Accountants, Ajax en de VOC

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iedere twee jaar is er een tijd dat alles over voetbal gaat. Het zijn de dagen van de eindrondes van de Europese Kampioenschappen en de Wereldkampioenschappen. Tussen alle kansberekeningen, pooltjes en blessures van ‘onze jongens’ door komt accountant Deloitte met cijfers, altijd fijn!

Sinds jaar en dag scoort Deloitte met zijn Football Money League, een overzicht van de grootste voetbalclubs, niet in naam, faam of prijzenkast, maar in budgetten. De accountants strooien met cijfers en zoeken minutieus uit hoe de geldstromen lopen. Twee rapporten ‘Money League’ doornemen levert meer inzicht op in de toekomst van het voetbal dan een seizoen zomergasten met achtereenvolgens Cruijff, Van Basten, Van Gaal, Gullit, Rijkaard en Van Hanegem als hoofdgasten. Voetbal gebeurt niet meer alleen op velden, het echte spel vindt plaats in bestuurskamers, advocatenkantoren en op spreadsheets.

Omdat Deloitte fors aan de weg timmert in Zuid-Amerika en voetbal in dat werelddeel alles is, bestaat er een aparte Latin American Football Money League. De tweede editie staat vol boeiende en schokkende informatie. Het mag gevoeglijk bekend zijn dat Zuid-Amerikanen de beste voetballers ter wereld zijn. Uruquay werd twee maal wereldkampioen, net als Argentinië. Brazilië won de cup liefst vijf maal. Negen wereldtitels voor drie voetbalnaties op een continent van slechts twaalf landen. De Europese landen wisten gezamenlijk ook negen titels te vergaren, maar zijn met een stuk of vijftig……

Het clubvoetbal in Zuid-Amerika zit echter een beetje in een dip. In vergelijking met Europa zijn de budgetten gering en spelers worden massaal weggekocht. Deloitte becijferde dat liefst vijftig procent van de inkomsten van Zuid-Amerikaanse clubs komt uit de verkoop van spelers aan Europese clubs. Alleen al Brazilië zag in 2005 ruim 800 (achthonderd!) jonge, talentvolle voetballers vertrekken naar de competities in Engeland, Nederland, Italië en ga zo maar door.

In Europa, en dan met name in Nederland, wordt er nogal eens gemekkerd over het Bosman-arrest, dat het voor clubs onaantrekkelijk maakt spelers op te leiden, omdat ze vervolgens voor een appel en een ei (lees: enkele tot ettelijke miljoenen!!!) opgekocht worden door de clubs met het grote geld. Vooral Ajax zou door het Bosman-arrest zwaar benadeeld zijn. Nu voel ik best met Ajax mee (hoewel als geboren Rotterdammer mijn loyaliteit elders ligt), maar we moeten in Europa niet zeuren. We plukken jaarlijks heel Zuid-Amerika leeg, om over Afrika maar niet te spreken! Zouden de clubs uit Argentinië en Brazilië al dat talent kunnen behouden, dan zouden ze met twee vingers in de neus (twee in ieder neusgat, desnoods!) winnen van willekeurig welke Europese topclub. Helaas, de wereld werkt anders.

Voor premier Balkenende, trotsche Hollander (nu ja, Zeeuw) moet het een verademing zijn dat de VOC-mentaliteit waar hij over sprak nog volop bestaat! In de voetbalwereld wordt op grote schaal in mensen gehandeld, en de wingewesten worden vakkundig leeg getrokken. Hulde aan het ondernemerschap.

En hulde aan Deloitte, voor de berichtgeving! Ook hulde aan het Bosman-arrest, trouwens, maar vooral aan het Zuid-Amerikaanse voetbal!

Reacties (30)

#1 prometeus

“In Europa, en dan met name in Nederland, wordt er nogal eens gemekkerd over het Bosman-arrest, dat het voor clubs onaantrekkelijk maakt spelers op te leiden, omdat ze vervolgens voor een appel en een ei (lees: enkele tot ettelijke miljoenen!!!) opgekocht worden door de clubs met het grote geld.”

Huh? Het Bosman arrest zegt toch niks anders dan dat als een contract van een speler afloopt, hij vrij is om met een andere club in zee te gaan? Hoezo miljoenen? Die vangen ze alleen maar als een speler tussentijds vertrekt.

