DATA - In het vandaag verschenen rapport van Europol over terrorisme binnen de EU valt te lezen dat er in 2013 152 aanslagen waren. Dat is het laagste niveau sinds de rapportage begon in 2006.
Het persbericht van Europol viert dit feit niet, maar meldt:
Acts of terrorism in 2013 caused the death of seven people in the European Union. This, along with the sustained number of Europeans taken hostage by groups or individuals linked to religiously inspired terrorism, demonstrates the continuing terrorist threat posed to the security of citizens and interests of the European Union.
Maar de trend is toch vooral dalend:
Het rapport bevat wel een aparte constatering. Er is geen sprake van een “Religious inspired” terrorism attack in 2013, maar wel één dode als gevolg van een aanslag. De aanslag vorig jaar in London op een militair wordt dus half meegeteld.
Overigens is dit het eerste jaar dat er niet de meeste nadruk ligt op religieus terrorisme (voorheen islamitisch terrorisme genaamd). Wat niet wegneemt dat ondanks het gebrek aan aanslagen wel een derde van de arrestaties in die hoek viel.
En net zoals in het Nederlandse verslag van de commissie stiekem valt ook hier te lezen dat er aanslagen voorkomen zijn. Maar is niet duidelijk welke en hoe dat gegaan is.
Dus blijft de vraag, is het terrorismebeleid met de vele arrestaties effectief, of is terrorisme gewoon op zijn retour en probeert Europol zijn eigen budget te bewaken?
Hier nog even een opdeling naar type terrorisme in dezelfde periode:
Update 8 januari 2015: een eerdere versie grafiek hierboven mistte een jaar. Tevens hieronder nu grafiek met aantallen doden (totaal en specifiek vanuit religiously inspired terrorism) geplaatst:
Eerdere posts over dit onderwerp:
Reacties (10)
Gatver, wat een stemmingmakerij in dat persbericht. Zet die 7 doden eens af tegen het totaal aantal gewelddadige doden in Europa in hetzelfde jaar. Het gaat nog net niet letterlijk helemaal nergens meer over.
Dus blijft de vraag, is het terrorismebeleid met de vele arrestaties effectief, of is terrorisme gewoon op zijn retour en probeert Europol zijn eigen budget te bewaken?
Die vraag kun je eigenlijk alleen maar beantwoorden als je dit soort dingen onderzoekt over een langere periode. Zeg 200 jaar?
edit : en idd verder wat Bismarck#1 zegt
@2 De internationale trend buiten de EU was stijgend https://sargasso.nl/terroristische-aanslagen-wereldwijd-tussen-1970-en-2011/
152 aanslagen en maar 7 doden? Dan doen die terroristen toch iets niet goed.
@4: Inderdaad, de gemiddelde autistische puber doet al 7 doden per aanslag…
@1:
Zet die doden ook eens af tegen het aantal doden door ongevallen thuis. Een spekgladde badkamervloer is véél gevaarlijker dan al-Qa’ida.
@querty: of een paar jaar stoppen met bestrijden. Als het aantal aanslagen dan toeneemt werkt de bestrijding, zo niet is terrorisme passé. Win/win zeg maar.
@6: Absoluut, maar ik zie Europol (of elke politieorganisatie) daar (ik zou haast zeggen gelukkig) nog niet zo snel actie op ondernemen. Moord en andere misdaden zijn echter wel hun terrein en ik heb het idee dat binnen dat terrein momenteel veel te veel middelen gefocust worden trrrisme.
Allemaal dankzij de NSA. Hoera!
gelijk maar update wereldwijde trend gedaan
https://sargasso.nl/sterke-stijging-terroristische-aanslagen-wereldwijd/