1. 2

  Ik ben zeer benieuwd wat dit voor invloed heeft, voor effect. De VS hebben een tijd lang volgehouden dat dit de man achter de Iraakse opstand was.

 2. 3

  Het schijnt dat de rol van de groep van Al-Zarqawi de laatste maanden sterk teruggelopen is. Het is nu veel meer een strijd van de verschillende iraakse groeperingen zelf. Ik zoek het linkje ff op.

  Dus ik denk dat het niet veel uitmaakt.

 3. 4

  Wie voert er nu een luchtaanval uit op een huis in een stad die ze zelf onder controle hebben?
  Ik hoop dat Balkenende agenten en soldaten maar gewoon langs de deur stuurt…

 4. 5

  Die Al-Zarqawi heeft/had natuurlijk een uitgebreid netwerk. Als de pliesies op weg gaan naar zijn huis zouden gaan dan valt dat natuurlijk op en is de vogel binnen no-time weer gevlogen. Ik kan dus wel begrijpen dat als ze vrij zeker ervan zijn dat Zarqawi zich in een bepaald huis bevindt ze er een straaljager/ apache op af sturen. Strakke actie mijn inziens.

 5. 6

  Alleen een beetje jammer als ze het mis hebben en er toevallig en kleuterschool in het gebouw zit. Acties als dit zijn te risicovol om hearts and minds te winnen. Daarbij komt nog dat als je een bepaalde rechtsstaat wilt opzetten je toch ooit eens iemand zal moeten berechten en niet standrechtelijk executeren.

  Gemiste kans volgens mij.

 6. 9

  Dit gaat natuurlijk niets veranderen aan de situatie daar.
  Ik ben trouwens benieuwd naar de verhouding hoge goodguys die gedood worden t.o.v. hoge badguys. Ik denk dat het beeld dan best somber wordt.
  Een hoop Irakese parlementariers, hoge geestelijke en die VN ambassadeur zijn Zarqawi al voorgegaan.

 7. 10

  Wie voert er nu een luchtaanval uit op een huis in een stad die ze zelf onder controle hebben?

  Ik heb regelmatig mijn hart vastegehouden als er weer een bombardement in Baghdad te zien was. Midden in een bewoonde stad bombarderen.

  <MODE="knuppel in hoenderhok>
  Maar wij allemaal moeten goed beseffen dat we het vliegend Spaghettimonster op onze blote kinietjes mogen danken voor de huidige smart bombs. Het kan ook zoals het verschrikkelijke, maar vergeten maart ’45 bombardement op Tokio. Ik bedoel maar, zo ging dat vroeger..
  </MODE>

 8. 11

  Dit gaat natuurlijk niets ten goede veranderen.

  Ik ben ook nog wel even benieuwd: Wie gaat nu die 25 miljoen dollar vangen? Met de heilige vrijdag op komst lijkt me dat een fijne ‘Lotto weekend millionair’…

  Of hebben de Amerikanen Al Zarkawi zelf gevonden en steken ze de 25 miljoen nu in wederopbouw?

 9. 13

  Die Al-Zarkawi, dat was toch de onthoofder van Nick Berg? Dat weten we van dat onthoofdingsfilmpje waarin een onherkenbare Zarkawaan arabisch met een russisch accent spreekt. (?)

  Voorderest kennen we de Zarkawaan eigenlijk niet zo van zijn daden, behalve dan van de berichten uit een bepaalde publiciteitskoker (lees Pentagon) komen.

  Trouwens, die Nick Berg, dat was dezelfde die Zaracias Moussawi van af z’n leptop liet e-mailen, in de tijd dat ze samen op een college zaten in Oklahoma. (?) Daarna ging Berg GSM-masten monteren in Irak.

  Ik impliceer -uiteraard- niks, maar dat dit alles invloed heeft op de ‘opstand in irak’, lijkt me sterk. Het heeft denkbaar meer invloed op hoe het congres bereid blijft de poeplap te trekken, en dat is natuurlijk veel belangrijker.

