Actie Donorcodicil

de donor uitdaging van Verbal JamWeblogger Verbal Jam start een actie voor het donorcodicil. Hij roept webloggers op om een foto van hun donorcodicil te posten. Ikzelf heb al tien jaar een donorcodicil, maar dat ga ik hier niet plaatsen, jullie moeten mij maar geloven op m’n woord.

Mijn voorstel is om een ander donor-systeem in Nederland te introduceren: mensen die zelf geen donorcodicil hebben verliezen het recht op een orgaan-transplantatie. Waarom zou ik mijn organen ter beschikking stellen aan stelletje freeloaders en/of religieuze dwaalgasten? “Ons soort mensen eerst!”
Moet je zien hoe snel iedereen dat codicil aanvraagt…

 1. 3

  Je lult trouwens ook nog zonder enige kennis van zaken, want die “religieuze dwaalgasten” die jij noemt en die uit overtuiging geen orgaandonor willen zijn, zullen ook nooit een orgaantransplantatie accepteren.

 2. 4

  @Neon: nu moet ik het toch echt even voor carlos opnemen. Minister Hoogervorst kwam met het voorstel om mensen die zelf geen donor willen zijn, onderaan de wachtlijst te plaatsen. Dat is wat anders dan mensen volledig uitsluiten zoals Carlos voorstelt en komt bovendien dus van de Minister en niet van de Tweede Kamer.

  Beetje beter je huiswerk doen dus, voordat je verontwaardigd gaat lopen blaten.

  Overigens laten vrijwel alle religies orgaantransplantaties toe. OOK de meeste stromingen binnen de Islam en het Christendom. Slechts een klein groepje heeft er moeite mee, en dan met name met het ontvangen van een orgaan. Diezelfde mensen zijn meestal ook tegen vaccinaties.

 3. 7

  Als alle nederlanders donors worden lost dat de problemen niet op.

  Omdat vrij weinig gevallen voor transplantatie geschikt zijn, alleen als we eerder stoppen met mensen kunstmatig in leven houden kunnen we wat bereiken.

 4. 10

  Als je dood bent zouden artsen organen die tekort zijn gewoon moeten kunnen wegsnijden en ervoor in de plaats een kartonnetje stoppen. Ik snap die moeilijkheid en gevoeligheden allemaal niet. Zolang ik leef vul ik helemaal niets in en draag ik helemaal niets met me mee, laten ze me maar bekeuren de fascisten of oppakken, maar je moeten identificeren tegenover willekeurige plietsielul is echt van de gekken. Het is al belachelijk dat je niet gewoon de wereld rond kunt reizen zonder paspoort, dan kon gedurende miljoenen jaren, maar sinds 100 jaar denken we dat dat de gewoonste zaak van de wereld is.

  Wel tegen identificatieplicht maar wel een donorcodocil op zak is echt ontzettend dom.

 5. 11

  Beste Mensen,

  @Caprio,

  ‘Je organen gewoon kunnen wegsnijden’?
  Van u zijde verwachtte ik de oplossing meer in de trant van vraag en aanbod.

  Verder is een donorcodicil bij je dragen een persoonlijke en vrijwillige keuze en niet

 6. 12

  In naam van hare majesteit de koningin der nederlanden, prinses van oranje nassau, enz. enz. enz. verzoekt de minister van buitenlandse zaken alle overheden van bevriende staten aan de houder van dit paspoort vrije en ongehinderde doorgang te verlenen alsmede alle nodige hulp en bijstand te verschaffen.

  Daarvoor dient het.

  Vind verder dat gewoon wegsnijen wel een goed plan is (niet bij nog levende mensen…) Wat niet weet wat niet deert en het is zonde om bruikbare organen gewoon te laten verrotten of te verbranden

 7. 13

  Het is alleen jammer dat organen direkt getransplanteerd moeten worden. Anders zou je met een grote graai actie van een paar maanden mooi een lekkere voorraad kunnen aanleggen.

  Overigens heb ik al vanaf mijn 18e een codicil, maar dat is zo verfrommeld dat ik er geen moeite aan besteed. Maar het zit in mijn portemonee.

 8. 14

  Hersendood

  In het blad Verpleegkunde-nieuws schrijft verpleegkundige en ethicus Erwin Kompanje tweewekelijks een colum. Hier een deel uit een van zijn

 9. 15

  Ik vind het wel een goed plan van verbal jam en hoogervorst, mits ik dan ook even zwart op wit kan krijgen dat mijn dure particuliere ziektenkostenpremie ook niet gebruikt wordt voor die freeloaders/minima/uitkeringstrekkers etc etc

  You get my drift!