Iets wat ik niet snap is dat clubs geen concurrentiebeding in contracten opnemen. Dat zou nog een manier zijn om toch nog iets aan de opleiding van spelers over te houden.

Of de regels van de UEFA/FIFA (‘6+5’ oid) moeten toch doorgang vinden. Dat zou niet alleen een goed “wapen” tegen interne Europese leegloop zijn, maar ook de (inderdaad schokkende) ‘foot-drain’ uit Zuid Amerika kunnen stoppen.

 • Volgende discussie
#2 Kittekat

Het echte spel vindt plaats in de kleedkamers en bezemhokken, Hanedopje! Het effect van een fris ruikende doucheruimte op de prestaties op het veld is van onbetaalbare waarde. Voetballers zijn daar een pietje precies in. Niemand wil in de voetschimmel van MvB staan, bijvoorbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Negen wereldtitels voor drie voetbalnaties op een continent van slechts twaalf landen. De Europese landen wisten gezamenlijk ook negen titels te vergaren, maar zijn met een stuk of vijftig”

Dat lijkt me nogal in het voordeel van Zuid-Amerika. Bij hun wordt het talent over veel minder landen versnipperd dan in Europa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 S’z

Ondertussen is de nieuwe promovendus in de Belgische eredivise (“eerste klasse”) een dwergploegje waar met moeite 4000 supporters rond het veld kunnen … (Klikmelink. Het was moeilijk een link te vinden want er is nog maar weinig verslaggeving over. Lijkt wel een non-event. Morgen misschien meer info.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 S’z

Overigens wel éven geleden dat Uruguay nog de top haalde. Nog maar weinig Uruguayaanse topspelers, ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jay

@1: Concurrentiebeding is een farce; in het voetbal of waar dan ook. Als ik na jarenlang bij bouwbedrijf A heb gewerkt en de overstap wil maken naar bouwbedrijf B terwijl in mijn contract een concurrentiebeding is opgenomen, dan kan dat. Voor de rechter houdt dat concurrentiebeding nooit stand, niet in de laatste plaats doordat we in Europa een vrij verkeer van mensen (=werknemers) hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

@6 OK, fijn om te weten :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@4: Mooi toch (zag het gisteren op TV inderdaad)? Ik snap de opwinding erover niet helemaal. De Belgische competitie is toch al een beetje micky mouse. Ik bedoel neem toch die wereldsteden als Denderleeuw, Westerlo, Waregem of Lokeren, daar past Tubize perfect tussen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 steve

Balkie is danwel geen Hollander, de VOC zat ook in Zeeland….TOCH!! (maar die moet je snappen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Ik denk inderdaad dat het Bosman arrest hier niet echt ter zake doet. Ik denk wel dat er te gemakkelijk werkvergunningen worden afgegeven door de overheid voor niet EU werknemers in de voetbalsector, dat snap ik niet goed. Ik ben wel tegen de 6+5 regel, dat belemmert de verdere ontwikkeling van de voetbal industrie. Ook zou je veel kunnen doen aan de illegale handel door zwarte lijsten van makelaars aan te leggen en een certificering in het leven te roepen zoals dat al voor trainers bestaat. Het NRC heeft een interessant tweeluik over PSV en Lemic (wat een corrupte VOC boel daar!):
http://www.nrc.nl/sport/article1109228.ece/Hoe_een_Servische_makelaar_PSV_in_zijn_greep_kreeg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 S’z

Jaewel, #8, ’t is ver gekoomen …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

Overigens off-topic (maar waar moeti k anders klagen?), ligt het aan mij of is Sargasso een beetje dikke stront door een trechter de laatste dagen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 prometeus

@10 “Ik ben wel tegen de 6+5 regel, dat belemmert de verdere ontwikkeling van de voetbal industrie.”

Precies! Maar waarom ben je tegen, dan? Men doet dit niet om clubs te frustreren, maar om ervoor te zorgen dat fans binding houden met hun club. Het is dus iets voor de langer termijn.

Daarnaast is het voetbal al lang geen normale markt of industrie meer omdat de presterende clubs of een suikeroom hebben (engeland) of de banken een oogje dichtknijpen bij het verstrekken van leningen (spanje). Om de boel gezond te houden, kun je dan best overwegen om aliberale maatregelen te introduceren.