 10. 14

  Wat Steeph zegt.

  Al-Zarqawi trok nogal wat buitenlandse insurgents naar Irak. In hoeverre hij echte invloed had bij de Irakese sunni’s (toch een oude heulende vijand uit Saddamtijd in Al Qaida-ogen) is de vraag.

 11. 15

  @zutman ik geloof niet dat er persé een goede reden nodig is voor het congress om de poeplap te trekken t.b.v. het militair-industrieel in de VS. Dat is gewoon standaard geworden, zie ook het filmpje van Jerry.

 12. 16

  Tsja, ik suggereer maar wat, hoor. Het blijft verbazingwekkend hoeveel aandacht er aan die knakker besteed wordt. Kijk eens wat jezelf schrijft:

  “Al-Zarqawi trok nogal wat buitenlandse insurgents naar Irak. In hoeverre hij echte invloed had bij de Irakese sunni’s (toch een oude heulende vijand uit Saddamtijd in Al Qaida-ogen) is de vraag.”

  a) waar heb je deze wetenschap vandaan? (deze vraag bedoel ik niet als flauwe grap)
  b) wat zeg je nu eigenlijk? (‘…is de vraag.’)
  c) hoe definieer jij AL-Qaeda eigenlijk?

  Bij dit al denk ik dat die irakezen absoluut geen hulp nodig hebben bij het gooien van bommen en granaten naar elkaar.

 13. 18

  Ik dacht dat ik dat wel uitlei.

  b. is het begin. Al Qaeda kreeg vroeger geen poot aan de grond bij Saddam = sunni. De vraag is: nu wel ?

  a. Pakistaanse, Yemenistische, Saoedische strijders zijn niet op gezag van Iraakse groepen aangekomen en aan het vechten geslagen. Dat is door het Al Qaedanetwerk geweest.

  c. Al Qaeda is een wisselend aktivistennetwerk uit de hoek van Taliban/sunni/Osama bin Laden. Dat weet je.

 14. 19

  Waren het niet de Muhadjedien die later door de Taliban (uiteraard voorzien van 3000 kg kunstmest) verdreven werden, oprichters/aanleiding voor Al Qaeda?

 15. 20

  weten ze het echt zeker? Absoluut geen sprake van een persoonsverwisseling?

  Ik ben er niet erg rouwig om als hij inderdaad dood is…

 16. 23

  @mescaline, op vraag a,b,c:

  De man met kennis en mening (en zin om zich te verdiepen in de context van zaken), Juan Cole, schrijft hierover:

  “There is no evidence of operational links between his Salafi Jihadis in Iraq and the real al-Qaeda; it was just a sort of branding that suited everyone, including the US.Official US spokesmen have all along over-estimated his importance. Leaders are significant and not always easily replaced. But Zarqawi has in my view has been less important than local Iraqi leaders and groups. I don’t expect the guerrilla war to subside any time soon.”

  “On the other hand, there have been persistent reports of a split between the main arm of the guerrilla resistance, the Sunni Arab Iraqis, and Zarqawi’s group.”

  http://www.juancole.com/2006/06/zarqawi-killed-in-baquba-prime.html

  Nu is ie dood, en moeten de uitbaters van de Mighty Wurlitzer (Sargasso speelt ook altijd mooi zijn deuntje mee) weer op zoek naar de volgende boeman.

  Zit ik nog steeds met die vraagjes over Nick Berg, en het russische accent van de Zarkawaan. Vervelend.

 17. 24

  @Carlos : da’s een geruststelling…

  Maar zoals altijd zal er wel een ander duiveltje uit een doosje springen…

  Mij zou het niets verbazen als er de komende tijd een golf van wraakacties komt…

 18. 25

  Het lost geen flikker op dat weet ik ook wel, Pandora’s Box staat allang wagenwijd open. Maar enige genoegdoening dat de motherfucker achter veel van die gruwelijke onthoofdingen nu is geelimineerd is er wel.

