1. 5

  Verdoofd of onverdoofd slachten maakt wel uit, het zou immers nóg meer lijden betekenen. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Optreden tegen religieuze groeperingen die een dier speciaal laten lijden tijdens de slacht is nodig. Maar je moet ook optreden tegen boeren die (om wat reden dan ook) dieren laten lijden in hun stallen.

  Wat mij opvalt is dat Dion Graus nu wél zijn animal cops wil inzetten tegen wantoestanden in de bioindustrie. Eerst wilde zijn partij voor goedkope gehaktballen daar niets van weten.

 2. 7

  @5: Eerder schreef ik:

  “Alsof dieren onderling zo zachtzinnig met elkaar omgaan. Kom op, mens, je staat niet hoger dan welk diersoort ook, dus je hoeft je ook niet nobeler te gedragen dan welk diersoort ook. Maak dus niet zo’n heisa over het al dan niet bekorten van het lijden van je prooi met een minuutje. Doe liever iets aan het levenslang opsluiten van je prooi onder dieronterende omstandigheden. Er is vrijwel geen diersoort die zich tot die vuige praktijken verlaagt. Ken je prioriteiten, mens.”

  Dat velen zich nu blindstaren op die ene minuut van extra lijden, is wel te begrijpen, moet ik toegeven: zo’n verbod is snel te regelen en handhaving ervan hoeft niet veel te kosten of al te ingewikkeld te zijn. Erop toezien dat alle dieren in Nederland hun hele leven lang diervriendelijk behandeld en gehuisvest worden, is andere koek. Daar willen de meeste partijen hun vingers natuurlijk niet aan branden.

 3. 8

  Volgens teletekst:’Op de varkenshouderij van een kopstuk van landbouworganisatie LTO zijn in het geheim beelden gemaakt van varkens die er slecht aan toe zijn.

  De LTO-topvrouw,Ten Have,zegt dat op de beelden uitzonderingen staan en dat de actiegroep bewust een misleidend beeld schetst.’

  Tsja.

 4. 9

  @ benjbenj: “Er is vrijwel geen diersoort die zich tot die vuige praktijken [het levenslang opsluiten van je prooi] verlaagt. Ken je prioriteiten, mens.”

  O jawel hoor, sluipwespen vangen spinnen die ze verlammen en injecteren met hun eieren, mollen bijten de kop van een worm -die wel blijft leven maar zich niet meer kan orienteren- en bewaart deze andere wormen, vleesetende planten vangen vliegen die ze tergend langzaam verteren, spinnen spinnen vliegen levend in, maar er zijn vast nog een hoop andere voorbeelden te noemen schimmels nemen het brein van mieren over:

 5. 10

  @8: standaard respons. In Finland, waar de dieren nog minder bewegingsvrijheid krijgen vanwege het klimaat, worden er ook regelmatig dit soort beelden geschoten. De andere standaard antwoorden van de veehouders die ik dan elke keer lees na afloop zijn ‘het is een momentopname, hadden ze hier een dag later gefilmd dan was er niks aan de hand’, of ‘dit zijn de zieke dieren die onder behandeling zijn. Nogal wiedes dat ze er ziek uitzien’ Maar er wordt vooral veel gehamerd op het punt dat er geen toestemming was om te filmen, dus hebben we te maken met criminele inbrekers.

  Tenslotte blijft de minister (in Finland althans) tot in den treuren herhalen dat de regels al aangescherpt zijn en dat die steeds beter nageleefd worden. LTO weet dus precies hoe te antwoorden volgens internationaal protocol…

 6. 13

  De beelden zijn gemaakt door actiegroep “Ongehoord, een nieuwe actiegroep die wil laten zien dat er geen diervriendelijk vlees bestaat.”

  Ik weet al genoeg. Dierenactivisten, het slag mensen dat kindertjes bedreigd.

