maar dan ook geen gezeik als je gepakt wordt op regels die we ook ‘met zijn allen’hebben gemaakt; ik zal dan als eerste ophouden als ik voor de zoveelste keer een bon aan miojn krent krijg bij het oversteken-door rood-licht en over de belasting zal ik voorgoed zwijgen.
Op het gebied van het doden van dieren ben ik een volslagen leek dus leg eens uit wat onder ‘zo pijnloos mogelijk’ doden valt?
Valt daar de nog steeds gangbare praktijk in de bio-industrie onder?
Heb je trouwens uitgezocht of het met de hand slachten volledig is vberboden voor den hollandsche ambachtelijke slager?

 • Volgende discussie
#2 Joost

Amnesty spendeert ook al kaartjes aan de niet-halal geslachte Amerikanen.

Maar goed, ik dacht dat ook halal geslachte dieren verdoofd werden? Blijkbaar niet, vind ik wel kwalijk.

We hebben indedaad afgesproken dat dieren zo pijnloos dood moeten, maar religie is in Nederland wel meer een excuus.

Dat is iets wat we moeten aanpakken. Als ik zeg dat ik tussen de middag graag een ruimte wil hebben om me even terug te trekken wordt dat als een belachelijke eis gezien, terwijl je, als je zoiets als moslim zegt je er recht op hebt.

Toen ik als bijbaantje bij een helpdesk werkte moest ik ook op zondag werken. MOEST, ja. Ik had daar een tyfushekel aan. Maar al de mensen die Christelijk hoefden uiteraard niet.

Wat mij betreft mogen al dat soort uitzonderingen eraan. En neem dan inderdaad die verdoving voor hala geslacht vlees mee. Van een beetje pragmatisme is nog nooit iemand doodgegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Op die dieren na dan, he? (Plaatje toegevoegd!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Victor

Het dierenbeleid laat mooi zien hoe we eigenlijk over andere mensen denken: ‘We’ hebben afgesproken dat we dieren dood mogen maken omdat dat ons (eet)genot oplevert. Maar we mogen dan weer geen seks met dieren hebben, want dan tasten we de ‘lichamelijke integriteit’ van het arme dier aan. Persoonlijk zou ik liever in mijn integriteit aangetast worden dan dat er een pen op humane wijze door mijn schedel heengejast wordt. Eigenlijk geeft het verbod weer dat we mensen die seks met dieren hebben raar vinden.

Zelfde lijkt nu ook voor islamieten te gelden: laten we hun manier van slachten verbieden want dat is namelijk veel gruwelijker dan onze ‘diervriendelijke’ manier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 troebel

Als ik de liefde voor christelijk-joods-humanistisch-verlicht slachten hoor uitspreken denk ik aan een itempje bij MothyPython ooit, waar een fijnproever/culirecensent (ofzo) het vlees beschreef als: ‘lightly killed’.
Naar mijn stellige overtuiging is al het al dan niet halal of kosjer of weet ik veel geslachtte vlees of vis dat ik eet zo lekker omdat het ‘lightly killed’ is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@Pokey: Maar is dat dan niet dieronvriendelijker? De bio-industrie is verschrikkelijk, inderdaad. Maar! Als je kan kiezen bio-industrie en daarna pijnlijk afgemaakt worden of bio-industrie en daarna “humaan” afgemaakt worden. Wat wordt het dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

@Spuyt12
Waar heb je het nu over? Gaan we er nu over zeuren dat halal geslachtte dieren meer dieronvriendelijk geslacht zijn omdat ze niet verdoofd zijn!? Het leven van een doorgefokt, met hormonen bewerkt dier is sowieso al niet zo fijn. Ik ben geen vegetarier, maar ik ben me er wel van bewust als ik mn biefstukje uit het schap pak. Halal of niet.

En als je alles wat we doen door het anti-cultuur of -religiefilter wilt halen: hoe zouden we ons volgens jou moeten voortplanten? Reageerbuisbaby? Linke en smerige business hoor, neuken en baren.