 19. 26

  @zutman Zarqawi was een Jordanier. Waarom zou hij met Russisch accent spreken. De wikipedia twijfelt sterk aan zijn onthoofden van Nick Berg.

  Als Cole nu ontkent dat Zarqawi een uiterst gevaarlijke en belangrijke groep leidde in Irak dan is dat een open deur.

  Cole is natuurlijk niet gek. Maar ik wil niets voor de hand liggends concluderen als hij zegt “there is no evidence that…” . Amerikanen in Irak hebben nauwelijks goede informatiie over de organisaties achter de akties.

 20. 28

  Mwah… doorgaans uiteraard wel, maar bij dergelijke schurken zal het me jeuken (ja nu kunnen we een interessante discussie starten over waar de ethische grens van ‘toelaatbaar jeuken’ ligt). Of voel jij je ook nog onprettig over het vroegtijdig overlijden van Adolf Hitler door de vlotte opmars van de Russen in Berlijn?

 21. 30

  Ach ja, zijn nut voor de amerikaanse propaganda machine zal wel voorbij zijn geweest. Lekker toevallig nu er zoveel My Lai achtige berichten vanuit Irak naar buiten komen…

  Vraag mij af hoeveel benen z’n stoffelijk overschot heeft…

 22. 31

  Woehaa! Zelfs Al-Qaida bevestigt de dood van Al-Qaida-Zarqawi: Reformatorisch Dagblad

  Maar natuurlijk is het Reformatorisch Dagblad een spreekbuis van de christenfundamentalistische neocons die zelf de vliegtuigen in de Twin Towers vlogen en wisten jullie trouwens dat het WTC nooit kon instorten zonder extra explosieven, maar dat de sporen daarvan nooit zijn gevonden omdat de CIA ze uiteraard zelf heeft uitgewist ??!! Mensen wordt toch eens wakker, lees het internet, het staat er allemaal op !!!

 23. 32

  “amerikanen hebben nauwelijks goede informatie…”

  Tsja. Alsof iedere amerikaan idioot is en niet verder kijkt. Cole is geen Sargasso, waar iedere arabische bron pas goedgekeurd wordt als het via MEMRI komt.

  “Zarqawi was een Jordanier. Waarom zou hij met Russisch accent spreken.”

  Inderdaad, de Zarkaiaan kwam inderdaad uit Zarka, Jordanie. Het russisch uit het beroemde onthoofdingsfilmpje vannem komt voor in deze meme (en ik kwoot even kut uit MF):

  “8) Another tape oddity – the men SPEAK RUSSIAN for several seconds. Not only that, but they speak Arabic with Russian accents. That’s right, in the final seconds of the tape, one of the men speaks in Russian. Those here who understand russian (and have the stomach to view that final seconds of the video) can verify this. Those who speak Arabic will be able to verify that these men speak Arabic in Russian accents.”

 24. 33

  “Cole is geen Sargasso, waar iedere arabische bron pas goedgekeurd wordt als het via MEMRI komt.” oei oei oei… bent u weer op kruistocht meneer zutman? Misschien wilt eens een interessant multi-onderbouwd stukje schrijven dan plaatsen we dat als gastbijdrage. Natuurlijk wel eerst afwachten of het door de zionistische ballotage commissie van oliebaronnen komt.

 25. 35

  Carlos, je vergeet te vermelden dat dit slechts de aanleiding is voor iets veel groters. Consilidatie van macht en het inrichten van een totalitair, fascistisch regime The New World Order…

  /Sarcasme

 26. 36

  @Carlos, kweenie want zutman is niet zut. Misschien kun je beter een onafhankelijke ballotagecommissie van oliegebruikers aanbieden. Dan ben ik je man.

 27. 37

  Nou Carlos, dank voor de uitnodiging, maar ik laat het passeren. De aflevering ‘Zionisme, wat is dat nou?’ moet echter nog geschreven worden voor alt-f4. Uiteraard kneiteren, als ie ooit af komt.