 7. 15

  Ook al doe je 20 controles per jaar of zet je er een permanente inspecteur op: Onvermijdelijk (gevolg van fabrieksmatige op export gerichte massaliteit). Varkens kippen moeten groeien volgens Just-in-time principe en worden vervolgens letterlijk door de smalle trechter van het slachthuis geperst, één regenbuitje (>>file) en afstemming in de (keten)logistiek raakt bekneld, wouden aan wetgevingen en richtlijnen…

  Laten we wel trachten de dood een beetje gezellig te houden ja…

 8. 17

  Minder dan 0,01% van de totale geslachte dieren in Nederland worden ritueel onverdoofd geslacht hè (plm 250.000 dieren totaal). Vragen vragen…:

  Waarom heeft de PvdD geen filmpje vertoond en een motie ingediend van andere praktijken die pijn en stress veroorzaken zoals dit aan de orde is bijvoorbeeld bij: de castratie en gas verdoving, fokken en vervoeren van varkens, en andere dieren? Zijn mevrouw Thieme en haar partij tevreden over hoe de verdoving er aan toe gaat bij veel slachthuizen in Nederland waar soms tot drie keer aan toe in de kop van een stier wordt geschoten? En zijn zij tevreden over de dieren die niet goed worden verdoofd en via één poot in de lucht worden gehesen waarna zij soms pas na 30 a 60 seconden in het hart worden gestoken? En hoe zit het met de miljoenen onbruikbare dagkuikens die in de fokkerijen worden vernietigd?

  http://www.halalcorrect.com/publicatie/Reactie_Halal_Correct_PvdD.pdf

 9. 18

  Jonge lammetjes doodknuppelen, gans nek omdraaien hup meteen in de kokende pan water…heeft er hier iemand wel eens met de blote handen een levende makreel of paling gevild? Met een aardappelschilmesje kop eraf darmen eruit en huid afgestroopt? Zelfs als filet vers in de pan blijven die beesten nog doorkronkelen (paling moet voortaan ook verdoofd)…

  HaaaHhhaaaaaa, heerlijk onverdoofd slachten het bloed gutst uit je kaplaarzen…

 10. 20

  Ik ben een gelukkige vleeseter, en ik besef me terdege dat voor het stuk vlees op mijn bord een dier gemarteld en gedood is. Dieren moeten nu eenmaal dood om opgegeten te worden. Schoon vlees is een utopie als het geen illusie is.

  Ik vraag me af of iedereen die van deze foto’s walgt zelf vegetarier is. Ik heb uiteraard geen harde bewijzen, maar ik vermoed een flink portie hypocrisie. Hetzelfde geldt in de discussie over ritueel slachten. Als je maag de waarheid niet aan kan, eet het dan niet.

 11. 21

  In de jaren 60 kwam ik veel op boerderijen, ook met varkens. Aan het gras kon je al zien dat de boer varkens hield. Varkens kunnen flink ruziën, scheppen er een genoegen in om elkaars staarten af te bijten en kunnen sowieso flink vechten, tot bloedens toe.
  Spontane abortussen na een flinke vechtpartij, dus de boer hield zwangere zeugen liever binnen. De meeste vonden dat prima, een enkele zeug werd opstandig en toch maar het weiland ingestuurd. Ondanks de vele ruimte die een zeug ook toen had, was het vaste prik dat ze toch wel eens op haar jongen ging liggen. De boer haalde die dode biggen regelmatig weg, hij had immers liever dat de hond ze opvrat dan de zeug.

  Het filmpje is niets nieuws en wat je te zien krijgt is niks uitzonderlijks. Het is van alle tijden.

 12. 22

  @20: onzin. Dieren moeten gedood worden, dat klopt, maar je hoeft ze niet te mishandelen tot dat moment komt.

  @21: moord en doodslag, diefstal, oorlogsvoering, eerwraak, kannibalisme, sodomie, kan nog wel even doorgaan, maar allemaal ‘van alle tijden’, dus maak je niet druk. Toch?

 13. 24

  @22 ethisch en moreel gezien heb je absoluut gelijk, maar ga je voorbij aan het punt dat ik probeerde te maken; Er is een markt voor dierenmishandeling voor consumptie. Beter dierenwelzijn betekent hogere prijs. Het is maar de vraag of de consument bereid is die te betalen. En als de consument niet bereid is die prijs te betalen of ze dan minder vlees eet, of dat ze voor een goedkoper inhumaner alternatief kiest. Ik heb het idee dat de meeste vlees eters de link niet leggen tussen hun eetgedrag en de martelpraktijken in de vleesindustrie.