Ik ben het met je eens als mensen wat meer zouden nadenken bij wat ze zouden doen, ipv het van hun “leider” of een paar eeuwen oud boek aan te nemen, maar wat is nu je punt tegen halal vlees? Wat de westerse bio-industrie dieren aandoet, kan niet in verhouding staan tot een halal-geslacht scharrel-schaap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joost

“En als je alles wat we doen door het anti-cultuur of -religiefilter wilt halen: hoe zouden we ons volgens jou moeten voortplanten? Reageerbuisbaby? Linke en smerige business hoor, neuken en baren.”

Ik zie niet in wat dit met mijn betoog te maken heeft, maar goed.

En inderdaad, ik zeur dat halal geslachte dieren meer dieronvriendelijke geslacht zijn. An sich vind ik dit niet zo’n groot probleem, ik wil niet hypocriet overkomen, maar ik word zo moe van de dictatuur van het geloof, die ook aan niet-gelovigen wordt opgelegd. Als we als land besloten hebben dat we zo dieren niet slachten, dan vind ik dat je je daar aan moet houden, moslim, christen of atheïst.

En ga dan niet beginnen over ID-plicht, door rood lopen bij een stoplicht e.d. want dat zijn fundamenteel andere dingen.

Maar even terugkomend op je halal geslachte scharrelschaap, ik had het over een halal geslacht bio-indstrieschaap. Om onduidelijkheid weg te nemen, in toenemende mate van diervriendelijkheid:

– bioindustrie halal geslacht
– bioindustrie “diervriendelijk” geslacht.
– scharrel halal geslacht
– scharrel “diervriendelijk” geslacht.
– Geen vlees eten.

Als vleesverslaafde part-timevegetariër mag van mij per direct de bioindustrie afgeschaft worden. Daar heb ik wel 50 euro per maand extra voor over. Totdat dat lukt lijkt het mij verstandig het leed zoveel mogelijk te verminderen. Daar hoort halal geslacht vlees niet bij.

Hoewel je dit, gezien de bio-industrie, natuurlijk ook kan zien als moslimpje pesten.

Argh, nou, dan maar polderen: Alleen halal geslacht scharrelvlees.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 prometeus

@8 mijn punt was dat je alles wat mensen met een niet rationele reden doen, ijzig doodredeneert. Ik trok je manier van redeneren even naar het absurde door. Dat heeft het er mee te maken.

“ik wil niet hypocriet overkomen”
Dat doe je dus wel.

“…maar ik word zo moe van de dictatuur van het geloof, die ook aan niet-gelovigen wordt opgelegd”.
Hoezo? moet je halal vlees eten dan? Ik wordt moe van mensen met caravans. Dat zijn er vast ook 1,5miljoen in NL, maar dat is mijn probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

Ik heb het over de dingen waardoor ik wèl beperkt wordt.

Caravans waar je je aan ergert beperken je niet in je leven. Halal vlees ook niet, maar voor mij staat het symbool voor dingen die me wel beperken.

En daarbij, mag ik niet opkomen voor dieren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 prometeus

@10 Caravans staan voor mij ook symbool voor dingen die me beperken. BV door maatregelen van politici waar de gemiddelde caravanbezitter op stemt en de crap die er wordt gepubliceerd aan kranten, films en boeken doordat caravan bezitters ze willen zien, lezen of horen. Natuurlijk is dit niet (helemaal) zo, maar vervang “caravanbezitter” door “moslim”, en “crap” door “koran” en een hele hoop mensen zijn het ineens wel met me eens. Dat vind ik dus hypocriet.

