1. 2

  SP wordt nu wel erg direct geconfronteerd dat ze vooral investeren in foldervee en buiten de ene roerganger vrijwel geen zichtbaar kader hebben.

  Op korte termijn is er niemand die de uitstraling van Marijnessen kan krijgen, maar op lange termijn wordt het ook moeilijk:

  Krista van Velsen: te radicaal

  Remi Poppe: te oud

  Harry van Bommel: had ik 2 jaar geleden een goede kans gegeven Marijnessen op te volgens. Lijkt nu volledig verdwenen

  Jan de Wit: bij het parlementair onderzoek naar de kredietcrisis geen deuk in een pakje boter weten te slaan

  Jasper van Dijk: lijkt me erg ambtieus, maar komt totaal niet betrouwbaar over

  Ewout Irrgang: geef ik op de lange termijn de meeste kans, maar moet nog froeien

 2. 3

  Kilgoretrout.

  Wat een weerzinwekkend verhaal.
  Foldervee.
  Te oud.
  Te radicaal.
  Wat is eigenlijk jouw optie?
  Anderen de grond in trappen?
  Ga je gang, hoor, wilders is er niks bij.
  Agnes, lieve Agnes, ik treur.
  Ik treur.
  Om jou.

 3. 4

  @Adriana:

  Remi Poppe is 71,
  dat lijkt mij geen goede leeftijd voor een functie waar je pas na jaren helemaal inzit

  Ik ben groot fan van Krista van Velden omdat ze zo idealistisch is, ze is ook een groot stemmentrekker in de actiewereld. Als ze echter het gezicht van de partij wordt zal ze de gematigde partijstemmers van zich vervreemden.

  Mijn optie zou zijn geweest, Agnes Kant laten zitten totaan de 2e kamerverkiezingen, het verlies nemen en daarna in alle rust andere mensen ook in de picture laten komen. Dan zie je vanzelf wie het meest talent heeft het gezicht van de partij te zijn. Maarja, dat kan nu niet meer.

  Het punt wat ik wil maken is dat de SP nu geconfronteerd wordt met het feit dat ze zich altijd zo op 1 persoon hebben gericht en daardoor weinig alternatieven hebben.

  ps. Ik ben afgelopen zaterdag nog een middagje foldervee voor Groenlinks geweest, vond ik niets weerzinwekkends aan…

 4. 5

  Dit is eigenlijk wel echt zonde. Een SP zonder leider die het volk voort trekt. Hoop niet dat dit betekent dat er een boel meer mensen PVV gaan stemmen.

 5. 6

  Treurig. Agnes Kant toch beetje slachtoffer van ‘poppetjesmakerij’, waar publiek natuurlijk gretig aan meedoet.
  Nog voor ze 1 woord als fractievoorzitter had gezegd, kon iedereen al voorspellen dat ze het heel moeilijk zou krijgen. En niet alleen omdat ze Jan Marijnissen opvolgde.

  Politiek is namelijk veel mannetjesmakerij. En dus krijgen een Kant, een Hamer, een Halsema, ook kritiek over zich heen die met de inhoud niets van doen heeft.

  Alle emancipatie ten spijt: er zullen nog eeuwen overheen gaan voor we tegen een vrouw zeggen: kerel, je hebt een k*t, daar l*llen we niet meer over..

  Ik zal Agnes Kant missen.

 6. 7

  Kant stond voor een bijna onmogelijke taak: Marijnissen doen vergeten terwijl hij nog in de bankjes zat. Een volgende zal een even groot probleem hebben zolang Marijnissen nog steeds aan de touwtjes trekt. Nog even afgezien van het feit dat een talent zich nooit helemaal kan ontwikkelen met zo´n controlerend ego naast zich.

  De publiciteit van de afgelopen dagen gaf haar bovendien geen enkele keuze meer. Zo´n Marijnissen die overal komt uitleggen dat ze onomstreden is, da´s dodelijk. Dat is als de clubvoorzitter die aankondigt dat de positie van de trainer niet in gevaar is.

 7. 8

  Ik ben geen aanhanger van het SP gedachtengoed, verre van dat, maar het vertrek van Agnes Kant is zeker een verlies voor de NL politiek. Agnes kwam op mij altijd over als een bevlogen, integer en goed gemotiveerd politica. Eigenschappen die ik met de vrouw zal gaan missen!

 8. 9

  Tijdens “24 uur” (wilfried de Jong, paar weken geleden) sprak ze nog met 100% overtuiging uit: Ik blijf nog minstens 10 jaar fractievoorzitter…

  Peilingen waren al tijden niet zo best, uitslag kwam niet bepaald als een verrassing. En ’t was nou ook niet zo dat er een potentiële opvolger in haar rug stond te porren. Dus wat is er nu precies aan de hand/ gebeurd daar…?

 9. 10

  @9: ik ga ervan uit ze zichzelf lang heeft aangepraat dat ze het tij voor de SP kon keren. Nu blijkt dat niet te lukken en daarmee bracht ze zichzelf onder een extreem grote druk, vandaar ook haar stijve optreden gisteren.

