“Life is too short to compromise time and resources… it may be tempting and more comfortable to just keep your head down, plod along, and appease those who demand ‘Sit down and shut up,’ but that’s the worthless, easy path; that’s a quitter’s way out. And a problem in our country today is apathy. It would be apathetic to just hunker down and ‘go with the flow’. Nah, only dead fish go with the flow.”
Sarah Palin stapt op als gouverneur van Alaska. Het is een direct gevolg van haar besluit dat ze niet herkiesbaar wil zijn als gouverneur van Alaska in 2010. Om geen sitting duck te worden, stopt ze nu dus maar helemaal. Eind juli draagt ze de macht over aan een ondergeschikte. Haar toekomst is echter nog een heel groot vraagteken.
Palin stond er niet goed voor in de peilingen voor de gouverneursverkiezingen van 2010 in Alaska. Ze lag onder vuur vanwege vele aanklachten die tegen haar zijn ingediend. Haar verdediging kostte kapitalen en nam veel tijd in beslag. Verder kwamen er steeds vaker negatieve geluiden uit het kamp van John McCain. Running-mate Palin zou grillig zijn en niet naar haar politieke adviseurs luisteren, aldus een dodelijke analyse in de Vanity Fair.
Mocht ze de gouverneursverkiezingen in Alaska in 2010 verliezen dan zou ze haar kansen hebben verspeeld op het Amerikaanse presidentschap in 2012. Bovendien zou ze, mocht ze dan toch herkozen worden, geen tijd hebben om landelijke campagne te voeren voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap.
‘Briljant’
De reacties op haar aftreden zijn enorm verdeeld. Mary Matalin, adviseur van de Republikeinse partij, noemt het aftreden van Palin briljant. Hierdoor heeft ze haar handen vrij om de campagne voor de Republikeinse nominatie te voeren. Matalin vergelijkt Palins stap met die van Mitt Romney in 2007.
Romney had ook alle tijd om het hele land af te gaan en kiezers warm te maken voor zijn Republikeinse nominatie in 2008, nadat hij zich niet herkiesbaar stelde in Massachussets als gouverneur. Romney maakte zijn termijn als gouverneur echter wel vol. Hij sleepte de Republikeinse nominatie niet binnen.
‘Politieke zelfmoord’
Larry Sabato, politicoloog aan de Universiteit van Virginia, noemt Palins aftreden echter een politieke zelfmoord. Stel dat de 45-jarige moeder presidentskandidaat wordt voor de Grand Old Party, dan zal ze met een ‘landslide’ verliezen in 2012, aldus deze professor op zijn Twitter-account. Kiezers steunen niet massaal een kandidaat die halverwege een periode als gekozene de pijp aan Maarten geeft.
Sabato gaat ook in op het argument van Matalin.
“Some are saying that Palin gains because now she can campaign full time. Yes–she can spend full time explaining why she quit in a huff.”
Populair als presidentskandidaat
Het is heel opmerkelijk dat Palin niet breed gesteund wordt door de inwoners van Alaska, maar op dit moment wel enorm populair is onder de Republikeinen als presidentskandidaat in 2012. Haar approval rating als gouverneur daalt gestaag sinds 2007 (93% in juni 2007 tegen 54% in mei 2009).
Pew research center onderzocht echter zeer kort geleden wie de populairste Republikeinse presidentskandidaten zijn. Daaruit rolde Palin als winnaar. 73% van de Republikeinse kiezers is goedgezind jegens Palin. Ter vergelijking, 57% van de Republikeinse kiezers kijkt ook zo tegen Romney aan, terwijl maar 28% positief denkt over Michael Steele.
Tijdswinst weegt niet op tegen negeren democratische plicht
Hoewel Palin nu alle tijd heeft om fondsen te werven en gebruik te maken van haar populariteit om staten als Iowa en New Hampshire voor haar te winnen, denk ik dat het aftreden een enorme flater is. Plichtsgetrouwe Republikeinen houden er niet van om verloochend te worden. Een gekozen gouverneur moet haar periode afmaken en niet kiezen voor haar eigen politieke carrière.