  P.S., als we dan toch bezig zijn of het dan ook gelijk even geregeld kan worden voor mijn belastingcentjes en overige sociale premies

 10. 16

  En diegenen die tegen Kypoto zijn moeten in het laagste gedeelte van Nederland wonen. Of ze hun weblog mogen houden is nog punt van discussie.

  Overigens kwam het idee van Hoogervorst er op neer dat mensen met een codicil een aantal punten zouden krijgen op de ‘kom je voor een orgaantransplantatie in aanmerking’-ladder. Het is dus niet niet en ook niet onderaan. Je kans wordt wat minder.

 11. 19

  @Fza: professoren zijn de slimste niet blijkt maar weer. Deze professor ethica is de hogepriester van het seculaire christendom, hij scheidt lichaam en geest, kent vervolgens een ziel toe aan de geest en het lichaam is bijlast van de ziel. Zo’n man zet de hele evolutie van het menselijke denken 100 jaar terug, en dat vind ik immoreel.

  @VJ: het zal me echt aan mijn billen roesten wat er met mijn lichaam gebeurt na mijn overlijden. Tot die tijd beschouw ik mijzelf als onsterfelijk en souvereign en is alles van mij wat van mij is en daar blijft iedereen met zijn tengels en codocillen vanaf. De kat zal er nog tenminste een goede maaltijd aan hebben na mijn dood, en dat is beter dan de wormen.

 12. 22

  Ik vraag mij af of de reaguurders hier weet hebben hoe dat in zijn/haar werk gaat een orgaandonatie en wat het effect van dit gebeuren is bij het beslissen van veel mensen om al dan niet een donor te zijn.
  Terwijl de patient de laatste adem uitblaast staan de medici om de hoek te wachten om het zo gewilde orgaan eruit te vissen om er mee aan de slag te gaan. Haast is geboden omdat het verval snel intreedt. Het valt mij op dat in gesprekken met anderen dit menigmaal als reden wordt genoemd om niet te doneren waarbij dan ook de nadruk wordt gelegd bij de nabestaanden en niet zozeer zichzelf. Stel u voor, u bent net van iemand “ontnomen” zit naast het bed , deur gaat open, het doek valt over de overledene, druk gedoe, en u staat maar in de weg.

  Verder vind ik de term “freeloaders” slap en riskant. Eenmaal deze weg ingeslagen is er geen weg terug, dus eventueel medisch ingrijpen word gekoppeld aan de levensinvulling van de patient. Roken, rijden, wijze van vervoer, riskante vakantie noem maar op worden dan ook betrokken in de latere behandeling. “Ons soort mensen eerst” is hier een onbezonnen opmerking.

 13. 24

  Uiteraard ben ik me bewust van het feit dat orgaandonatie soms wat ruw kan zijn voor de nabestaanden. Maar als mensen zich hiervan meer bewust zouden zijn en er vooraf meer over zouden praten kan het ook ‘normaler’ worden.

  Want wat is schrijnender? Een vlugge transplantatie 1 uur nadat iemand is overleden? Of bij je volle verstand weten dat als je binnen een half jaar geen nieuw hart krijgt je je kinderen nooit zal zien opgroeien?

  “Ons soort mensen eerst” is bedoeld om mensen te prikkelen om na te denken over solidariteit met zijn/haar medemens. De kreet “ons soort mensen” is namelijk niet absoluut. Voor het Vlaams Blok betekent “eigen volk eerst” dat negers er nooit bij zullen horen. Op de manier waarop ik de term gebruik impliceert het dat je er wel degelijk bij kan horen als je je maar sociaal opstelt. Zo niet, even goede vrienden maar dan val je niet onder dit sociale levensreddende systeem van orgaandonatie.

  Uit orgaanpreutsheid niet willen donoren maar wel een nier van een ander accepteren? Is dat niet een beetje krom?

  Donortekort is: wanneer individualisme solidariteit in de staart bijt.

 14. 25

  @Carlos: Geen behoefte dit postje een bepaalde richting uit te duwen maar je noemt “religieuze dwaalgasten”. Ben jij je bewust van de gegevens die wat afgifte/opname organen in islamitische landen naar voren komen en het gewicht die “ons soort mensen “dan ineens krijgt? Komt nog bij dat de etniciteit van de acceptoren in europese landen wel erg zijn verschoven de laatste decennia.

  Laat het hierbij s.v.p. want een discussie met dit onderwerp wordt nix hier. TNX

 15. 26

  Hoihoi,

  Ik ben zelf ook (toekomstige) orgaandonor, en het lijkt me echt geweldig om iemand een “nieuw” leven te geven met