  Zowel Marijnessen als Kant zijn oprecht genoeg om hun lezing als geloofwaardig te doen overkomen: Kant vond zichzelf de ontwikkeling van de SP in de weg zitten en is zelf in het belang van de partij opgestapt.

  Uiteindelijk blijf ik erbij dat deze impulsieve daad niet beter voor de SP is, zoals ik al zei, alle potentiele kandidaten kunnen zich beter eerst op de achtergrond nog wat verder ontwikkelen.

  Wel is deze stap denk ik goed voor Agnes Kant zelf. Had ze dit niet gedaan dan was ze binnen een paar weken overspannen geraakt (misschien is ze dat al).

  Ik wens haar trouwens ook het beste. Ze was een goed kamerlid, een bijtertje, maar blijkt totaal niet geschikt als dragend persoon aangezien ze haar pitbull-houding voor de kamera tijdens debatten niet om kan zetten in een oprechte glimlach.

 10. 11

  @6: wat een flauwekul. Niet vrouwen, maar alle politieke leiders krijgen van alles over zich heen. rutte is een ventje, jp is dagenlang, wekenlang, maandenlang afgemaakt met de meest flauwe harry potter grappen en erger. hoge bomen vangen wind. emancipatie in nederland is zo’n succes dat vrouwen evenveel wind vangen als mannen!

 11. 12

  Niet eens kilgoretrout. D’r zat geen en-ke-le aarzeling in (mimiek en woord) toen ze dat (“10 jaar”) bij de Jong vertelde. Niet uit zichzelf, moet ze toch door anderen onder druk zijn gezet. Begrtijp er niks van, de SP wordt er zo niet beter op…

  Een huilende Marijnissen, ook zo vreemd…

 12. 14

  @12: ik vond dat overkomen als iemand die dag en nacht zichzelf probeert iets wijs probeert te maken wat ze op een oppervlakkig niveau misschien gelooft, maar diep van binnen weet dat het eigenlijk niet klopt.

 13. 16

  Wat een bullshit weer. Landelijke politieke conclusies trekken uit lokale verkiezingen. Zinloos. De SP voert in zowat iedere gemeente een totaal ander beleid. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom dat is, maar je kunt er in ieder geval uit concluderen dat het verlies van al die kleine SPtjes in het geheel niets zegt over het functioneren van Kant. Het is gewoon een stom smoesje. Zeg dan gewoon dat je er geen zin meer in hebt.

 14. 19

  Ik denk dat het onjuist is dat ze aftreedt.

  1) Ze zegt zelf dat het vertrouwen er ook na de uitslag van de verkiezingen nog steeds is.

  2) Maar ze zegt dat het niet meer om vertrouwen gaat maar dat ze de uitslag als een blok aan het been mee zal zeulen als lijsttrekker.

  Ik denk dat dat een onjuiste inschatting is: vertrouwen is het allerbelangrijkste, wat andere partijen van je vinden is ondergeschikt.

  Misschien is het die inschattingsfout die maakt dat het wellicht inderdaad goed is dat ze vertrekt.

  Al denk ik toch dat ze beter had kunnen blijven.

 15. 20

  @14 zo zag ik het daar ook een beetje.
  Ik vond haar in debatten beter en energieker dan bij de Jong.
  Ik vond trouwens dat veel fractieleiders er moe uit zagen vandaag, na het doorhalen van gisteravond.
  Misschien dat ze toch op een zwak moment dit heeft besloten.

 16. 23

  @22
  Dat denk ik ook.
  De blanke haantjes in medialand en politiek land zochten en vonden een zwakke plek.
  En dat was fijn voor ze.
  Altijd een slachtoffer paraat om te laten zien hoe goed je zelf bent.
  Verder zag ik in het afsluitend verkiezingsdebat dat ze totaal OP was.
  Oververmoeid, teleurgesteld, helemaal in de dip.Dat zou iedereen geweest zijn.
  En dan nog een paar denigrerende opmerkingen van o.a. Pechtold erbij, (waarbij ik hoop dat hem dat héél véél stemmen gaat kosten), dat is genoeg om voor jezelf te concluderen dat je er geen zin meer in hebt.
  Waarom zou ze haar leven nog verder laten verzieken??
  Agnes, meid, ik vind het verschrikkelijk dat je moet gaan, maar ik begrijp het wel.
  Hopelijk vind je snel weer een bezigheid in je oude vak( epidemiologie), of anders: neem even de tijd voor jezelf en je gezin.
  Ik wens je alle goeds.

 17. 24

  Ik ben blij dat die schreeuwlelijk weg is. Ze vergat dat je in de politiek ook af en tgoe een beetje kritiek moet kunnen incasseren en er was bij haar geen greintje gevoel voor humor te ontdekken. Ze was aan alle kanten verzuurd en de azijn droop van haar gezicht. Vanaf het begin al volkomen ongeschikt voor die functie.

 18. 25

  Over geVogelaard gesproken: eergisteren werd Kant in DWDD ten overstaan van Marijnissen nog de grond in getrapt door Van Nieuwkerk en Rottenberg, gisteravond zaten de heren vrolijk te kwebbelen dat het zo jammer is dat ze vertrekt, maar ook ont-zet-tend moedig!