  (Die MEMRI-quote alhier, dat was indertijd lachen, zeg.)

 28. 38

  @Carlos: Wat een ferme taal! Dat zijn we niet van je gewend. :-)

  Overigens, dat Al Zarqawi nog leefde en daarna aan zijn verwondingen is overleden zal wel weer een gezonde voedingsbodem vormen voor samenzweerders.

  De Al-Qaida Irak franchise heeft trouwens ook een vrolijke verklaring naar buiten gebracht:
  ‘We willen u het heuglijke nieuws brengen van het martelaarschap van sjeik Abu Musab al–Zarqawi’

  Een win-win situatie, zo te zien.

 29. 39

  @Spuyt: Weet ik nog zo net niet, had hij wel minstens 5 onderbroeken aan, in de ogen van de vijand gekeken tijdens de strijd en ten tijde van..het verplichte gepreveld. Zo niet dan is de term martelaar wellicht niet van toepassing.

 30. 40

  De onafhankelijke Al-Qaida commissie is er blijkbaar al uit.

  De aanvraag tot heiligverklaring bij het Vaticaan zal wel niet ontvankelijk verklaard worden.

  En met het weer daar 5 onderbroeken aan is te gek voor woorden. Hoewel, met een beetje gebrek aan hygiëne veranderen die stukjes stof zo in kogelwerend materiaal.

 31. 44

  Kippfest, al-Zarqawi is een oorlogsmisdadiger, terrorist, zware crimineel in een oorlogsituatie. Dat is heel iets anders dan pleiten voor de invoering van de doodstraf in een democratie in vredestijd. Wie Sargasso goed leest kon al langer weten dat ik geen pacifist ben, dus dat valt wel tegen met die changed times.

 32. 45

  Die link klinkt als iets van lang geleden zeg.

  Ik zou zeggen ontoelaatbaar jeuken begint bij waar de tegenspeler uw jeukgrens legt. Zoiets als: “hoe ver tolereren we de intoleranten”, sort of dan.

 33. 46

  @RennieB: Ik weet niet meer precies hoe het zit maar als iemand ten strijde trekt als islamitische fundo kamikaze zijn er regels wat kleding aangaat en bovenal het ogenkontakt om in het paradijs te komen. Het ietwat legubere aspect tijdens moorden in de naam van is dat men perse in de ogen moet kijken van de stervende bijvoorbeeld, met opgelegd geweld wordt dit verkregen. Tijdens de reis moet men schoon kunnen zijn, vandaar de vele onderkleding, waar te nemen op restanten van.

 34. 47

  Even nog erin gedoken:

  “Brig. Gen. Mark Kimmitt, deputy operations director for CJTF 7, called Zarqawi “the most capable terrorist in Iraq today” in a briefing to reporters in Baghdad. Zarqawi has been convicted of terrorist crimes in absentia in his native Jordan, Kimmitt said. He also is a prime suspect in several terrorist attacks in Iraq, including the Aug. 29 mosque bombing in Najaf that killed religious leader Ayatollah Mohammed Baqir al-Hakim and the Aug. 19 bombing of the U.N. headquarters in Baghdad, Kimmitt added.”

  http://www.defenselink.mil/news/Feb2004/n02122004_200402122.html

  Dat was dus het pentagon in feb 2004, toen die hele Zarkawi nog niet bij veel mensen bekend was. Dan nu de WaPo van 2 maanden terug:

  “The Zarqawi campaign is discussed in several of the internal military documents. “Villainize Zarqawi/leverage xenophobia response,” one U.S. military briefing from 2004 stated. It listed three methods: “Media operations,” “Special Ops (626)” (a reference to Task Force 626, an elite U.S. military unit assigned primarily to hunt in Iraq for senior officials in Hussein’s government) and “PSYOP,” the U.S. military term for propaganda work.
  One internal briefing, produced by the U.S. military headquarters in Iraq, said that Kimmitt had concluded that, “The Zarqawi PSYOP program is the most successful information campaign to date.”
  Kimmitt is now the senior planner on the staff of the Central Command that directs operations in Iraq and the rest of the Middle East.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/04/09/AR2006040900890_pf.html

  Brig. Gen. Mark Kimmit zegt het zelf al: hij heeft al die tijd fabeltjes over zarkawi verteld.