Je mag ook best voor dieren opkomen, alleen vind ik het hypocriet als mensen zoooo zwaar tillen aan het moment waarop ze omkomen terwijl ze het leven wat ze daarvoor hebben niet bezwaarlijker vinden. Mij kan beide niet zoveel schelen. Tenminste: niet zoveel dat ik er andere mensen mee over hun eetgewoontes ga aanspreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Mark

Het is moeilijk om over te oordelen, maar ik vermoed dat een leven lang in een bio-industrie legbatterij-kip meer leed veroorzaakt dan het (halal) slachtingsproces. De kippen hebben vaak botbreuken, hebben stress van het dicht op elkaar zitten, hun snavels worden afgesneden, etc. etc. etc.

Alleen halal verbieden is een beetje onzinnig, en kan dan terecht overkomen als moslimpje pesten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 knut

T is weer een mediahype, komen er soms verkiezingen binnekort? Al jaren is bekend dat moslims voor het offerfeest eigenhandig op de meest dieronvriendlijke wijze (eerste spelen feesten met het levend slachtoffer al dan niet goed scherp mes) hun schapen slachten. We hebben toen al afgesproken dat we dat maar moesten tolereren vanwege vrijheid van geloof. Ik vind dat je dan ook niet moet gaan zeuren als goed ingerichte slachthuizen efficient dat werk overnemen. Reken er maar op dat moslims er niet meer vlees door eten.

Dus waar kwam dat eerder vandaan en was dat wel acceptabel? Waarom is het acceptabel voor ahmed en niet voor Appie? We zijn toch mulitcultureel, tolerant en hebben vrijheid van geloof?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Ouwe

Dat halal slachten heb ik nooit helemaal goed begrepen. Wat ik voor ogen heb is het zonder eerst verdoven van het dier/in één keer dood maken voor uitbloeding de keel wordt doorgesneden? In dat geval is het gewoonweg schandalig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 WasHetMaarWat

@Knut: er was nu een aanleiding om er een column over te schrijven. Ik ben helemaal voor religieuze tolerantie, en heb mijn stukje zeker niet anti-islamitisch of antisemitisch bedoeld. Maar religieuze vrijheid houdt wat mij betreft op bij de grenzen van de wet. Religie mag geen vrijbrief zijn: een christen mag geen homo’s doden, ook al stelt zijn geloof dat dat moet. Een rechter die aanhanger is van het vliegende spaghettimonster zal tijdens zijn werk toch het piratenpak uit moeten laten.
En een moslim-slager krijgt niet de vrijheid om dingen met beesten uit te voeren waar een christen-slager voor ontslagen zou worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jay

@Ouwe ik ben er ook bepaald geen expert in, maar voor zover ik het begrijp is Halal relatief diervriendelijk eigenlijk. De procedure is dat het dier in 1x de halsslagader wordt doorgesneden. Door dat de bloeddruk zeer plotseling afneemt verliest het dier bijna direct het bewustzijn. Halal slachten ziet er niet zo tof uit (stuiptrekkingen e.d.) maar het dier zelf voelt er (als ik deze wiki mag geloven) dus vrij weinig van omdat het direct buiten bewustzijn is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Mark

Dierenactivisten schijnen dat aan te vechten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 prometeus

@17 Tja, dierenactivisten… zijn dat dezelfde mensen die de kist van de overleden moeder van een cavia-fokker hadden opgegraven?

Ik blijf erbij: die paar seconde dat een dier misschien voelt dat het eraan gaat, staat niet in verhouding tot de lijdensweg die zijn leven heet. Ik weet dat dierenwelzijn beter zou moeten, maar de halal-slager is dan wel het laatste adres (voor de groenteboer dan) om te beginnen, lijkt mij. Gewoon moslimpje-bashen dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jay

@17: ik weet niet wie ik minder vertrouw, mensen die religie hebben of mensen die zich ‘dierenactivist’ noemen.