  Alweer een programma waar ik niet meer naar wil kijken. Het ruimt wel lekker op.

 19. 26

  Een ding is zeker, wie er nu ook lijsttrekker / fractievoorzitter wordt, het is absolute noodzaak dat ze ook wat andere kandidaten met leiderschapskwaliteiten uit de afdelingen plukken en hoog op de kandidatenlijst van de tweede kamer zetten. Zodat als de volgende kandidaat ook niet slaagt er wél anderen kunnen opstaan.

  Lullig voor de mensen die nu in de kamer zitten, maar essentieel om de partij gezond te houden.

 20. 27

  Agnes Kant, de mooiste vrouw in de Tweede Kamer. Inderdaad nam ze alles altijd wel heel erg serieus, sommigen noemen dat dan humorloos. Voor haar is de politiek duidelijk geen spelletje. Het is strijd, het gaat echt ergens om. Dan is het logisch dat je wel eens boos wordt of je geduld verliest als je ziet hoe anderen door middel van smerige trucs de boel lopen te flessen (huichelaars: zie CDA; CDA: zie huichelaars). En er nog mee wegkomen ook. Ik zou ook niet kunnen blijven lachen. En waar doe je het nog voor, als je ziet dat de mensen waar je het voor doet massaal achter die geblondeerde aan gaan lopen. Of ze moest vertrekken weet ik niet, maar ik kan me inderdaad ook voorstellen dat ze er meer dan genoeg van had. Dat ze het gewoon niet meer ziet zitten.

  Voor de duidelijkheid, ik heb nog nooit SP gestemd. Maar ik begon het bijna te overwegen de laatste weken. Ik zal in elk geval links stemmen, dus als het alleen aan mij ligt kan die linkse coalitie er nog steeds komen.

  En Jeroen, DWDD is altijd al een vreselijk zwetsprogramma geweest.

 21. 29

  @kilgoretrout #2

  De SP heeft een vergelijkbare analyse gemaakt en komt uit op Emile Roemer (zo lijkt het). Een mij vrijwel geheel onbekend kamerlid. Hij lijkt wel een beetje op een jonge Marijnissen.

 22. 31

  Beste Agnes,

  Onbegrijpelijk dat de partij je zo hebt laten vallen, de ene dag nog strijdbaar de volgende dag een dolk in je rug.

  Jan Marijnissen deed nooit echt een stap terug en is uiteindelijk een blok aan je been gebleken want partijleden hebben
  hem er blijkbaar van kunnen overtuigen dat jij toch niet de debater was die ze voorhadden, vast een optelsom.

  Diezelfde Jan Marijnissen, die iedereen zo hoog heeft zitten maar toen ie eenmaal kon gaan regeren dat toch niet deed
  omdat ie zijn standpunten niet kon verzilveren.

  Kritiek op jou zou misschien nog te rechtvaardigen zijn als “ze” deze beslissing over de landelijke verkiezingen
  heen getild zouden hebben maar zelfs dat werd je niet gegund.

  Ik zeg “ze” want jij hebt bevestigd wat zij graag wilden namelijk een nieuwe voor- man/ vrouw en terecht dat je
  de handdoek in de ring hebt gegooid als je zo wordt behandeld.

  De krokedillentranen van Marijnissen doen me niets, hij had voor jou op moeten komen, hij had deze (blijkbaar al genomen)
  beslissing (om jou opnieuw te bekritiseren) over de landelijke verkiezing heen moeten tillen, dat heeft ie nagelaten en dat verwijt ik hem zeer.

  De oprechtheid waarmee jij het debat ingaat mis ik bij veel van je politieke “vrienden” en dat de toon dan niet altijd
  even goed is ik vind ik echt ondergeschikt.

  Aan die toon kun je werken maar die tijd is je niet gegund en nu komen ze met een nieuwe voorman die, zeker op de korte
  termijn, meer schade toebrengt als profijt.

  Ik wens je het allerbeste en laat dit politieke circus links (of rechts) liggen ook al ligt daar je hart.

  Groet,
  Hans
  Ex SP stemmer

 23. 32

  Hans.
  De partij heeft haar helemaal niet laten vallen en ze kreeg helemaal geen dolk in de rug.
  Tenminste niet van haar eigen partij.
  Rottenberg en Pechtold, ja, die hebben haar wel onderuit gehaald.
  Het had je, als je al zo met haar begaan bent, moeten opvallen dat ze totaal OP was, oververmoeid, teleurgesteld, down, en dat ze héél erg aan rust toe was.
  Zijzelf heeft dat heel goed gezien, ze is niet voor niets arts.
  Laat ze nou eerst maar eens een time-out nemen, tijd voor zichzelf en haar gezin.
  Dan zien we haar heus wel weer terug.

 24. 33

  Oh dus niet het resultaat van lokale verkiezingen (wat al een drogreden is) maar haar gezondheid was reden om af te treden.

  Ik heb zeker een vermoeide maar ook een strijdvaardige Agnes Kant gezien en die laat zich (normalitair) echt niet uit het veld slaan omdat ze wat wallen onder haar ogen heeft.