  Enfin. Ik denk dat Carlos (pacicfist of niet) niet zo goedgelovig moet zijn voordat hij mensen dood wil. De vergelijking met AH brengt ons trouwens weer op vertrouwd sargassoiaans niveau.

 35. 48

  Geen AH Erlebnis voor de politically correct, want dat mag niet van Godwin (of moet ik nu ook “Godwaan” zeggen?)
  Maar wie is die Godwin dan wel? Een crypto-fascist, die alle verwijzingen naar en waarschuwingen voor extreem rechts bij voorbaat wil ontzenuwen?
  Of erger nog, een Amerikaanse neo-con, met ongeveer dezelfde bedoelingen. Godwin, God win. Gott mit uns.

 36. 49

  @zutman je duikt wel, maar je gooit uiteindelijk alleen maar stofwolken rond als je beneden bent. (32 en vooral 47)

 37. 50

  Laatst bestelde ik nasi bij de Chinees. Keek die vent me toch Godwiniaans vals aan, zeg.
  “Jij bent af!” siste hij me venijnig toe.

 38. 51

  @mescaline:

  Stofwolken, logisch. Het enige wat ik wil aangeven dat er m.i. meer dan genoeg redenen zijn om te stellen dat vanochtend op alle media op dezelfde manier gebrachte nieuws, plus de feestelijke racties in de weblogs gestoeld zijn op een beeld wat niet klopt.

  Verwacht niet van mij dat ik hier uit mijn hoed tover wat wel de waarheid is, maar de rol van de zarkaiaan wordt wel erg opgeblazen “vanuit bepaalde hoek” dan het indertijd met Arkan, of (voor mijn part) Nasr Oric in de joegloslavische oorlog gebeurde. Die deden hetzelfde. En DAN NOG weet ik niet met redelijke zekerheid wat de rol van Z. nou eigenlijk is geweest. (Dat het geen heilige zal zijn geweest, weet ik ook wel.)

 39. 53

  Fisk en Napoleoni bij de immer onovertroffen Amy Goodman van Democracy Now.

  voor de niet-klikkers hier een belangwekkend deel van dit gesprek gekwoot:

  Well, for a start, al-Zarqawi met Osama Bin Laden in 2000 in Kandahar, and it was a meeting in which he refused to join Al Qaeda because he could not share Osama Bin Laden’s view of far-away enemy, i.e., the United States. He was very much focused on the existing Arab regimes, in particular Jordan. He managed to carve within the Taliban regime a very little niche —- a little camp in Herat, whereby, you know, he started to train future suicide bombers who would be active in Jordan [audio lost]. After the fall of the Taliban regime, he escaped in Iraqi Kurdistan, because he had some contacts there; and it was because of that, because of his presence there, that the Kurdish secret service alerted [audio lost] Al Qaeda man in Iraq had arrived. And, of course you know, that was false information. But the information was embraced by the United States because, in the moment in which they could not find proof of any weapons for mass destruction, the only chance they had to justify intervention in Iraq was to link Saddam Hussein with international terrorism, i.e. Al Qaeda.

  So al-Zarqawi became that link, that fictitious link. And that was sufficient to transform a very small leader of an even smaller group of Jihadists into number two member of Al Qaeda in the world. That is really what made al-Zarqawi. From that moment, not only us in the West, but also people in the Muslim world believed that al-Zarqawi was the number two of Al Qaeda. So, people start flocking to join his insurgency. Money starts flowing towards that insurgency. So that was the beginning of the myth. And today we have not at all killed the myth. Unfortunately, because, you know, it’s very easy to create these myths. It’s very, very difficult to destroy them.