Maar als ik zo even doorlees schijnt er inderdaad ook door andere deskundigen aan de pijnloosheid van halal (of kosjer) slachten getwijfeld te worden. In dit artikel wordt beweerd dat het tot twee minuten kan duren voor het dier het bewustzijn verliest en dat het dus wel degelijk veel pijn lijdt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joost

“religie hebben”. Het klinkt bijna als een ziekte :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Marrr

http://nl.wikipedia.org/wiki/Halal

“In één beweging wordt de halsslagader doorgesneden die hersenen van bloed voorziet. Door het plotse verlies van bloedtoevoer (bloeddruk) naar de hersenen verliest het dier zeer snel het bewustzijn. Het ruggemerg, de snelweg van zenuwbanen die van de hersenen naar de spieren lopen, blijft echter intact. Door het verlies van bloedtoevoer naar de hersenen ontstaan spontane ontladingen in de hersenen (vergelijkbaar met een epileptisch insult). Deze prikkels worden via het ruggemerg aan de spieren doorgegeven. De spieren van het dier trekken hierdoor samen (convulsies) en knijpen het bloed uit de spier. Alhoewel dit er vervelend uit ziet is het dier niet meer bij bewustzijn en voelt het geen pijn meer.

De omstandigheden waarin een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, evenals de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeuren kan spelen ook een rol bij de beoordeling of het vlees halal is. Dierenwelzijn is een belangrijke verantwoordelijkheid (khalifa) die God de mens toevertrouwde.”

hoezo dieronvriendelijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Marrr

Vergelijkend onderzoek heeft aangetoond dat de islamitische manier van slachten geen pijn veroorzaakt, terwijl met de CBP-methode (captive bolt pistol stunning) het dier hevige pijn lijdt. Bovendien zorgt de islamitische methode ervoor dat de maximale hoeveelheid bloed uit het lichaam verdwijnt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Mark

Zie mijn link naar de engelse wikipedia: niet iedereen is ervan overtuigd dat islamitisch slachten werkelijk pijnloos is.

Ik dacht trouwens dat de CBP methode iig snel is, dus de pijn is hevig maar kort.

Verder ben ik het wel eens met Prometeus in @18.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Karel

Halal staat voor rein. Vlees uit de bio industrie is alles behalve rein. Worden ingespoten met hormonen en varkenseiwitten om het dier zo snel mogelijk naar de slachter te brengen. Leven in een te kleine ruimte met stress en afgeknipte snavels e.d. Breng eens een bezoekje aan een Halal slachthuis en zie/hoor hoe een Imam en bandje heeft ingesproken om “toestemming” aan allah te vragen om het dier te mogen slachten. Persoonlijk heb ik Alah nog nooit NEE horen zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Troebel

Beste Marr(22) waar is dat vergelijkende onderzoek waar je aan refereert gepubliceerd? Het lijkt mij religieus geïnspireerd zelfbedrog als je denkt dat halal slachten prettig is voor de slachtoffers. Het kan best mogelijk zijn dat bioindustrieel slachten minder pijn veroorzaakt, doordat door de grootschaligheid, mechanisatie en hygiene in een abbatoir het dierenleed bij het slachten wat minder wordt, maar voor de onderhavige dieren is elke manier van slachten natuurlijk vreselijk.
De telkens terugkomende nadruk op vermeende wreedheid van halalslachten is moslimbashen, maar religieus geïnspireerd fantaseren (Karel(24)) is geen goede reactie daarop. Als je een diersoort inspuit met een soortvreemd eiwit gaat hij dood; goedkope dierlijke eiwitten worden in andere (dode) dierlijke producten gebruikt opdat ze meer vocht kunnen bevatten, steviger zijn kortom duurder worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Ahmed

ow bedankt voor deze nieuws ik zal ze niet meer door de deel snijden maar lekker dood schieten net als hoe jullie het doen en wij slachten ze niet de hollandse ja HOLLANDSE SLACHTSCHUIZEN slachten het meeste halal

wie beschuldig je nouw de hollanders of de die lijken alsof zij het doen

een hollander doet alles om geld te verdienen dus ook halal slachten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 plant

ik ben een vegetarier.

 • Vorige discussie