  De oplossing lijkt me eerder te liggen in het bewust maken van de consument en het inzetten op vermindering van consumptie, dan op het op de vingers tikken van de fabrikant.

  Humaan slachten is een utopie, een illusie, en contradictio in terminis. Het is als consument veel te laf om je te verschuilen achter een keurmerk of onwetenheid.

  Ik heb voor mezelf de afweging gemaakt om wel gewoon vlees te eten, omdat ik vlees lekker vind, en de dieren niet zielig. Ik bid wel voor het eten. Dat dan weer wel.

 14. 25

  @25
  Inderdaad, wat je stelt, alles heeft zijn prijs.

  Neem nu Japans massagerund, € 1000,- per kilo. Kun je ongeveer 5 slachtzeugen voor kopen.

 15. 26

  @24: Ik geef je gelijk, al betwijfel ik of veel mensen niet in staat zijn om die link te leggen tussen (dieren)leed en (eet)plezier. Het gaat inderdaad om de marktwerking. Mijn houding is nu ‘fuck de markt, niet alles hoeft daar aan mee te doen’. Je 2e alinea is de juiste oplossing, al denk ik dat het mogelijk is dat de ene groep zich kan richten op de bewustmaking, terwijl de andere zich bezighoudt met fabrikanten en regels voor de veehouderij. Dat kan gewoon samen. Als er één sector is die heeft aangetoond (onder vele, vele jaren CDA bewind) dat zelfregulering niet werkt, dan is het de veehouderij wel.

 16. 27

  Ze zijn bij 26 bedrijven geweest, dat betekent dus tienduizenden varkens, en dat is alles wat ze hebben kunnen vinden. Mijn conclusie is dan dat het eigenlijk best goed gaat met het dierenwelzijn in Nederland.

 17. 28

  OT.

  Over het teveel, decadente leefstijl en snobisme gesproken: dalijk om 22:05 (ketnet/canvas) die docu van Louis Theroux over hoe de Amerikaanse superrijken groot wild in Afrika afknallen (hoewel misschien achterhaald door een contingent Chinezen, ivoor schijnt ook weer te gaan als een tiet).

  Waarom beschermen we die trouwens zo hardnekkig?

 18. 30

  @ De meeste vleeseters zijn zich er terdege van bewust dat er misstanden voorkomen en dan met name bij de intensieve veehouderij.

  De consument gaat daar kopen waar hij denkt de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden. Dat is het principe waar wij allemaal zo dol op zijn: concurrentie. Die keus maakt de consument zonder veel inzicht in de oorsprong van het product.

  Daarom wil de consument regels voor de producenten, want met regels kan de levenskwaliteit van de dieren verhoogd worden, terwijl tegelijkertijd- op voorwaarde dat alle producenten ook werkelijk gedwongen zijn zich aan de regels te houden- de concurrentie gehandhaafd blijft. Je kunt dan vrijuit kopen bij je favoriete slager in de gerusstellende wetenschap dat de dieren goed behandeld zijn.

  Het werkelijk probleem is natuurlijk de export-industrie, die internationaal concurrerend moet zijn.

 19. 31

  Ik heb ze hier in Brazilie wel eens proberen uit te leggen hoe het kan dat Nedrland een van de grootste exporteurs van landbouwproducten ter wereld is. Dat ging zo:

  In Nederland hebben ze miljoenen kippen en varkens. Om al die beesten te voeren importeren ze dierenvoer van een oppervlakte 5x zo groot als Nederland. De eieren gaan naar Azie en het varkenvlees naar Italie, waar ze er Parmaham van maken. En de shit blijft in Nederland.
  (ongelovige blikken)

  Echt waar. Dat gaat zelfs zover, dat de Nederlandse boeren een shitboekhouding moeten voeren.
  (bulderend gelach)