1. 1

  Mijn gedachten gaan uit naar de dappere bewoners van het kleine Iberische dorpje La Parroquia de la Fuensanta op 25 km afstand van Lorca, mijn veldwerkgebied in 1995. Is de scheur van de vorige aardbeving die in de Cabrera bar zat nóg groter geworden, of is er zelfs iets ingestort? En zo ja waren ze op tijd naar buiten? Dios mio…

 2. 3

  Nou, licht, licht… 5.3 geldt als ‘vrij krachtig’. Met een strategisch ingestort van tevoren al wat gammel gebouw (school, kantoorpand) kun je d’r al zijn hoor.

 3. 4

  Bismarck, je bent wellicht wat overprikkelt door Japanse toestanden (bevingen van 8 en 9). Maar 5,3 is ook al behoorlijk. Heb jij niet die Limburgse beving van 2,3 aan den lijve meegemaakt?, hoe voelde die? Ik werd er in Noord-Holland wakker van.

  Ik vrees dat veel Spaanse bouw niet aardbeving proof is. Goedkope haastig gebouwde constructies.

 4. 5

  Mijn veldwerkgebied zat overigens vol met breuken en het interessante was dat bodemerosie vaak aangrijpt op deze zwakke plekken in het landschap. Het dorp wat ik in #1 noemde staat op de geologische grens van Afrika en Europa. In Europa kalksteen en mergels, over de rivier in Afrika zwaar metamorf gesteente.

  Vannacht humpte Afrika weer een stukje verder op Europa, de Alpen zijn nog niet af…

 5. 6

  Die in Limburg in ’92 was 5,8 hoor. Maar ook 17 km diep, tegenover 1 km diep nu in Spanje, dat maakt nogal een verschil.

  Wikipedia zegt:
  “De aardbeving werd gevoeld tot in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk en Engeland. In het gebied tussen Roermond, Maaseik (België) en Heinsberg (Duitsland) werd schade aangericht door deze beving, aan (vooral oudere) gebouwen en auto’s die geraakt werden door vallend puin. De totale schade werd geschat op 275 miljoen Nederlandse gulden (ca. 125 miljoen euro) waarvan 170 miljoen (ca. 77 miljoen euro) in Nederland.[2]

  In het landschap traden landverschuivingen, oeververzakkingen en zandfonteinen op, die ontstaan door het trillen van de met water verzadigde bodem. Maar aangezien de aardbeving plaatsvond op een diepte van ongeveer 17 kilometer in een diep gedeelte van de Peelrandbreuk, aan de noordelijke begrenzing van de Roerdalslenk, bleef de schade relatief beperkt.”

  Maar goed, dat leidt af van waar het hier over gaat natuurlijk: een grote ramp voor de bewoners van Lorca en omstreken.

 6. 8

  Het was in Lorca midden overdag. Zo’n beetje het onhandigste tijdstip dat je kunt verzinnen. We hadden hier in NL met de aardbeving uit 1992 gewoon geluk dat het midden in de nacht was. De meeste schade had plaats op straat, vooral door instortende wat oudere en wat hogere gebouwen (schoorstenen, overhangen, kerktorens) en is zo te zien redelijk vergelijkbaar met Lorca. Als het overdag was gebeurd, was het heel anders afgelopen. Les is blijkbaar dat je bij dit soort aardbevingen vreemd genoeg beter binnen kunt blijven.

  @#2: Ik heb de aardbeving van 1992 in Nijmegen meegemaakt (5.8 inderdaad). Toch best een eind van het epicentrum. Alle deuren in ons huis gingen open, mijn bed kwam los van de grond en mijn complete boekenkast donderde om. Ik zal een veel lichtere aardbeving van 5.3 niet snel meer “licht” noemen. Om me daaraan te herinneren zit in mijn huidige huis nog een prachtige scheur van 8 meter bij 8 centimeter…

  Ter illustratie nog wat fotos uit 1992:  Dit kan ook in Nederland gebeuren.

 7. 9

  @4: Ik heb wel die Limburgse beving van 5.8 meegemaakt. Leverde een scheur op in de kerk bij epicentrum Linne (kilometer of vijf van mijn toenmalige woonplaats). Zijn bij mijn weten 0 doden bij gevallen.

  @6: Kijk dat verklaart al meer.

  @8: Ik kan me geen enkel instortend gebouw herinneren van die beving. Enkel scheuren en afvallende dakpannen.

 8. 10

  Omdat ‘onze’ schaal van Richter weinig zegt over de schade die een aardbeving aan het aardoppervlak kan aanrichten vanwege de verschillen in diepte waarop aardbevingen optreden, gebruiken Japanners hun eigen schaal, die de intensiteit van het schudden aan het aardoppervlak aangeeft.

 9. 11

  @Bismarck, #9 Volgens mij is er inderdaad niets helemaal ingestort. Wel zijn er kerktorens, kerkgewelven en schoorstenen ingestort, muren gescheurd of deels ingestort en wegen verzakt. Zijn in Lorca wel gebouwen helemaal ingestort? Ik heb er nog geen video of fotos van gezien, zo op het eerste gezicht valt de materiele schade in zekere zin te vergelijken met wat destijds hier plaatsvond.

  Hier staan nog wat meer fototjes: http://www.anp-archief.nl/page/67890/nl

 10. 12

  @11: Je moet je daar ook weer niet teveel bij voorstellen. Bij ons in het dorp betrof het bij een enkel toch al krakkemikkig huis een scheur, één afgevallen schoorsteen en verder dus hier en daar (maar bij een kleine minderheid van de huizen) wat kapotte dakpannen. Mijn ouderlijk huis (noch de kerk en wegen in ons dorp) liep geen enkele schade op. Ik weet niet waar je de foto’s vandaan hebt, maar het algemene beeld in de omgeving van het epicentrum zag er in ieder geval niet zo uit en van een ingestorte kerktoren heb ik nooit gehoord.

 11. 13

  In Muiderberg klapperde mijn slaapkamerraam dat op kiepstand stond, ik werd wakker en dacht dat er een vrachtwagen voorbij kwam maar vervolgens realiseerde ik me dat ik geen motorgeluid hoorde. Nu werk ik een historisch pand in Amsterdam en als er een vrachtwagen voorbij komt schudt mijn monitor en moet ik iedere keer denken aan die aardbeving in Limburg… Zoiets heet in vakjargon pathetically traumatized.

 12. 14

  @Bismarck, #12 De schade deed zich ook op nogal rare plaatsen voor vanwege de grote diepte en variaties in bodemsamenstelling. Maar volgens mij moet je je ook niet al teveel voorstellen bij de schade in Lorca. In dit tijdperk van zeer hoge cameradichtheid denk ik dat we het gros nu wel gezien hebben… en daar zie je dat de doden zijn gevallen in hopen stenen die vergelijkbaar zijn met wat er destijds bijvoorbeeld op het stationsplein in Roermond lag.