AFFF heeft een nieuwe naam: IMAGINE

Imagine Festival Affiche

Zoals de trouwe GC-lezer misschien wel weet zijn wij ieder jaar aanwezig bij ongetwijfeld het leukste filmfestival van Nederland: het Amsterdam Fantastic Film Festival. Nadat Mr. Horror Jan Doense vorig jaar al het directeursstokje aan Phil van Tongeren gaf, ondergaat het festival dit jubileumjaar een heuse naamswissel. Het festival gaat nu verder onder de titel Imagine film festival (15-26 April, Tuschinski, Amsterdam).

In het bijbehorende persbericht is te lezen dat liefhebbers er niet voor hoeven te vrezen dat de programmering zal veranderen. Nee, de naam dekt juist beter de brede programmering die de afgelopen jaren werd gevoerd. Tegelijkertijd hoopt de organisatie dat de nieuwe naam minder mensen zal afschrikken (fantasy klinkt immers zo nerderig).

Met dat eerste argument ben ik het hartgrondig eens: AFFFToppers als Disturbia, Crank en Across the Universe vallen toch beter onder de noemer ‘films met een overdaad aan verbeelding’ dan ‘fantasy’.

Tegelijkertijd hoeft de diehard-AFFF fan zich vast geen zorgen te maken: De Night of Terror gaat gewoon door en mijn persoonlijke favoriet, de European Fantastic Shorts (.pdf), zijn ook weer aangekondigd. Verder zal er genoeg traditionele Horror, Science Fiction en Fantasy zijn om iedereen blij te houden.

Ook het themaprogramma van dit jaar klinkt veelbelovend: Anarchy in the UK (.pdf) met verontrustende films van de andere kant van het Kanaal. Genoeg te zien dus, niet alleen voor jou, maar ook voor je vriendin, vader of oma! Onze perskaart-aanvraag gaat alweer op de bus, we zien jullie in April in Tuschinski!