De Republikeinse partij en Republikeinen moet zich niet verkijken op de (grote) vaste schare fans van Palin. Juist de swing voters zullen Palin niet volgen in haar retoriek omdat ze nu heeft bewezen dat ze haar politieke plicht niet altijd doet. Ik sluit me aan bij Larry Sabato en denk dat ze zichzelf heeft gemarginaliseerd.
Reacties (11)
Deze dame zal nooit meer iets bereiken in de Amerikaanse politiek. Misschien maar beter ook. En zij presidentskandidate? Ha, goed idee als je als Republikeinse partij in 2012 nog meer verliezen.
Hoe noemden Republikeinen het ook alweer? ´Cut and run´ geloof ik.
We komen haar nog wel tegen. Ze kan nu vrijuit Obama bekritiseren zonder dat ze vuile handen hoeft te maken als gouverneur en heeft nu alle tijd in de wereld om fondsen te werven voor haar presidentskandidatuur. Voordat je het weet is het immers 2012!
Misschien is ze het gedoe gewoon wel zat. Ik denk dat als ze was opgestapt om fulltime te “loiteren” in Iowa en New-Hampshire, ze wel een beter verhaal had verteld in plaats van dit rammelende stuk tekst. En dan had ze ook wel vragen toegestaan na haar toespraak. Ze zal dus wel iets anders gaan doen. Reality show, boek (laten) schrijven etc.
she has “told her supporters that she is out of politics, period. She is fed up with politics. She doesn’t like her life. She feels that she needs to raise her family. She’s sick of the commute from Wasilla to the capital. And she really does not want to run for higher office, that this is not a case where she is stepping down in order to clear the way for a presidential run.” (HuffPo)
@3: haar verhaal was niet veel beter toen ze vice-presidentskandidaat was. Maar misschien is het wel aannemelijker dat er een uitslag van een onderzoek aankomt naar haar handel en wandel, zoals Huffington Post ook aanstipt:
Many political observers in Alaska are fixated on rumors that federal investigators have been seizing paperwork from SBS in recent months, searching for evidence that Palin and her husband Todd steered lucrative contracts to the well-connected company in exchange for gifts like the construction of their home on pristine Lake Lucille in 2002.
McCain ziet leidende rol voor Palin.
????
@5, die uispraak lijkt me eerder een pleister op de wonde dan realiteit. Zo wordt deze dame even zoet gehouden, terwijl men in de tussentijd allang naar echt goed kandidaten zoekt, waarbij echt goed vertaald mag worden in kandidaten die een kans maken.
Zelfs als Obama compleet tegen zou vallen dan nog zou niemand (?) op Palin gaan stemmen.
@6. De Amerikaanse Republiekeinen denken anders dan wij doen. Ze hebben haar toch al een keer kandidaat vice-president gemaakt, dat is geen kattepis. Plus is het een tante die van ‘recht door zee’ houdt, simplificeren, a-intellectueel, gelovig, traditioneel, leiderschap(gouverneurschap).
Het hangt er geheel van af of zij een positie krijgt binnen/dankzij de partij, zodat ze in beeld blijft, anders is het klaar met mevrouw haar politieke carrière.
@7, iets zegt me dat de Republikeinen niet zo stom haar een kans te geven. Het is afgelopen met mevrouw. De charme van Reagan heeft ze niet, noch zijn capaciteiten.
Misschien is het wel de meest banale reden van allemaal: Geld.
Eens met #2: Ze hoeft zo niet de blamage van een verkiezingsnederlaag te ondergaan. Plus dat ze de legitimiteit van een claim op evt. het Republikeinse leiderschap niet verliest.
Ze ziet ook wel dat ze politiek klem zit en een kat in het nauw…
@9
En het lijkt volgens NRC inderdaad om geld te gaan. Alleen niet hoeveel ze kan verdienen, maar hoeveel ze moet betalen.