En als we toch met NRC-artikelen aan het rondzwaaien zijn, dan moet je deze eens lezen over de absurde maatregelen in de zgn. fanzones tijdens Euro2008. Klik!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Martijn ter Haar

@3: Precies! Hoeveel inwoners heeft Brazilië wel niet? Wat is het voetballand dat daarna komt qua inwoners? Nigeria? Die wereldtitels voor Uruguay, dat is pas een prestatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

@14: En hoe!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Karsa Orlong

@Bismarck dat heb ik ook. Ik geef de schuld aan de advertenties die door blijven laden en druk maar gewoon op de stop knop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

“Zuid Amerikanen zijn de beste voetballers ter wereld“? Maak eens een lijst van de beste 100 ooit dan, staan zomaar 10 Nederlanders in. En daarvan staan er 5 bij de eerste 20.

Tja, vergelijken met Europa? Dat voetbalMekka numero uno Brazilië 5 x de WK heeft gewonnen is niet zo vreemd, jongetjes worden zowat met een bal aan de voet gebóren. Slurpen nog wat aan een tiet en gaan vervolgens op blote voeten op een zandveldje de hele dag ballen. Winnen zodoende dus 9 van de 10 keer Z.Am. kampioenschap of kwalificatie en vervolgens WK’s. Op de voet gevolgd door Argentinië dan een hele tijd niets. (Europa heeft dan wel meer dan 50 landen in competitie, maar daar gaan grosso modo altijd maar 3 à 4 (zowel landen als clubs in CL) met alle prijzen lopen (b.v. WK’s: Italië, Duitsland en Frankrijk (Engeland 1 (WK 1966)). Sporadisch dat een ander land of club er eens tussendoor muist (EK’s: USSR, Denemarken, Nederland). De rest doet voor spek-en-bonen mee in Mickey Mouse- competities.

Voor de Braziliaan telt slechts 1 titel, WK. Competities soms letterlijk tot de dood (neerknallen keepers als ze een penalty doorlaten), ontvoeringen en omkoping bij het leven, apocalyptische sfeer in stadions, een bezopen groengele kolkende zee…en dan ma.ochtend in de sloppen weer trachten een centje bij elkaar te beunen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Hier een miljardenindustrie verworden a.g.v. nieuwe opzet CL en overweldigende merchandising*). Vreselijk, ga al jaaaren niet meer. Pasjes hier, hekjes daar, nog net geen stripsearch. Fatsoenlijk een PSV- er omwikkelen in ducktape en in een bagagerek proppen is er niet meer bij. Laat staan een Ajaksied ordentelijk op z’n muil slaan omdat het zo lekker was. Nee, als vee in treinwagons gepropt en waar hebben we dat meer gezien, vervolgens onder begeleiding van in kevlar gestoken ME met tasers, pepperspray, honden en knuppels het vak ingerost…en dan mag je ook nog eens niks meer roepen, ja, Hi ha hondelul onder genot van een Buckler…nee!, men snakt naar Maracana!

*) Hebben een vloedgolf van goedkope spelers naar Europa veroorzaakt. De Piet de Vissertjes kunnen daar in opdracht van de Abramovicen naar hartelust in Bermuda rondstruinen en talentvolle knaapjes letterlijk van de straat afplukken. Gek hè? Het mes snijdt aan 2 kanten altijd zo geweest. In de jaren zestig en zeventig beproefden vele Nederlandse voetballers hun geluk b.v. in België en dat is nu andersom. Belgisch voetbal ligt (derde wereldvoetballand, internationaal) overigens thans nagenoeg op z’n poep. Mede door niet investeren in betere stadions, ingezet in de jaren tachtig. Dat idiote houten stadionnetje van Tubize? S’z, zoals er nog velen zijn. Het hout is hooguit nog te gebruiken voor in de open haard…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Yevgeny Podorkin

Maar voor het voetbal en doorstroming uit jeugdopleiding in Europa is de a.s. 6 + 5 regeling prima. (Naar de EU verwezen inzake beoordeling: recht op arbeid, maar de laatste berichten zijn dat m.b.t. voetbal een uitzondering zal worden gemaakt). Dit betekent dat b.v. Arsenal of Chelsea die voorheen in totaal slechts 4 Engelsen in het veld hadden staan wat herkenbaarder wordt voor hun aanhang. Het nationale elftal (Engeland) heeft er ook baat bij. En aan die stortvloed aan Milton Ekwekkelele’s of een blik Georgiërs die wat vaag rondhoppen bij PSV of Ajax of Feijenoord… prima, als ze dan maar wat toevoégen. Herinner mij opeens Prince Polley (spreek uit Pollie) ooit bij Sparta (de mooiste club op aard). In elke wang een broodje kroket met dik mosterd gepropt, en bier zo uit de fles…en dan brullen:

POLLIE POLLIE…

…en je bent daarna weer een nieuw mens geloof mij nou…

Geef de mensen toch hun vertier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Yevgeny Podorkin

Overigens, kreeg bij mijn dagelijkse krat bier vandaag 3 welpies. Handig marketingtrucje. Ouders associëren welpies namelijk met “welpen” (jonge brave padvindertjes)
Een kind leest echter: wel- pies. Snappu? Welpies?: pies en poep?, dat verkoopt als een tierelier…

Maar als iemand wil ruilen…heb nu 2 dubbelen.
Vooruit, doe ik er ook nog het paard van Anky van Grundsven bij uit een zak Croky…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 S’z

Eén Beneluxcompetitie, dat moet het worden. Want tja, je eredivisie moet wel internationaal kunnen he. Verder veel sympathie voor Tubeke (vlakbij rijdt een stoomtreintje op smalpoor) of den Union die spelen vanuit een prachtstadion in het Dudenpark van Brussel (klikmelink).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 S’z

Probleem is natuurlijk dat onze francofonen nooit of te nimmer zullen slikken dat we met de néérlandophones gaan samenspelen, laat staan dat ze een kleine generaal als Belgisch bondscoach zouden accepteren (Dick A.).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 S’z

In dat verband interessant stukje in NRC vorig weekend over taboes uitruilen, van Jeremy Ginges in PNAS, zeker lezen (klikmelink) !

Over accountants ook wel sterk stuk over PSV en Lemic en Valckx en Gerets en co. in NRC vorige zaterdag 2008-05-31.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 caprio

@prometeus#13: omdat minder geld door een gecontroleerd spelersaanbod (minder kwaliteit) de clubs minder goed maakt.

Bijvoorbeeld: de minste toeschouwers zitten bij de slechtste clubs. Normale marktwerking. De meeste bij de beste. Als je dus slecht presteert of slecht voetbalt, komen er minder supporters. Die tijd dat je alleen maar Brabanders in PSV hebt is sowieso over, dus die binding is bullshit. Huntelaar in de Graafschap? Makaay in Vitesse? Van Basten in Utrecht? Die hele binding van supporters is gebaseerd op kwaliteit niet op herkomst. Nederland is echt af aan het glijden op die Heimat schaal. Hoorde zelfs Marijnissen zonder blozen zijn nationaal socialisme weerleggen door nota bene te verwijzen naar het Heimat Gefuehl! Niemand die iets zei. Ik word gek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 caprio

Oh ja, en laat iemand nu eens met bewezen feiten aan komen voordat we met zijn allen iets vinden. Cruyff roept wat en het is onmiddelijk een wetenschappelijk feit. Fuck you all.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 m44

Hoorde zelfs Marijnissen zonder blozen zijn nationaal socialisme weerleggen door nota bene te verwijzen naar het Heimat Gefuehl! Niemand die iets zei. Ik word gek.

A la TON. Het heerscht overal dus ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 zwartwit

Vreselijk slecht stuk, vertik het zelfs om met argumenten te komen, zo slecht. Evenwel blij toen ik zag wie de schrijver is.

Elk nadeel heb z’n voordeel, veel meer zal Johan je ook niet kunnen wijsmaken hoor. Al neem je tachtig uitzendingen zomergasten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Kittekat

Ik wil met je ruilen, Yeffie Podorsky! Welpies worden geassocieerd met wuppies. Bovendien zijn het de jonkies van de leeuw van Oranje. En nu iedereen een voetenbadje, om weer wat te kalmeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 S’z

Eéngemaakt Europa, ééngemaakte competitie in regio’s ? Piste ?

Voor het overige is er blijkbaar een soccer game dat zoveel bevat dat trainers er gebruik van maken. Eat your heart out, Deloitte & Touche.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Daan

hoi

 • Vorige discussie